Aflat in vizita de stat in Spania, presedintele Traian Basescu a fost rugat de reprezentantii comunitatii romanesti sa ajute la ridicarea restrictiilor impuse pe piata muncii cetatenilor din Romania si Bulgaria.

La inceputul acestui an, cand cele doua tari au aderat la Uniunea Europeana, Guvernul de la Madrid a stabilit un moratoriu privind migratia fortei de munca, document ale carui prevederi s-ar putea aplica si in 2008.

Presedintele a subliniat ca spera ca, in viitorul cat mai apropiat, sa fie inlaturate restrictiile impuse romanilor pe piata fortei de munca din Spania. "Moratoriul impus de statul spaniol nu este cea mai buna solutie, intrucat incurajeaza munca la negru", a precizat Traian Basescu.

"Desi Romania se confrunta deja cu un deficit vizibil al fortei de munca, dorim ca romanii sa aiba posibilitatea de a isi exercita un drept fundamental castigat prin aderarea Romaniei la UE, acela al liberei circulatii", a subliniat Basescu potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale. Presedintele a precizat ca Romania se confrunta cu un deficit al fortei de munca in mai multe domenii, ceea ce impune strategii de atragere a muncitorilor romani care lucreaza in afara tarii.

Seful statului a explicat ca ridicarea moratoriului si inregistrarea fortei de munca ar pune la dispozitia statului roman o evidenta clara a cetatenilor care lucreaza in Regatul Spaniei, lucru care ar putea inlesni readucerea acasa a muncitorilor.

De altfel, si Daniel Tecu, presedinte al ADERE, una dintre organizatiile romanilor din Spania, i-a cerut presedintelui, printr-o scrisoare, remisa HotNews sa ii sprijine in negocierile cu premierul Zapatero, privind ridicarea moratoriului care limitează accesul romanilor pe piata muncii din Spania.

Documente:

Comunicat ADERE (HotNews.ro, 27 Nov 2007) DOC, 69632K

Potrivit comunicatului Asociatiei pentru Dezvoltarea Economica si Culturala a Romanilor din Spania - ADERE, presedintele organizatiei, Daniel Tecu, propune in scrisoarea trimisa presedintelui "abrogarea, de la 1 ianuarie 2008, a moratoriului stabilit la inceputul anului de Guvernul Central al Spaniei, prin care se restrictioneaza accesul romanilor pe piata muncii pe o perioada de doi ani".

Presedintele Basescu se va intoarce din Spania, miercuri, dupa o vizita la Valencia, unde se va intalni de asemenea cu membrii comunitatii romane locale.

Aceasta vizita intervine intr-un moment in care, potrivit cotidianului El Pais de luni, numarul romanilor inregistrati in Spania ar fi crescut mult dupa 1 ianuarie 2007, data la care Romania a aderat la Uniunea Europeana. Si aceasta in pofida restrictiilor impuse pentru doi ani de Spania intrarii muncitorilor romani, care prevad ca un roman care vrea sa lucreze pentru mai mult de sase luni in aceasta tara trebuie sa obtina o viza.

Romanii inregistrati in Spania reprezentau la inceputul lui 2007 un procent de 11,7% din totalul strainilor (4,4 milioane), potrivit Institutului National de Statistica, adica 524.000 de persoane dintr-un total de 45 de milioane de locuitori.