Romanii sunt europenii cu cel mai mare nivel de optimism fata de Uniunea Europeana, releva un sondaj Eurobarometru prezentat, luni, de Comisia Europeana. Sociologul Dumitru Sandu, fost editor al rapoartelor nationale din cadrul studiilor Eurobarometru, a observat o legatura intre cresterea increderii romanilor in justitie si perceptia tot mai buna fata de UE.

Imaginea UE in ochii europenilorFoto: Eurobarometru

Potrivit Eurobarometrului prezentat luni de Reprezenanta Comisiei Europene la Bucuresti, in anul 2014, 74% dintre romani se declarau optimisti in legatura cu viitorul Uniunii Europene, in crestere cu 11 puncte procentuale fata de nivelul din anul 2013. Romanii sunt astfel cei mai optinisti euroeni in legatura cu viitorul UE, media in blocul comunitar fiind de 56% media UE.

Perceptia pozitiva a romanilor in ceea ce priveste Uniunea Europeana este sustinuta si de evaluarea imaginii acesteia: 59% dintre cetatenii romani au o imagine pozitiva, 11% dintre acestia optand pentru limita superioara a scalei ce indica o imagine "foarte pozitiva", mai releva sondajul. Doar polonezii au o pondere mai mare la capitolul imaginii pozitive a UE (61%), media la nivelul celor 28 de state membre fiind de 39%.

documente

Eurobarometru_RO

(16 Mar 2015) PDF, 1MB

Si increderea romanilor in institutiile europene este una mare: 60% dintre romani tind sa aiba incredere in Parlamentul European, 59% in Comisia Europeana si 53% in Banca Centrala Europeana.

Prezent luni la evenimentul de prezentare a Eurobarometrului, la Reprezentanta CE in Romania, sociologul Dumitru Sandu, fost editor al rapoartelor nationale din cadrul studiilor Eurobarometru, a venit separat cu alte date, care releva cresterea increderii romanilor in justitie, pe fondul actiunilor masive ale procurorilor anti-coruptie intens mediatizate.

"Intre toamna anului 2010 si toamna anului 2014, increderea romanilor in justitie a crescut de la 23% la 46% - imens! Asta inseamna ca tot ce vedem la televizor nu este doar spectacol de televiziune, ci are un impact puternic si sustinere foarte puternica. Incredere inseamna sustinere din partea populatiei", a afirmat profesorul universitar.

Sandu considera ca exista o asociere intre cresterea increderii romanilor in justitie si evolutia increderii in Uniunea Europeana.

"As face o asociere intre increderea foarte mare pe care romanii o au in justitie - alte cifre, alte date - si increderea in UE. Undeva in subconstient se produce o asociere intre lupta anticoruptie din Romania si increderea in UE", a comentat sociologul.

De asemenea, sondajul Eurobarometru prezentat luni de Reprezentata Comisiei arata ca 14% dintre romani sunt ingrijorati in primul rand de infractionalitate, in timp ce la nivelul tuturor tarilor UE ponderea este de 7%.

La randul ei, sefa reprezentantei CE in Romania, Angela Filote, a amintit de un alt sondaj european, emis in ianuarie 2015, potrivit caruia o majoritate covarsitoare a romanilor (79%) considera ca este benefica actiunea Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) asupra situatiei justitiei din tara si vrea continuarea MCV.

Citeste si:

Sondaj european: Tot mai multi romani cred ca justitia se imbunatateste in Romania si vor continuarea MCV