Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice alaturi de partenerii sai - ARDOR (Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica), in parteneriat cu Romanian-American Foundation, Reprezentanta UNICEF in Romania, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Departamentul pentru Relatii Interetnice, anunta lansarea celei de-a VI-a editie a Concursului National "Tinerii Dezbat" (www.tineriidezbat.ro). Cunoscuta ca "olimpiada dezbaterilor", competitia se desfasoara in toata tara in perioada 23 martie - 15 iunie 2015 si este cuprinsa in Calendarul concursurilor nationale scolare finantate de catre M.E.C.S. in anul scolar 2014-2015.

Tinerii Dezbat 2015Foto: ARDOR

"Tinerii Dezbat" este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din Romania. Pentru a participa la editia 2015, liceele se pot inscrie pana la data de 7 aprilie 2015, completand formularul de aplicatie disponibil pe platforma dedicata proiectului www.tineriidezbat.ro. Fiecare liceu poate inscrie o singura echipa formata din 3 elevi coordonati de un profesor.

Alcatuit din 3 etape competitionale distincte (judeteana, regionala si nationala) si un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul Tinerii Dezbat invita profesorii alaturi de elevii lor intr-o experienta de invatare a argumentarii si de formare a gandirii critice. Concursul National "Tinerii Dezbat" pune fata in fata echipe de elevi pentru a dezbate teme diverse, cu scopul dezvoltarii competentelor de comunicare si a atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generatii pentru participarea activa la viata sociala.

Dezbaterile, in formatele practicate de universitati prestigioase din lume, sunt exersate in Romania, de peste cinci ani, in cluburile de dezbateri din scoli si, de peste 20 de ani, in cluburile ARDOR. Concursul "Tinerii Dezbat" aduce miscarea de dezbateri la amploarea pe care o are in majoritatea tarilor democratice cu bune practici in domeniul educational. "De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat in cadrul acestei competitii, Romania a devenit anul trecut tara cu cea mai ampla miscare de dezbateri din Europa", sustine International Debate Educational Association (IDEA).

Concursul National "Tinerii Dezbat" editia 2015 este sprijinit de: Radio Romania Cultural, HotNews, Romania Pozitiva, Think Outside The Box, Edu-news.ro si IQool.