Se intampla rar in cariera unui ziarist sa asiste la nu unul, ci simultan la trei momente de anvergura planetara, aproape cosmica. Este prima data cand un Papa s-a adresat Congresului SUA, urmatoarea eclipsa totala de luna se va intampla din nou abia prin 2033 iar ONU a adoptat un set de obiective pentru urmatorii 15 ani la aniversarea celor 70 de existenta. Toate aceste evenimente au ceva in comun: nu conteaza. Dupa ele nu se intampla nimic dar se fac poze deosebit de frumoase.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Organizatia Natiunilor Unite le-a oferit din nou ocazia tuturor dictatorilor planetei sa se adune la un loc pentru stabili in mod democratic la masa cu liderii occidentali cum salveaza impreuna planeta. Intamplarea face sa fi fost cazat la doua cladiri distanta de reprezentanta Cubei, pazita cu strictete de eventualii emigranti cubanezi care n-au uitat ca Raul Castro exista.

Cativa localnici si-au expirmat mirarea ca, de cand s-au reluat ambasadele cu SUA, nici protestele de altadata nu mai sunt ce-au fost. Din imaginile de mai jos se vede ca locul e bine pazit, dar nici cubanezii nu se mai inghesuie sa tipe impotriva regimului de la Havana in vremurile de glorie ale Revolutiei lui Fidel.

Intr-o singura zi au aparut cativa cubanezi decisi sa faca putina agitatie in fata ambasadei. In schimb, presedintele chinez (care in treacat fie spus a bifat o bilaterala cu Iohannis) a avut parte de ceva mai multa galagie. Adeptii Falun Gong s-au strans duminica peste drum de cladirea ONU incercand sa atraga atentia opiniei publice asupra persecutiilor declansate de Partidul Comunist Chinez la adresa lor.

Aceste mici agitatii de strada n-au impiedicat o mica parada de moda chinezeasca pe catwalk-ul de la Casa Alba. Obama i-a primit cu fast pe liderii de la Beijing, costumati ca vechii imparati ai Chinei. (Vezi o galerie foto impresionanta in Washington Post)

Si dizidenta mexicana a fost bine reprezentata la New York. In fata consulatului Mexicului, pe unde s-a intamplat sa trec intr-o seara, am gasit un grup de protestatari afisand figurile a 30 de concetateni despre care cred ca au fost fie rapiti, fie ucisi de autoritati.

Acest mic babilon a fost binecuvantat de Papa Francisc. In cateva interventii memorabile in Congresul SUA, la ONU si la Ground Zero, Papa a imprimat utopiilor vanturate de confreria ultraliberala mondiala un fior biblic. A blestemat intr-un limbaj de politician pur sange agentiile financiare si a vorbit despre “distributia bogatiei”.

“Desi bine intentionala, aceasta sintagma inca aminteste de experimentul esuat al economiei marxiste”, a comentat un editorialist de la NY Post interventia Papei. Altul constata cum Papa Francisc a confiscat toate temele stangii vorbind chiar mai priceput decat cei mai inraiti dintre democrati. (Vezi aici si aici doua cele doua editoriale relevante din NY Post despre vizita Papei).

Altfel, pentru o multime de americani, vizita Papei in SUA, a fost un eveniment pur monden si un prilej de neratat pentru hoardele de amatorii de fotografii si filmulete numai bune de distribuit pe retelele sociale.

Singura consolare pentru republicanii puri si duri ar putea fi ca tot acest festival de idei marxiste se intampla intr-o cladire invecinata cu The Trump World Tower, un adevarat simbol al capitalismului dezlantuit. Chiar asa se comporta proprietarul cladirii in campania interna pentru desemnarea candidatului la presedintia Statelor Unite: fara limite. A iesit intr-una din zile in fata turnului sau din New York in huiduielile unor grupuri de stanga venite sa se inchine peste drum in templul ONU.

Vizita Papei la New York a inspirat nu doar grupurile ultraliberale, ci si mici intreprinzatori locali. Barbatul din imagine vinde tricouri cu imaginea Papei in preajma Ground Zero. Nu da un cent pe compasiunea Papei pentru saracii planetei daca nu-i iese si lui ceva din toata afacerea.

Pentru presa de stanga, vizita Papei a echivalat cu sanctificarea temelor referitoare la migratie, incalzirea globala, combatera saraciei. Comentatorii de stanga (liberali, cum o numesc americanii aici) au comentat cu satisfactie ca trimisul bisericii catolice n-a mai infierat avortul si in general a vorbit pe limba lor.

In fine, Adunarea Generala ONU a atins apogeul cu Vladimir Putin, venit sa-si savureze comeback-ul. Pentru prima data in ultimii zece ani a venit in personam la ONU cu o propunere de nerefuzat: ce-ati zice sa sustineti cu totii un asaasin care isi ucide propriul popor? Putin inainte sa apara la seminarul anual despre pace din New York, cu impertinenta binecunoscuta, i-a acuzat pe americani ca vand ilegal arme rebelilor. De la tribuna ONU, Putin le-a cerut fatis occidentalilor sa-l sprijine pe Asssad pentru a contracara terorismul ISIS.

Defilarea mojiciei a inceput inainte de a ajunge la New York si a avut ca scop subversiv inversarea rolurilor in ochii umezi ai pacifistilor din toata lumea: Rusia este good guy, America si Occidentul sunt bad gay pentru ca nu sustin asasinii traditionali ai Moscovei. Ce rasturnare sinistra de paradigma.

Cautand o portita de fuga din aceasta fundatura, Obama i-a amintit insistent de anexarea Ucrainei cu inalcarea tuturor regulilor internationale dar nu despre asta era vorba in propozitie. Presedintele SUA n-a avut nimic de adaugat la reprosul ca asista la criza siriana cu mainile in buzunar in numele sfantului pacifism si al premiului Nobel pentru pace.

Oricat incearca presa democratilor (Washington Post) sa-l scoata erou din fundatura in care l-a impins Putin, vine implacabil o intrebare neplacuta pentru functionarii pacii din DC: ce fac azi Statele Unite pentru a opri dezastrul din Siria. Raspunsul este un secret binecunoscut deja de toata planeta: momentan, se ingrijoreaza. In rest, nimic.

Toate aceste evenimente majore au fost consemnate pentru istorie si printr-o spectaculoasa eclispa totala de luna, eveniment rar care se va petrece din nou prin 2033. Daca am trai in evul mediu ne-am pregati intens de razboaie sau alte nenorociri. Cel mai probabil, nu se va intampla nimic dramatic in urmatoarele luni. Cele trei evenimente istorice – Adunarea Generala ONU, vizita papei si eclipsa de luna (minunate poze) - au reprezentat doar un banal prilej pentru a face galerii intregi de fotografii bune de aratat oricui vrea sa caste gura la ele.

Ce noroc chior. Tocmai intr-un astfel de peisaj marcat de momente unice ne-am nimerit si noi la New York si cateva ore la Washington. In anul Domnului 2015, luna septembrie, presedintele Klaus Iohannis a fost vazut tracand pe aici.