In ultima zi a Festivalului Solidaritatii Pakivalo, singurul festival romani din Romania, aflat la cea de-a doua editie, a fost dezvelit Monumentul Holocaustului Romilor, primul monument dedicat memoriei victimelor rome, deportate si exterminate in Transnistria si la Auschwitz - Birkenau in perioada 1940 - 1944, informeaza un comunicat de presa al festivalului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Monumentul este amplasat in incinta Muzeului Culturii Romilor din Romania, dorinta initiatorilor fiind aceea de a-l expune in perioada imediat urmatoare intr-un parc sau piateta publica pentru o vizibilitate cat mai mare in randul cetatenilor, arata sursa citata.

'Atat comunitatea roma cat si comunitatea majoritara din Romania aveau nevoie de un astfel de simbol pentru a se putea reconecta prin prisma empatiei generate de o imensa suferinta umana. Monumentul este in acelasi timp un pas important in reconstruirea memoriei colective a comunitatii rome care are nevoie de simboluri regeneratoare puternice', a declarat Damian Draghici, membru al Parlamentului European si unul dintre initiatorii acestui proiect.

Pe 15 Aprilie 2015, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care 2 August este recunoscuta ca Ziua memoriala a Holocaustului European al romilor iar anti-gipsismul este vazut ca o atitudine incompatibila cu valorile Uniunii Europene, se scrie in comunicat.

'Recunoasterea oficiala de catre Parlamentul European a suferintei romilor din timpul Holocaustului reprezinta incununarea unei lupte sustinute, initiate in urma cu multi ani de regretatul Nicolae Gheorghe, trecut in nefiinta acum doi ani, pe 8 august. Ii comemoram memoria sa si a victimelor rome deportate in Transnistria prin dezvelirea unui monument in curtea Muzeului Culturii Romilor, in cadrul Festivalului Pakivalo', a precizat Nicoleta Bitu, director executiv al Asociatiei Romano ButiQ, referitor la motivele care au condus spre o astfel de initiativa.

Monumentul a fost construit in jurul simbolului solar al rotii cu douasprezece spite care semnifica un binecunoscut arhetip spiritual rom al Libertatii, ca spatiu si timp in miscare. Aspiratia spre Lumina si Libertate a 'rotii istoriei', valoare consacrata a culturii rome, este similara cu idealul european al libertatii de circulatie, transnationalismului si transfrontalieritatii. Lanturile de la baza monumentului semnifica amenintarea captivitatii mentale si fizice, cand intunericul acopera lumina, arata sursa citata.

La evenimentul de dezvelire a Monumentului Holocaustului Romilor au participat supravietuitori romi ai deportarilor din Transnistria, reprezentanti ai societatii civile rome si nerome, ai mediului academic si oficiali ai statului.