Romania trebuie sa trimita pana la 31 iulie cele 15 propuneri pentru Comitetul Economic si Social European (CESE), un organ consultativ al UE. Propunerile vor fi facute de Guvern, iar printre cei care se zbat sa prinda un loc la Bruxelles se numara doua personaje controversate: Corneliu Visoianu (obscur politician din Gorj si fost consilier al premierului Victor Ponta) si Sorin Mierlea, presedintele unei asociatii a consumatorilor care are un nume aproape similar cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Legea dialogului social prevede ca numirile in Comitetul Economic si Social European (CESE) sunt facute de Comitetul Economic si Social din Romania (CES), cu o singura exceptie: daca desemnarea nu se face cu cel putin 30 de zile inaintea termenului prevazut pentru nominalizarea reprezentantilor in Comitetul Economic si Social European, desemnarea va fi facuta de catre Guvern. Or, Romania se afla acum exact in aceasta exceptie, pentru ca termenul - limita (31 iulie) a fost impus chiar de catre organismul de la Bruxelles la inceputul lunii iulie. Ca atare, guvernul de la Bucuresti trebuie sa faca nominalizarile, si nu CES-ul romanesc.

Bataie pentru cele 5 locuri destinate reprezentantilor societatii civile

Romania are 15 reprezentanti in CESE, cate 5 din partea celor trei ramuri ale CES: sindicate, patronate, societatea civila.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca s-a declansat o competitie acerba pentru cele 5 locuri destinate societatii civile. Printre cei care isi doresc sa reprezinte Romania se numara si doua personaje controversate.

Unul ar fi Corneliu Vişoianu, fost consilier al premierului Victor Ponta pentru romanii de pretutindeni. Acesta a plecat de la Guvern in iunie, dupa ce DNA a inceput urmarirea penala impotriva premierului Ponta in dosarul Sova. Visoianu fusese numit de acelasi Ponta membru in CES in luna aprilie, ca reprezentant al Fundatiei Culturale Delta - un ONG obscur - ceea ce il facea sa aiba o dubla calitate: atat consilier al premierului, cat si reprezentant formal al societatii civile.

Potrivit presei locale, Visoianu a fost membru PNL, apoi membru PDL, candidand in 2012 pentru un loc de parlamentar, dar a pierdut alegerile. Gorjeanul scrie ca Visoianu a fost partener de afaceri al lui Bogdan Buzăianu de la Energy Holding.

Potrivit surselor HotNews.ro, al doilea personaj care vrea sa faca parte din CESE este Sorin Mierlea, presedintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Produselor și Serviciilor din România. Asociatia condusa de Sorin Mierlea (ANPCPPSC) are un acronim similar pana la un punct cu acronimul institutiei guvernamentale numite Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Seful ANPC, Marius Dunca, a lansat in luna mai 2015 un atac la adresa ONG-ului lui Sorin Mierlea, acuzandu-l ca foloseste un nume similar cu al institutiei guvernamentale si ca face controale ilegale la firme. In replica, Mierlea a declarat ca si el primeste telefoane despre inspectori de la Protectia Consumatorului care cer spaga de la firme.

  • Cum se propun membrii in CESE?

Potrivit Legii nr. 62 din 10 mai 2011 a dialogului social, Art. 113, Desemnarea membrilor în Comitetul Economic şi Social European se face după cum urmează:

a)câte 5 membri desemnaţi prin consens sau, în caz de dezacord, prin vot de către fiecare parte reprezentată în Consiliul Economic şi Social;

b)în cazul în care desemnarea nu se face cu cel puţin 30 de zile înaintea termenului prevăzut pentru nominalizarea reprezentanţilor în Comitetul Economic şi Social European, desemnarea va fi făcută de către Guvern.

  • Ce este CESE?

CESE este un organ consultativ al Uniunii Europene. Înfiinţat în 1957, acesta are rol consultativ pe lângă instituţiile europene mari (Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European). Consilierea se realizeaza in principal prin avize privind propunerile legislative ale UE. "Unul din rolurile noastre principale este de a asigura „o punte" intre instituţiile UE şi ceea ce numim societatea civilă organizată", se arata pe pagina de net a institutiei.

"Membrii noştri reprezintă o largă varietate de interese economice, sociale şi culturale din ţările lor. Activitatea lor este împărţită în trei grupuri: Angajatori, Salariaţi şi Activităţi Diverse (de exemplu producători agricoli, consumatori, activişti ecologişti, activişti pentru drepturile familiei, organizaţii neguvernamentale etc.). Acesta este modul în care membrii CESE realizează puntea între UE şi organizaţiile societăţii civile din statele membre", se mai arata pe pagina organizatiei.

UPDATE:

Punct de vedere al Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Produselor și Serviciilor din România:

In articolul intitulat “Viitoarea lista a membrilor romani ai Comitetului Economic si Social European: cine vrea sa ajunga la Bruxelles “ au fost inserate in mod eronat aprecieri cu privire la denumirea Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons problema rezolvata deja prin intermediul instantelor de judecata.

Totodata mentionam faptul ca desi suntem in anul 2015, trecand deja peste 25 de ani de la Revolutie speram ca actiunile de trista amintire de dezinformare pentru interesul personal al unor oameni ar trebui sa nu mai existe.