Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, saluta decizia adoptata de Guvernul Republicii Moldova prin care accesul cetatenilor Uniunii Europene, inclusiv al cetatenilor romani, pe teritoriul moldovean este permis in baza cartilor nationale de identitate aflate in prezent in circulatie, si nu doar a pasaportului, ca pana in prezent.

"Aceasta masura reprezinta un semnal politic clar al angajamentului Republicii Moldova fata de parcursul sau european, un instrument concret de incurajare a contactelor si schimburilor celor mai diverse intre cetatenii de peste Prut si cei ai Uniunii Europene, inclusiv ai Romaniei, precum si de sustinere a racordarii statului vecin la spatiul european", a declarat Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat al MAE transmis marti si citat de Agerpres.

Pornind de la asteptarile exprimate la nivelul opiniei publice din Romania, subiectul facilitarii accesului cetatenilor UE, inclusiv romani, pe teritoriul statului vecin cu cartea de identitate a fost ridicat de ministrul Bogdan Aurescu in cursul intrevederii din 25 martie, de la Bucuresti, cu presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, precizeaza sursa citata.

Ulterior, Ministerul roman al Afacerilor Externe a abordat aceasta tema in dialogul sectorial cu autoritatile Republicii Moldova, inclusiv in cadrul consultarilor pe linie consulara cu Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al tarii vecine.

"Adresez deosebite multumiri autoritatilor de la Chisinau pentru aceasta decizie care vine in sprijinul intaririi legaturilor dintre cetatenii de pe cele doua maluri ale Prutului si care reconfirma trainicia Parteneriatului Strategic dintre statele noastre", a spus ministrul Bogdan Aurescu.

Guvernul Republicii Moldova a adoptat in sedinta Hotararea nr. 63/ 2015 prin care se amendeaza cadrul legislativ existent cu privire la documentele in baza carora este permis accesul cetatenilor straini in Republica Moldova.

Astfel, se prevede acordarea unei facilitati unilaterale in favoarea cetatenilor Uniunii Europene, care vor avea posibilitatea de a intra pe teritoriul Republicii Moldova in baza cartilor nationale de identitate. Masura va intra in vigoare la data publicarii acestei hotarari in Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Prin masura adoptata in urma demersurilor initiate de MAE roman, Republica Moldova se aliniaza la practica instituita deja de statele din Balcanii de Vest care au aspiratii similare cu cele ale R. Moldova in raport cu UE si se bucura de acelasi regim de circulatie in spatiul comunitar european.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va efectua miercuri si joi o vizita in Republica Moldova.