Principalele cauze ale scaderii considerabile a vaccinarii in anumite zone din Romania sunt informarea gresita a populatiei, refuzul parintilor de a-si vaccina copiii si discontinuitatile in aprovizionarea medicilor cu vaccinuri. Scaderea brusca a vaccinarii copiilor in Bucuresti (cu 19% intr-un singur an) a determinat Ministerul Sanatatii sa alcatuiasca un grup de lucru pentru scrierea unei legi a vaccinarii. O prima dezbatere pe acest subiect, la care au participat si membri ai acestui grup de lucru, s-a derulat luni in Parlamentul Romaniei.

In Romania s-au inregistrat peste 4.000 de cazuri de rujeolaFoto: Lightspring

A fost discutata posibilitatea sanctionarii parintilor care refuza sa-si vaccineze copiii fie prin interzicerea inscrierii la gradinita, fie prin amenzi. Dar reactiile membrilor grupului de lucru sunt rezervate. ”Obligativitatea este inca discutata si nu am ajuns la un consens”, a subliniat dr. Amalia Serban, reprezentantul Ministerului Sanatatii, vorbind despre posibilitatea interzicerii inscrierii la gradinita a copiilor nevaccinati. “Sanatatea tuturor copiilor din colectiv este mai presus de orice. Dar ca sa introducem in legea vaccinarii ca dreptul la sanatate primeaza in fata dreptului la educatie, ar trebui sa schimbam legea educatiei”.

Ion Luchian, presedintele Comisiei de Sanatate din Senat, a subliniat ca “ar trebui sa vedem pana unde putem merge cu masuri coercitive in acest proiect de lege fara sa incalcam drepturile omului”.

“Avem tot mai multe cazuri de boli infectioase prevenibile prin vaccinare”, a declarat conf. dr. Monica Luminos de la Institutul Matei Bals. Procentul parintilor care refuza vaccinarea este tot mai mare, a subliniat Monica Luminos si medicii de familie prezenti la dezbatere. “Nu putem face o lege coercitiva, dar am putea sugera ca, in cazul aparitiei acestor boli infectioase prevenibile, sa plateasca parintii. Unul dintre cazurile de acest fel internate in prezent la noi a generat deja costuri de 10.000 de euro, boala fiind prevenibila printr-o simpla vaccinare”.

Anci Ionescu, medic sef in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a admis ca este necesar un cadru legislativ care sa stipuleze clar “obligatiile statului si ale apartinatorului. Am putea veni cu sanctiuni ale parintelui, dar cum vom convinge copilul sa vina la vaccinare? Asta e cel mai important”. Anci Ionescu propune si introducerea in cursurile din facultatile de medicina a unor ore de informare in privinta vaccinarii. In cadrul grupului de lucru pentru legea vaccinarii se ia in calcul efectuarea unor module de pregatire a medicilor de familie pe aceasta tema, medicii de familie fiind principalii vaccinatori din Romania.

O problema frecvent ridicata a fost discontinuitatea aprovizionarii cu vaccinuri, mult parinti semnaland HotNews dificultatea cu care fac rost de vaccinurile necesare copiilor.

“Este o problema reala si este una dintre cauzele pentru care a scazut acoperirea vaccinala, dar asta nu este imputabil Ministerului Sanatatii” , a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sanatatii. “Ciclul de productie al unui astfel de vaccin este de 2-3 ani. Pentru vaccinurile multivalente, care se administreaza si in Romania, exista doar doi producatori. Vaccinul se obtine greu si este o foarte mare presiune pentru ca producatorii sa se prezinte cu vaccinul la timp si in cantitati suficiente. Procedurile noastre de achizitie publica duc la preturi mici spre deosebire de alte state UE, unde se deconteaza integral pretul vaccinului dupa ce initial parintele este cel care il achizitioneaza. Astfel ca producatorii prefera sa aprovizioneze mai intai sistemele de sanatate care platesc mai mult”.

Florian Bodog, secretarul Comisiei de Sanatate din Senat, a spus ca “Ministerul Sanatatii nu este cu adevarat o institutie care sa faca preventie desi acesta este rolul Ministerului Sanatatii, nu sa faca achizitii publice”. Alexandru Rafila sustine insa ca sistemul actual, in care statul plateste primul pentru vaccin, trebuie mentinut dar trebuie asigurate stocuri de vaccin. “Schema de vaccinare in Romania s-a schimbat pentru ca Ministerul Sanatatii a organizat doua achizitii pentru vaccinul pentavalent si nimeni nu s-a prezentat sau cantitatile oferite au fost prea mici. Procedura de achizitie publica duce la preturi mici spre deosebire de alte state UE, unde se deconteaza integral pretul vaccinului dupa ce parintele il achizitioneaza .Trebuie asadar sa stabilim prin lege ca, in Romania, sa avem intotdeauna o cantitate de vaccin care sa asigure necesarul pentru cel putin un an”.

Normele actuale de siguranta a vaccinurilor sunt foarte dure la nivel european si producatorii care reusesc sa le indeplineasca nu sunt numerosi. Institutul Cantacuzino are know-how de productie doar pentru vaccinul care previne complicatiile tuberculozei, BCG, si cel gripal care nu face parte din recomandarile imperioase pentru copii. Cu acest argument s-a incheiat discutia referitoare la posibilitatea producerii nationale a acestor vaccinuri.

Alexandra Cucu, directorul Institutului National de Sanatate Publica, a subliniat ca farmaciile, scoala si media ar trebui sa sprijine mai mult actiunile de informare in privinta vaccinurilor si ca “oamenii din teritoriu ne spun ca Biserica este un factor impotriva vaccinarii si ca reprezentantii ei ii sfatuiesc pe oameni sa ramana asa cum i-a facut Dumnezeu”. La dezbatere nu a participat niciun reprezentant al Bisericii, desi acestia au fost invitati.

In tari precum Slovacia, Slovenia, Polonia, Croatia, Cehia, Bulgaria sau Ungaria vaccinarea copiilor este obligatorie. Cu exceptia Bulgariei, in aceste tari parintii primesc amenzi de la 200 de Euro la 10.000 de Euro daca refuza sa-si vaccineze copiii. In tarile baltice vaccinarea copiilor nu este obligatorie.

“Profilul parintelui care refuza vaccinarea este parintele intelectual, cel care are toate conditiile socioeconomice la dispozitie si cei mai multi dintre acestia se gasesc in Bucuresti”, explica dr. Adriana Pistol, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie. “In zona de vest a tarii acoperirea vaccinala a fost cea mai scazuta din tara”.

Proiectul de lege a vaccinarii nu va fi aprobat fara o dezbatere publica largita efectuata in prealabil. Discutiile de luni de la Parlament au fost doar o prima etapa a acestui proces important pentru sanatatea publica din Romania.