Ministerul Afacerilor Externe a organizat, joi, consultari la nivel de experti juridici cu reprezentanti din ministerele afacerilor externe din Olanda si Spania, privind initiativa Romaniei de creare a unei Curti Internationale privind combaterea si judecarea crimei de terorism, initiativa supusa spre reflectie de catre ministrul roman al afacerilor externe Bogdan Aurescu in cadrul Consiliului Afacerilor Externe al UE din 9 februarie 2015.

"Discutiile care au avut loc astazi, la nivel de experti, demareaza un proces amplu de consultari destinat elaborarii unui concept detaliat privind infiintarea si functionarea unei viitoare Curti Internationale pentru crima de terorism. In acest proces de reflectie se doreste implicarea cat mai multor state, din diverse regiuni ale lumii, avand in vedere interesul crescut al comunitatii internationale pentru prevenirea si combaterea cat mai energica a fenomenului terorist", se arata intr-un comunicat al MAE.

Consultarile la nivel de experti romani, olandezi si spanioli au loc ca urmare a dialogului politic recent al ministrului Bogdan Aurescu cu omologii olandez si spaniol, pe tema prevenirii si combaterii fenomenului terorist, inclusiv prin crearea unui for jurisdictional in acest scop. Subiectul a figurat pe agenda convorbirilor cu ministrul afacerilor externe al Olandei, Bert Koenders, in contextul vizitei acestuia la Bucuresti, in data de 28 martie 2015, arata Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, initiativa romaneasca s-a aflat pe agenda discutiilor bilaterale cu omologul spaniol in marja reuniunilor recente la nivelul UE, inclusiv cu ocazia recentei Conferinte ministeriale a UE cu statele partenere din Vecinatatea Sudica (Barcelona, 13 aprilie 2015). De asemenea, initiativa a fost discutata cu omologul tunisian cu prilejul participarii ministrului Bogdan Aurescu la marsul international de solidaritate impotriva terorismului de la Tunis, din 29 martie 2015, cu ministrul iordanian de externe in marja Conferintei ministeriale de la Barcelona, dar si cu alti omologi. Cu ocazia acestui ultim eveniment, in cadrul caruia ministrul roman a facut o prezentare a conceptului, initiativa a fost primita cu interes de catre participanti reprezentand diverse zone geografice, inclusiv din Orientul Mijlociu.

Recent, pe fondul multiplicarii numarului atacurilor teroriste, cresterii amplorii acestora si diversificarii metodelor de atac, se poate remarca o intensificare a eforturilor comunitatii internationale pentru combaterea cat mai eficienta a fenomenului terorist, inclusiv prin folosirea, in acest sens, a tuturor instrumentelor juridice internationale disponibile, subliniaza MAE.

  • Context

Preocuparile Romaniei pentru incriminarea terorismului drept crima internationala dateaza din perioada interbelica, in 1926 fiind promovata o initiativa a Romaniei la Societatea Natiunilor privind posibilitatea elaborarii unei conventii pentru incriminarea universala a terorismului, insa initiativa nu a fost insusita de Liga.

In perioada 1935-1937, eminentul jurist si diplomat roman Vespasian Pella a reprezentat Romania in cadrul unui comitet de experti constituit de Societatea Natiunilor pentru redactarea unei "conventii internationale destinate reprimarii conspiratiilor sau crimelor comise cu un scop politic si terorist". Efortul s-a finalizat, gratie, in principal, lui Vespasian Pella, prin adoptarea, in noiembrie 1937, a doua conventii: Conventia pentru prevenirea si pedepsirea terorismului, care definea infractiunea de terorism si prin care statele se obligau sa incrimineze actele de terorism si Conventia privind crearea unei Curti Penale Internationale, prin care se crea mecanismul pentru pedepsirea faptelor prevazute in prima Conventie. Cele doua conventii nu au intrat in vigoare, pe fondul evolutiilor care au condus la izbucnirea celui de al Doilea Razboi Mondial.