Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, inainte de a pleca la Bruxelles, unde participa la lucrarile Consiliul European, ca implicarea militara a Rusiei in Siria nu ajuta la solutionarea crizei ci, dimpotriva, "complica situatia".

Acesta a aratat Romania e solidara in ceea ce priveste criza migratiei cu care se confrunta UE, dar este important de vazut care este cauza acestor valuri migratorii. "E clar ca o locatie foarte fierbinte si probabil sursa cea mai importanta e Siria. Conflictul din Siria e cauza unui numar imens de refugiati", a spus Iohannis, aratand ca "solutia e evidenta: pacea in Siria", pentru realizarea careia "trebuie sa colaboreze toate partile implicate".

Insa "faptul ca in ultima vreme Rusia s-a angajat militar in Siria nu ajuta la solutionarea crizei, ci complica situatia", a spus Iohannis, mentionand ca, desi Romania nu este "unul dintre marii actori" in aceasta criza, "este printre putinele tari care mai are personal la ambasada din Damasc" si din acest punct de vedere poate fi unul dintre "facilitatorii in discutii care pot duce la pace in zona".

Iata mai jos cele mai importante declaratii facute de seful statului:

- Subiectul cel mai important care, evident, e si cel mai de actualitate este migratia.

- E foarte clar ca acest fenomen a dus la situatii complicate in interiorul UE, la situatii tensionate, dar trebuie sa recunoastem ca suntem pe calea cea buna de a gasi solutii

- Cu ocazia Consiliului de maine si poimaine vom discuta anumite aspecte care nu tin de interiorul UE, care tin de securitatea frontierelor exterioare ale UE, chestiuni legate de tarile de provenienta si cum pot fi ajutate si vom discuta si despre tarile de tranzit si cum se poate ajunge la concluzii comune cu ele.

- Punctul de vedere al Romaniei e foarte bine cunoscut, dar vreau sa repet ca Romania este si doreste sa fie in continuare parte a solutiei. Romania e solidara cu UE. Abordarile noastre se bazeaza intotdeauna pe solidaritate si responsabilitate Vom fi in continuare alaturi de celelalte state membre si vom contribui la solutii.

- Asigurarea granitelor exterioare este un capitol unde Romania sta foarte bine. Chiar daca nu suntem membri Schengen, Romania isi ia foarte in serios misiunea de aparare a granitelor externe. Ne comportam de facto ca membri Schengen.

- E important sa vedem care e sursa acestor valuri de migranti. E clar ca o locatie foarte fierbinte si probabil sursa cea mai importanta e Siria. Conflictul din Siria e cauza unui numar imens de refugiati.

- Solutia e evidenta: pacea in Siria. Pentru asta trebuie sa colaboreze toate partile implicate. Faptul ca in ultima vreme Rusia s-a angajat militar in Siria nu ajuta la solutionarea crizei, ci complica situatia

- Singura cale de iesire e calea negocierilor. Toate partile implicate trebuie aduse la masa negocierilor si atunci se vor gasi solutii. Acesta e punctul de vedere oficial al Romaniei. Nu e un punct de vedere simplu teoretic.

- Romania e printre putinele tari care mai are personal la ambasada din Damasc. Nu suntem unul dintre marii actori, dar putem fi facilitatori in discutii care pot duce la pace in zona. Un rol foarte important il au tarile de tranzit, Turcia are un rol foarte important. Discutiile dintre UE si Turcia vor fi pe agenda de lucru a CE de maine si poimaine.

- Alte puncte pe ordinea de zi: Uniunea economica si monetara - vom discuta pe marginea raportului celor cinci, o discutie care nu se anunta complicata. O tema care cu siguranta va fi de interes geeneral e relatia UE cu Marea Britanie. Locul Marii Britanii e in UE.

- Cu ocazia deplasarii la Bruxelles, maine dimineata voi merge la Parlamentul European unde voi avea o discutie cu Martin Schulz.

- Tot maine, inainte de sedinta CE, am invitat toti parlamentarii europeni ai Romaniei la o intalnire, necesara, dupa parerea mea, si vreau sa fie doar prima dintr-o serie mai lunga. E nevoie ca europarlamentarii sa aiba un schimb de vederi permanent cu presedintele. Cu totii reprezentam acolo Romania si cu cat o reprezentam mai bine cu atat mai bune vor fi si rezultatele.

- In acesta seara ma voi intalni cu romanii din institutiile europene Sunt oameni care lucreaza acolo, care cunosc problemele Romaniei si cred ca un astfel de contact e nu numai bun, ci si important

Intrebari

Reporter: Cum comentati declaratiile dl Juncker legate de atitudinea UE fata de Rusia? Modifica linia de politica externa a UE?

KI: Aceasta pozitie e una surprinzatoare si voi afla mai multe detalii cu ocazia intalnirilor de la Consiliul European. E neobisnuit ca presedintele CE sa faca declaratii in chestiuni cheie fara sa armonizeze aceste declaratii cu statele membre. Prefer sa aflu ce a dorit sa spuna si dupa aceea sa comentam.

Reporter: La Consiliul JAI nu s-a pus problem aderarii la Schengen. Va reprosati ceva?

KI: Nu, nu am nimic a-mi reprosa si nici institutiilor si autoritatilor romane. Problema nu a fost a Romaniei sau Bulgariei, ci a spatiului Schengen, care in fata migratiei in puncte importante nu a mai functionat. Nu am considerat ca e oportun sa promovam o includere pe agenda consiliului JAI. Cu siguranta diplomatii intre ei au discutat aceste chestiuni, dar repet ca nu exista o opozitie consolidata impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei, dar in acest moment nu am considerat ca e oportun sa se discute. Nu se va discuta in Consiliul European, deoarece e in competenta Consiliului JAI. Vom avea grija ca la proxima ocazie, cand e potrivita o astfel de discutie, fara inflamari, sa o repunem pe tapet.

Legat de declaratia ambasadorului SUA privind excluderea politicului din procesele economice

Klaus Iohannis: Vine in continuarea declaratiilor similare facute si de mine Toti consideram ca daca politicul se amesteca in partea de economie de piata, lucrurile nu functioneaza bine. E clar ca aici avem si o aluzie la coruptie care trebuie combatuta, e combatuta. E clar ca declaratia tinteste si spre incurajarea elaborarii unei legislatii transparente, predictibile, sustenabile. Toate acestea sunt cunoscute si le cunoastem foarte bine, trebuie doar sa le aplicam foarte bine.