Curtea Constitutionala a decis marţi, in unanimitate, ca prevederile din ordonanta Guvernului prin care s-a modificat Legea raspunderii ministeriale si s-a dizolvat Comisia de la Cotroceni sunt neconstitutionale, se arata intr-un comunicat al CCR.

Curtea a fost sesizata cu o exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului. Judecătorii CCR au amanat pana acum de doua ori pronuntarea pe aceasta exceptie.

Articolele contestate de Avocatul Poporului se refera la conditiile in care se poate incepe si efectua urmarirea penala a membrilor Guvernului, precum si modul de constituire a Comisiei speciale de la Cotroceni care avizeaza cererea de anchetare a ministrilor.

Potrivit modificarilor recente la Legea privind raspunderea ministeriala, facute de Guvern prin ordonanta de urgenta, Comisia prezidentiala careia i se solicita de catre Parchet aviz pentru declansarea urmaririi penale fata de un ministru este formata din cinci judecatori.

Comisia de la Cotroceni care urma sa decida asupra avizului de cercetare penala a unor ministri din actualul Guvern si-a incetat activitatea in 4 octombrie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, la cateva ore de la adoptare, a unei ordonantei prin care Guvernul, la propunerea ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, a modificat Legea privind raspunderea ministeriala.

Ordonanta stabilea ca, la data intrarii in vigoare a ordonantei, comisia de la Cotroceni, in formula din acel moment, isi inceta activitatea.

Ordonanta mai prevedea ca abia peste 30 de zile de la data intrarii sale in vigoare, CSM urma sa inainteze presedintelui tarii propunerile pentru noua comisie, care ar urma sa fie alcatuita din judecatori.