​​Schimbare uriasa in Sanatate: celebrul chirurg X

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Vineri, 6 martie 2015, 0:23 Actualitate | Esenţial


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Un proiect de lege iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi semnat de peste 100 de parlamentari va schimba sistemul medical românesc cel puţin la fel de drastic cum ar fi putut s-o facă faimosul pachet de reformă Băsescu care a declanşat căderea guvernului Boc în 2012. Cu toate acestea se vorbeşte foarte puţin despre el şi foarte tehnic. Deşi pacientul este primul afectat de acest proiect.

Să luăm un exemplu concret: celebrul chirurg X. Dacă eu-pacientul voi dori să mă operez la celebrul chirurg X voi avea trei variante.


Fiecare variantă este dependentă de acordul chirurgului X şi pentru fiecare va trebui să plătesc direct din buzunar la casieria spitalului:
 • 1. Să merg la el în spitalul de stat dimineaţa (adică între ora 8 şi ora 15). Aceasta este varianta cea mai ieftină căci va trebui să plătesc direct din buzunar doar tariful chirurgului X, restul (cazarea, consumabilele, folosirea aparaturii, medicamentele) fiind acoperite prin asigurarea mea de sănătate de stat. Pentru tariful chirurgului X voi primi factură.
 • 2. Să merg la el tot în spitalul de stat, dar după-amiaza (adică după ora 15). În acest caz va trebui să plătesc din buzunar atât tariful chirurgului X, cât şi cazarea/consumabilele/medicamentele folosite în timpul tratamentului acordat în spitalul de stat. Pentru tot voi primi factură.
 • 3. Să merg la el dar în clinica privată în care lucrează (oricând chirurgul X e acolo). Va trebui să plătesc din buzunar ca şi când aş merge după-amiaza la spitalul de stat: tariful chirurgului X plus preţul consumabilelor. Dacă spitalul privat va fi capabil să-mi dea un preţ mai bun decât spitalul de stat, foarte bine. Dacă nu, aici voi scoate cei mai mulţi bani din buzunar. Cu factură.
Dacă eu-pacientul nu am bani pentru varianta 1, cea mai ieftină, atunci voi fi tratat în spitalul de stat fără să scot bani din buzunar (în contul asigurării mele de stat), dar va trebui să aştept până ce pe lista de aşteptare a celebrului chirurg X se va elibera un loc fără plată directă. Sau să fiu consultat de medici care nu au solicitări de la pacienţi. În formularea preşedintelui CNAS, Vasile Ciurchea: „Dacă pacientul nu-şi poate permite, atunci va sta la rând” (sursa declaraţiei aici).
 
Practic se vor defini două categorii de medici: medici pentru oamenii care şi-i permit şi medici pentru oamenii săraci. Proiectul de lege NU menţionează niciunde că celebrul chirurg X ar fi obligat ca din cei 4 pacienţi pe care îi operează zilnic în spitalul de stat doi să fie operaţi fără bani (doar în contul asigurării de stat), iar ceilalţi doi în regim privat. Dacă celebrul chirurg X va avea dimineaţa doar pacienţi care vor dori să fie consultaţi exclusiv de el şi vor fi dispuşi să plătească pentru asta, legea nu îl va obliga să consulte şi pacienţi fără bani în regim de stat.

Cum se va stabili tariful la care chirurgul X va acorda aceste consultaţii private în spitalele de stat? Prin negocierea dintre directorul spitalului respectiv şi celebrul chirurg X. Aceste tarife vor trebui să respecte nişte „bareme” impuse de ministerul Sănătăţii, bareme despre care deocamdată proiectul de lege nu spune nimic.

Practic suntem în faţa legalizării plicurilor, deoarece toate veniturile astfel obţinute de celebrul chirurg X vor fi impozitate de către stat.

Există şi posibilitatea ca celebrul chirurg X să-şi stabilească tariful astfel: cât primeşte acum neoficial în plic plus banii pe care va trebui să-i plătească impozit după intrarea legii în vigoare. Legea nu preîntâmpină în niciun fel o astfel de situaţie.
 
Autorităţile spun că, deocamdată, nu s-a intrat în “astfel de detalii”, deşi acesta este un detaliu esenţial. Există posibilitatea ca noi, pacienţii, să ne trezim că pe lângă cei 100 de lei pe care astăzi îi băgăm oricum în plic să trebuiască să mai adaugăm încă 40 de lei pentru impozitul medicului. Desigur asta se va întâmpla doar dacă celebrul chirurg X ne-o va cere. Dar nimic nu-l împiedică s-o facă. Decât propria-i conştiinţă.
 
documente

Proiectul de lege prevede şi existenţa asigurărilor suplimentare/complementare care să acopere costurile din variantele 2 şi 3, dar fără alte precizări. Cine va administra aceste asigurări suplimentare? Ministrul Nicolae Bănicioiu spune că şi privatul şi statul (sursa declaraţiei aici). Rămâne de stabilit.

Să revenim puţin la varianta 2, cazul în care eu-pacientul va trebui să plătesc din buzunar atât tariful chirurgului X, cât şi cazarea/consumabilele/medicamentele din spitalul de stat. Tariful cazării/consumabilelor/medicamentelor va varia în funcţie de fiecare spital căci va fi stabilit, în formularea preşedintelui CNAS, „în funcţie de preţul de achiziţie” (sursa declaraţiei aici). Adică de iscusinţa managerului spitalului de stat de a organiza sau nu licitaţii corecte/eficiente economic.

O altă întrebare importantă este dacă celebrul chirurg X va putea opera şi în clinica sa privată şi în spitalul de stat în regim privat? Deşi iniţial s-a dorit o favorizare a medicilor care lucrează exclusiv la stat, proiectul de lege aflat acum în Parlament permite celebrului chirurg X să opereze oriunde şi oricând are el chef. De ce? Pentru că, spune ministrul Sănătăţii, „s-a ales varianta propusă de Colegiul Medicilor” (sursa declaraţiei aici).

Desigur, chirurgul X nu va putea opera la fel de ieftin şi în spitalul de stat şi în clinica sa privată pentru că nu va putea avea contract cu CNAS în ambele spitale. Va trebui să aleagă unde va impune tariful mai scump. Nu este deloc clar dacă în varianta 2 de mai sus eu-pacientul îmi voi putea folosi sau nu asigurarea de stat pentru a-mi acoperi o parte din cheltuieli: proiectul nu spune nimic despre acest aspect esenţial, iar oficialii guvernamentali cu care am discutat despre asta dau răspunsuri diferite.

Tot în proiect se prevede că actele medicale efectuate în regim privat de celebrul chirurg X în spitalul de stat sunt exceptate de la toate incompatibilităţile şi conflictele de interese menţionate de lege.

Despre acest proiect, semnat deja în Parlament de peste 100 de parlamentari, s-a discutat public foarte puţin. Asta deşi efectele lui au potenţialul de a fi cel puţin la fel drastice precum celebrul proiect Băsescu-Boc de modificare a legii sănătăţii, cel care a declanşat protestele care au dus la căderea guvernului Boc.
 
În acest moment o bună parte din sistemul medical românesc este privatizat: medicina de familie, majoritatea policlinicilor din ambulator, laboratoarele medicale. Introducerea acestor noi prevederi privatizează de facto şi o bună parte din practica medicală din spitalele de stat. Plicurile, masivul fenomen prezent de atâta timp în spitalele de stat, intră în legalitate.
 
Ceea ce este de altfel un pas necesar şi cu potenţial benefic dar doar, DOAR în condiţiile întăririi capacităţii de control şi implicare a pacienţilor. O altă lege propusă foarte recent de Ministerul Sănătăţii solicită ca fiecare spital să aibă un consiliu etic care să supravegheze posibilele derapaje ale medicilor. Însă printre cei 7 membri ai acestui consiliu etic doar unul este reprezentant al pacienţilor. Majoritatea în consiliu este deţinută de medicii din spitalul respectiv.

Un singur lucru rămâne deocamdată constant. Monopolul statului asupra asigurărilor de sănătate şi a imensei sume de bani pe care o colectează astfel de la populaţie. Un stat care dispune de o grămadă mare de bani la care au acces mai mulţi privaţi în condiţiile unui control foarte slab: iată reţeta sigură a corupţiei. Or acest proiect de lege nu schimbă nimic în această privinţă.

În sistemul de urgenţă situaţia rămâne neschimbată: servicii medicale gratuite pentru toată lumea. Doar în urgenţă.

Notă: descrierea proiectului de lege este făcută din perspectiva pacientului şi bazată pe textul ataşat şi pe explicaţiile oficialilor guvernamentali.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Proiect de lege Ministerul Sanatatii (Vineri, 6 martie 2015, 9:34)
  SCS [utilizator]

  sunt medic cu ceva experienta si lucrul pe care vreau sa-l spun este :

  consider ca ar trebui sa ajungem si noi la o optiune ferma/clara a medicilor pt. sistemul de stat sau privat cu citeva/putine mentiuni pt.anumite pozitii sef clinica/prof.univ. care ar putea sa-si desfasoare activitatea la stat si limitat in privat !
  asa ne scaldam in doua ape si vedem ca nu este bine!

  dar ar trebui sa vedem si salariul medicilor, care lasa de dorit; in alte parti un prof.uni.dr.,sef de clinica are un salariu mult peste un ministru sau alt functie in stat!!!
  si cred ca atita timp cit statul nu te poate plati nu cred ca atentia din partea pacientului in tra in discutie cu exceptia cind este conditionata!!!! se intimpla aceste manifestari de atentie ,multumire si la case mai mari ( unde si salariul este altul), dar repet nu conditionarea!

93328 vizualizari

 • +37 (43 voturi)    
  bataie de joc (Vineri, 6 martie 2015, 0:56)

  dax [anonim]

  O schimbare care aduce 0 beneficii pacientului si un infinit de beneficii medicilor X care pe langa clinica particulara vor mulge si nefericitii care ajung la spitalul de stat.
  Accesul la doctorii buni si chiar la salile de operatie care vor fi blocate de acestia va fi la fel cu accesul la investigatiile gratuite decontate de asigurarea de stat. Adica vor lipsi cu desavarsire sau vor fi oferite in bataie de joc peste 2-3 luni de la momentul in care pacientul are nevoie de ele.
  ex:Acum 3 saptamani in timp ce imi faceam investigatii la o clinica particulara pe asigurarea privata de sanatate de la angajator aud conversatia intre cativa pacienti si secretara de la biroul de preluare clienti. Persoane cu trimiteri pentru investigatii in cazuri suspecte de cancer sau alte boli grave care nu suporta amanare erau programate peste 2 luni la analizele gratuite decontate de Casa sau pe loc daca plateau din propriul buzunar. Care pacient aflat in stare grava de sanatate isi permite sa astepte 2 luni pentru niste investigatii de specialitate?!!!
  Ce il va putea opri pe doctorul X sa foloseasca si spitalul de stat drept propria tarla in care va mulge fara mila nefericitii care ii trec pragul in timp ce cei saraci nu vor mai avea acces la servicii medicale pe motiv de "lista programari pline"? Iar daca au nevoie de unul din nepretuitele locuri de programare vor fi taxati cu o noua spaga ca sa sara in sus in lista.
  Si cine poate garanta ca desi se vor factura servicii in spitalele de stat doctorul nu va incasa in plus si traditionalul "plic"?
  • +19 (19 voturi)    
   nu este deloc bataie de joc, este (Vineri, 6 martie 2015, 8:56)

   padrepadrone [utilizator] i-a raspuns lui dax

   viziunea cinstita a oamenilor cocotati, cu japca, pe sandramaua puterii democraturate; ii numim cu revolta comunisti, securisti, etc, cand ei nu sunt decat niste ordinari fripturisti, oportunisti, pentru care notiunea de responsabilitate, demnitate, onoare include exclusiv castigul pe persoana fizica, respectiv paturica conducatoare afiliata structurii de forta a democratiei orriginale.
   Daca mai adaugam si o cultura profesionala mediocra ajungem direct la portretul useleului nemuritor: sunt preocupati numai de ceea ce inseamna interesul lor, al familiilor si aliatilor lor; societatea platitoare de taxe ramane vesnic in pozitia dubla de victima de serviciu si/sau colaterala. Resping instinctiv reforma de orice culoare deoarece asta le este gena: la noi numai asa merg lucrurile, adica cu mult adaos/spaga/pesches pe functia dobandita politic.
   In lipsa unei opozitii rationale, ne indreptam rapid catre tabloul idilic al fermei animalutelor cu fata umana, pfuauuu.
   ATENTIE la motivatia reala: cineva mai jos remarca decent cum in alte tari sistemul de sanatate functioneaza normal, un simplu ctrl-c-v ar rezolva totul, dar....
   • 0 (0 voturi)    
    Cei ce nu mai au ce pierde (Duminică, 8 martie 2015, 10:20)

    Mitrea Cocor [anonim] i-a raspuns lui padrepadrone

    ...sint din ce in ce mai multzi. S-ar putea sa le iasa pe nas la unii cit de curind. E greu sa te intzelegi cu un om fara alternativa.
  • +4 (10 voturi)    
   degeaba o mai lungim (Vineri, 6 martie 2015, 11:12)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui dax

   intr-un final tot trebuie sa rezolvam problema, nu?

   care e problema? ca avem o tara cu prea multi asistati. o tara a contrastelor, in care multi amarati cu 2-4 clase vor sa fie tratati de medici desi nu platesc asigurari de sanatate.
   acest dezechilibru atrage dupa sine restul problemelor - tinerii medici emigreaza, altii fara prea multa constiinta cer plicuri peste plicuri sau te lasa sa mori si cativa, ajunsi prin diverse tertipuri in varful ierarhiei, castiga sume fabuloase furand tocmai din putinul ala care nu ajunge nici pentru nevoile de baza.
   • 0 (0 voturi)    
    neasiguratii (Sâmbătă, 7 martie 2015, 10:20)

    interesant [anonim] i-a raspuns lui pehash

    corect : asistatii sociali epuizeaza rezervele , nu platesc nimic niciodata, si beneficiaza egal cu platitorii .
  • +7 (7 voturi)    
   pentru "bataie de joc" (Vineri, 6 martie 2015, 11:48)

   popoviciu [anonim] i-a raspuns lui dax

   Nu-ti convine,mergi in vest(Anglia,sa zicem) si asteapta vreo 8-9 luni pana faci biopsia(deja ai metastaze) si inca alte cateva luni pana te operezi. Ai bani sa sari peste rand la doctorul X? In doua saptamani esti rezolvat.
   • +3 (5 voturi)    
    asa e (Vineri, 6 martie 2015, 12:34)

    Sorin [anonim] i-a raspuns lui popoviciu

    Ne facem iluzii, criticam, risipim energii in mod inutil. Pana cand leafa personalului medical (nu doar a medicului) nu va fi la nivelul la care respectul pentru o viata umana il impune (asa cum de altfel este in alte tari)... stam si vorbim, calculam, propunem, dar aproape degeaba. Ne facem ca nu observam esenta problemei. Trebuie sa indraznim sa luam taurul de coarne, altfel... batem pasul pe loc.
    • +6 (8 voturi)    
     este la nivelul societatii... (Vineri, 6 martie 2015, 14:23)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Sorin

     sunt vreo 10 milioane de romani care traiesc sub nivelul pe care eu l-as considera respectabil pentru o viata umana.
     este imposibil sa ai aparatura si salarii la standarde occidentale cand toti clientii tai au venituri sub 2-300 euro/luna.
     • +4 (4 voturi)    
      banii si "nivelul societatii" (Sâmbătă, 7 martie 2015, 10:25)

      interesat [anonim] i-a raspuns lui pehash

      sigur ! dar sa nu uitam ca banii spitalelor sa duc intr-o proportie inadmisibila (variabila) la firmele de partid pentru finantarea frauduloasa a acestora ! Medicii sufera , pacentii sufera , toti pierd , managerii si partidul castiga !
   • +3 (7 voturi)    
    Capitalism da cu protectie de socialism (Vineri, 6 martie 2015, 16:47)

    Asterix [anonim] i-a raspuns lui popoviciu

    Ai perfecta dreptate, marea majoritate a expatilor vin si se trateaza acasa in Romania ca dincolo e jale. Exemplul care l-ai dat cu Anglia e foarte corect. Daca vrei sa fi tratat in sistemul de stat aka NHS trebiue sa astepti muuuult si bine . Inclusiv in urgenta se asteapta cu orele. Daca faci scandal te ridica politia urgent si te trateaza medicul de la sectie, factura o platesti cu varf si indesat pe langa amenda.
    Nici englezii nu au suficienti medici, dar ei isi permit sa atraga medicii din Romania si alte tari cu salariile de mii de lire sterline. Noi suntem rupti in turul pantalonilor dar cu pretentii.... vrem sa fim tratati azi dar sa platim doi lei.... Ei nu se poate asa!!! Dam cu noroi in medici, ii platim ca pe o femei de servici de la renel si vrem sa ramana aici ... Trist este ca numarul de medici scade in fiecare an cu sutele sau miile...
    • +2 (4 voturi)    
     Nu cred că e așa rău în occident (Sâmbătă, 7 martie 2015, 2:23)

     Ciprian Birtea [anonim] i-a raspuns lui Asterix

     Femeia de serviciu de la Renel (Enel actualmente) primește mai mult decât un medic. Iar treaba cu medicii prost plătiți: sunt prost plătiți într-adevăr, dar ăia plătiți mai bine iau și șpagă mai mare. Unei infirmiere îi dai 5-10-20 lei/zi; o asistentă va vrea mai mult (50-100), iar medicul nici nu se uită la 50-100. Ăla vrea mai multe sute, poate chiar mai mult. Colegiul medicilor și instanțele de judecată sunt de vină. România este un stat medical. Medicii nu răspund pentru nimica; sunt practic imuni. oricâți oameni mor, ei nu sunt băgați la zdup. Când sunt reținuți pentru luare de mită, sunt imediat eliberați și își reiau locul în spital, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Medicii cercetați penal pentru fapte de corupție, malpraxis sau omor din culpă ar trebui suspendați până la finalizarea cercetărilor, air dacă sunt trimiși în judecată, ar trebui demiși.
     • 0 (0 voturi)    
      salariul femeii de serviciu din seectorul energeti (Marţi, 10 martie 2015, 13:07)

      zarra [anonim] i-a raspuns lui Ciprian Birtea

      Cred ca sunt prea multe clisee preluate si aduse ca argumente! Exemplu:salariul femeii de serviciu din sectorul energetic! Las la o parte faptul ca respectiva ocupatie a fost externalizata! Dar salariile din acel sector de activitate, sunt ca peste tot: mari catre varf, si bine diminuate la cei care duc greul! Pe vremea lui Ceasca se spunea ca fiecare este platit in functie de importanta muncii depuse. Teoretic, aceeasi regula ar trebui sa functioneze si acum! dar intr-adevar, si sistemul de penalizari pentru o munca facuta in bataie de joc ar trebui corect utilizat! Si ma refer la orice categorie profesionala, sau la orice functie cand spun asta! Sa ma explic: un parlamentar sau un senator, are o munca extrem de importanta, din moment ce ei sunt cei care aproba sau nu toate legile utilizabile in aceasta tara! Dar daca nu isi fac treaba ca lumea si n-au habar ce aproba, cine ii penalizeaza?
  • +1 (1 vot)    
   cine il va opri pe chirurgul .... (Vineri, 6 martie 2015, 22:01)

   Sara [anonim] i-a raspuns lui dax

   Raspuns la intrebarile tale: DNA-ul
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Sâmbătă, 7 martie 2015, 11:13)

   io [anonim] i-a raspuns lui dax

   pretul chirurgilor este inca mic. profitati cat puteti. pretul dentistilor e pus de dentisti si statului nu ii pasa. dar in cativa ani sa speram ca o sa ii vedem pe toti comparati cu niste cutii metalice si ca o sa le scada pretul. sau macar pe aia care nu se bazeaza asa de mult pe "lucrul manual". chirurg "celebru"? de ce e celebru? ii tremura mana ca lu ciomu?
  • 0 (0 voturi)    
   Nu-i chiar asa (Sâmbătă, 7 martie 2015, 18:14)

   travis [anonim] i-a raspuns lui dax

   Pe de alta parte,eu care platesc o gramada de bani pe asigurari sociale trebuie sa stau la niste rinduri nesfirsite dupa toti rapanosii,asistatii care nu dau un leu la asigurari sociale.Sa stea ei la rind la altii!
 • +9 (11 voturi)    
  Probabil (Vineri, 6 martie 2015, 1:01)

  victor L [utilizator]

  sau mai mult ca sigur, noua lege nu ii afecteaza interesele celebrului doctor Calafat; pentru asta se vorbeste atit de putin.
 • +32 (32 voturi)    
  CAS-ul acopera doar.... (Vineri, 6 martie 2015, 1:19)

  Zalmoxis [utilizator]

  ...intervalul orar 8-15 !!!
  Uite cum isi bat joc cativa de un intreg popor !!!
  Ce nebunie!
  • +23 (23 voturi)    
   ar fi o idee (Vineri, 6 martie 2015, 9:54)

   MrOpinie [utilizator] i-a raspuns lui Zalmoxis

   Ar fi o idee ca si noi sa nu platim CAS pentru orele lucrate dupa ora 15:00.
   • +3 (7 voturi)    
    orarul unui doctor include si garzile (Vineri, 6 martie 2015, 12:50)

    maria [anonim] i-a raspuns lui MrOpinie

    Noi facem si garzi si nu lucram in ture ci 34 ore nonstop. La sfarsitul unei saptamani muncesc la fel ca tine ca numar de ore. Vreau sa stiu si eu tu cand lucrezi noaptea sau ai muncit vreodata 34 de ore incontinuu?
    • -2 (8 voturi)    
     Aia da eficienta (Vineri, 6 martie 2015, 16:47)

     Unu-2 [utilizator] i-a raspuns lui maria

     Aia da eficienta dupa 34 de ore lucrate continuu, pune-ti viata in miinile unui astfel de medic. Bineinteles ca nu-i problema ta, ci o imensa problema a sistemului ce permite astfel de absurditati. Eu vad altceva: esti platita 34 de ore in continuu, inclusiv pt. somnul tras intre garzi. Cine mai e platit cind doarme? Frumos.
     • +1 (1 vot)    
      eficienta (Sâmbătă, 7 martie 2015, 10:33)

      interesat [anonim] i-a raspuns lui Unu-2

      daca ai fi vazut vreodata cum e sa muncesi cu oameni 32 de ore incontinuu , ti-ai da seama ca ala nu e "somn" in garda , e pur si simplu o pauza de incarcat bateriile , ca sa nu cazi lat , sa mai fi om ... o vreme . Ajungi apoi acasa unde iti ignori familia si speri ca ei sa inteleaga inca odata ca esti doctor ...si ca ai o misiune ...
    • -1 (1 vot)    
     STOP ! (Sâmbătă, 7 martie 2015, 7:42)

     ioana [anonim] i-a raspuns lui maria

     de la ioana la maria


     eu am lucrat in ture, am lucrat si 12/24 ;
     34 de ore LUCRATE... nu am mai auzit asa o tampenie, orele pe care ai voie sa le prestezi sunt reglementate de lege !!!!
     STOP ! LA 34 DE ORE NEDORMITE FACI ERORI !!!! NU E VOIE !!!!
     eu stiu ca e batalie pe garzi, ca se castiga bani din asta;
     pot fi garzi usoara sau garzi grele ;
     pot fi medici competenti sau medici incompeteti ;
     dar, maria, tu, ca medic , de ce nu esti mai umana?
     vezi mai, unde duc dezbinarea, CORUPTIA....am pretentii mai mari de la tine !
     in rest ..din garzile grele se invata , asa ca iti doresc sa ai alternativ garzi grele si usoara ca sa te mai poti odihni !
     fara pic de ranchiuna , sicer, chiar m-ai facut sa zâmbesc ! problema nu e la tine , nu e la medici, nu e la mine, e la GUVERN !
     (medicii care fac diverse afaceri cu medicamente etc , nu intra in aceasta discutie; si nici cei vinovati de malpraxis )
 • +16 (20 voturi)    
  X (Vineri, 6 martie 2015, 2:15)

  doru001 [utilizator]

  celebrul chirurg X este un mic ceausescu in domeniul sau, nu va trece nimeni de el, sa ofere servicii mai bune la preturi mai mici, asta uitati sa specificati. Auzi, conrolul pacientilor. Pacientii sint la necaz si pot fi omoriti de doctor fara efort. Am vazut un afis la intrarea in sectia de terapie intensiva care spunea ca mama nu poate afla de ce i-a murit copilul decit daca este, din intimplare, procuror, si are mandat.
 • +21 (21 voturi)    
  Ciulama romaneasca (Vineri, 6 martie 2015, 4:47)

  Hohey [utilizator]

  Leagea asta, asa cum e descrisa mai sus, privatizeaza (in stil romanesc, desigur) sistemul medical, dar lasa asigurarea medicala o entitate de stat.

  Un Europa sunt sisteme medicale functionale, nu trebuie decit un copy-paste.

  Cum legea este initiata de Ministerul Sanatatii, inca odata, se dovedeste ca politicienii romani si functionarii statului au ca scop primordial cum sa fure platitorul de taxe.
 • +20 (22 voturi)    
  asigurare (Vineri, 6 martie 2015, 6:52)

  alizee [anonim]

  Deci, cel mai bine nu platim asigurarea. Cand ajungem la nevoie, tot suntem obligati sa platim...
  • +8 (8 voturi)    
   Exact! (Vineri, 6 martie 2015, 8:38)

   Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui alizee

   :((
 • +16 (16 voturi)    
  Defavorizeaza anumite specialitati (Vineri, 6 martie 2015, 8:07)

  CoralMS [anonim]

  Cred ca anumite specialitati sunt complet ocolite de filozofia proiectului de lege.

  Vorbind de un chirurg, asa cum si bine apare in articol, el nu poate opera de unul singur in sensul in care pacientul nu sta treaz sa fie taiat, este deci nevoie de un anestezist. Daca problema se pune cum anume pacientul isi selecteaza dupa preferinta chirurgul, nu acelasi lucru se poate spune despre anestezist. Cu alte cuvinte...merge oricare! Doar chirurgul pana la urma conteaza... Chiar asa sa fie? Mie mi se pare o limitare foarte importanta.

  La fel putem spune nu numai despre anestezie, terapie intensiva (unde sa presupunem ca starea unui anumit pacient din sectia de medicina interna spre exemplu se agraveaza si pacientul necesita transferul in terapia intensiva - familia pacientului va putea alege atunci medicul de terapie intensiva, sau la fel, e bun oricare numai sa fie?). La fel putem spune despre neonatologie - nasterea se stabileste cu un obstetrician la fel ca si cu un chirurg, insa daca situatia o impune intr-un caz grav... fie orice neonatolog, doar sa fie!

  Sunt multe alte specialitati in cazul acesta, spre exemplu morfopatologia, medicina de urgenta!

  Mie mi se pare ca proiectul viseaza nerealist doar la specialitatile "de butic" unde omul "doreste" sa se opereze/investigheze, nicidecum in situatii in care are foarte mare nevoie de asistenta medicala unde nu problema alegerii e cea mai importanta ci chiar viata sa, la modul concret, poate pe termen scurt!

  Concluzia mea este ca apar astfel indirect si "specialitati de mana a doua", in care nu conteaza cine lucreaza, doar sa fie acolo cineva sa faca si treaba aia!
  • +1 (1 vot)    
   Noua lege (Vineri, 6 martie 2015, 14:25)

   Raluca Sava [anonim] i-a raspuns lui CoralMS

   Ce sa gandeasca acest politician Banicioiu?
   Si-a umplut conturile si are grija plicurilor ca nu sant taxate.
   Mai bine sa se gandeasca la DOCTORI cu salarii de mizerie,ca pleaca si acestia si nu vom mai avea DOCTORI.
   Eu ca pacient propun sa se dea concurs pentru postul de ministru al sanatatii.
   SA VINA UN CETATEAN ROMAN CARE SA AIBA DRAGOSTE FATA DE ROMNI SI SA SE INGRIJEASCA DE SPITALE NU DE CAMPANII ELECTORALE CA NE-AM SATURAT.
   AICI NUMAI CU PARUL POTI SA FACI LEGEA.
   CINE IL TINE IN BRATE PE ACEST banicioiu.
  • +1 (1 vot)    
   specialitati diferite (Sâmbătă, 7 martie 2015, 10:43)

   sigur ! [anonim] i-a raspuns lui CoralMS

   pai asa e o lege aiuristica ! ce sa mai zicem de boli infectioase ?ftiziologie ? le planificam si pe astea ?
   Hai sa-l lasam pe ala de tuseste (si e sarac!) sa tuseasca pana luna viitoare . Daca e gripa ori moare ori traiese (si oricum nu mai are nevoie de specialist ); daca e tuberculoza mai imbolnaveste vreo cativa (zeci ? sute?) ...si apoi sa vezi decese si morbiditati !!!
   asta ca sa nu mai vorbim de 1000 cauze de tuse
   Capitolul :partidul sa traiasca ! :(
 • +11 (11 voturi)    
  parlament corupt (Vineri, 6 martie 2015, 8:29)

  platitor de taxe [anonim]

  Un parlament de rahat care isi urmareste interesele.
  Poporul este materia gri pe spatele careia traiesc acesti paraziti. Daca intra in vigoare, va trebui sa nu mai platim CAS. Dam banii direct la doctor. Va fi mai ieftin , se va lucra la negru, infloreste mafia....
 • -9 (13 voturi)    
  Cea mai tare stire din ultimii trei ani.... (Vineri, 6 martie 2015, 8:51)

  EU-74-RON [utilizator]

  ...nu m-am obosit sa citesc articolul...pardon! ..prelegerea, dar am aflat cea mai senzationala stire: ,,...faimosul pachet de reformă Băsescu din cauza căruia guvernul Boc s-a prăbuşit în 2012...''. Carevasazica: Base l-a dat jos pe Boc?! Base! Te iubesc!...(din categoria: sunt basist, dar ma tratez!)
  • +5 (5 voturi)    
   daca te oboseai (Vineri, 6 martie 2015, 10:17)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui EU-74-RON

   produceai si tu un comentariu mai de Doamne ajuta.
 • +1 (13 voturi)    
  Altfel medicii pleaca (Vineri, 6 martie 2015, 8:59)

  Raluca9 [utilizator]

  Intelegeti odata ca daca-l obligam pe chirurgul celebru sa opereze gratis sau mult mai ieftin decat si-ar dori el, omul pleaca in strainatate sau accepta din nou bani in plic de la pacienti!
  Cati dintre cei care cer medicilor sa fie mai altruisti ar alege, intre doua joburi, pe ala mai prost platit si cu conditii mai proaste? Culmea este ca exista inca medici buni care fac asta, dar nu poti cere unei intregi categorii profesionale sa se apropie de sfintenie.
  • +5 (5 voturi)    
   Cred ca n-ai inteles problema (Vineri, 6 martie 2015, 12:12)

   sile [anonim] i-a raspuns lui Raluca9

   INtelege ca dupa ce statul imi ia 10% din salariu in fiecare luna, nu e normal sa ma puna sa platesc cand am efectiv nevoie de medic.
   De fapt, daca te uiti la toate schimbarile din sistemul medical din ultimul sfert de secol, ai sa gasesti o singura constanta: s-a facut orice pentru a nu exista posibilitatea sa redirectionezi cei 10% in alta parte.
 • +4 (20 voturi)    
  Lozinci populiste (Vineri, 6 martie 2015, 9:03)

  fdaniel [utilizator]

  Nu sunt medic, sunt pacient dar, daca X este un celebru medic, cu abilitati profesionale de top si la care vrem cu orice pret sa fim tratati nu vad dece vi se pare anormal ca accesul sa fie limitat /mai scump.

  Dece ne place sa ne mintim cu lozinci populiste cand este evident ca, vrem sau nu, acest acces are limitele lui, omul nu poate face 100 operatii / zi si atunci, orice lege s-ar aproba, vor aparea metode colaterale de favorizare a accesului (cei care au bani vor gasi o modalitate sa ajunga in capul listei de asteptari).

  Nu ni se pare deloc anormal sa platim mai mult sau sa asteptam mai mult ca sa ne ducem masina la un mecanic auto foarte bun dar ne asteptam ca aceasta regula sa nu se aplice cand e vorba de o investitie mult mai valoroasa, sanatatea noastra.

  In acest moment TOTI medicii din acest sistem idiot, gestionat de hoti, sunt niste celebri X, chiar si cei mai incompetenti, pentru ca gestioneaza in plan privat accesul la o resursa publica (sistemul de sanatate). E o sansa ca macar incompetenta sa fie demascata.

  Dar,asa cum e mai intotdeauna cazul, politica si politicianismul vor face o varza din orice masura cu potential de a schimba ceva in bine.

  Nu vad pe nimeni sa se revolte impotriva CNAS, respectiv a statului, care ne obliga sa ne asiguram sanatatea, ne ia fortat banii si dupa aceea nu ne ofera serviciul contractat; ba mai mult, schimba termenii contractuali unilateral in timpul aplicarii acestuia (vezi medicamente scoase de pe liste, redefinirea pachetelor medicale s.a. care nu tin minte sa fi fost negociate intre partile "asigurator" - "asigurat").

  Daca asta se intampla la o polita CASCO am fi fost mult mai ofuscati.
  • +8 (10 voturi)    
   Masina vs. Sanatate?! (Vineri, 6 martie 2015, 9:35)

   Cineva [anonim] i-a raspuns lui fdaniel

   Nu inteleg cum am ajuns sa comparam sanatatea cu masinile noastre. Dreptul la sanatate este garantat prin constitutie, cel la un mecanic inca nu.
   In rest, da, ar trebui sa fim cu totii revoltati ca plata asigurarilor de sanatate (i.e. o suma imensa in raport cu calitatea serviciilor prestate) se duce direct la stat, fara a avea o alta alternativa.
   • +2 (4 voturi)    
    hartia suporta orice (Vineri, 6 martie 2015, 14:29)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Cineva

    si ce daca dreptul la sanatate este "garantat prin constitutie"? la fel este si dreptul "la un trai decent". de parca ar pica din cer..
    du-te la ala care a scris constitutia si ia-l de guler sa-ti dea dreptul tau la sanatate... poti sa scrii toate bazaconiile in constitutie, dar realitatea este ca nu-ti poate garanta nimeni ceva ce nu exista.
   • 0 (0 voturi)    
    Multumesc de sprijin (Vineri, 6 martie 2015, 15:39)

    fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui Cineva

    Postarea mea se numeste "Lozinci populiste" si nu "Masina vs. Sanatate" asa ca, DA, raspunsul Dvs imi intareste convingerea ca am dreptate.

    Cum adica "garantat prin Constitutie"? pai la fel de bine acolo scrie ca suntem egali, ca avem justitie independenta si dreapta etc...

    Tare ne plac lozincile si daca maine PPDD ar "garanta prin constitutie" un PIB de 50000 USD pe cap de locuitor i-am vota (din nou) ca oile, fara sa ne gandim ca PIB-ul ala nu poate sa provina decat din munca...

    Ce ne doare mana sa garantam prin constitutie sanatatea cetatenilor si dupa aia sa platim un rezident (sa-l numim X) cu 900/luna (ca doar nu-i sofer de parlamentar, ce naiba) ca sa aiba grija de sanatatea noastra.
  • +4 (6 voturi)    
   pe viata si pe moarte ! (Vineri, 6 martie 2015, 10:15)

   mirela [anonim] i-a raspuns lui fdaniel

   salariile medicilor lasa de dorit !
   si atunci sa le " rotunjim " noi, cei ale caror salarii sunt foarte mari!
   in fond...la ce naiba sunt buni inginerii, mecanicii, zidarii, profesorii ????

   Romania-tara medicilor fericiti !
   tratandu-se unul pe celalalt !
   de abia astept sa vad si astfel de situatii !
   VA ANUNT PE ACEASTA CALE CA SALARIILE CELORLALTE CATEGORII PROFESIONALE SUNT FOARTE MARI COMPARATIV CU ALE MEDICILOR !
   a se vedea salariile profesorilor, inginerilor ( non IT ), etc etc
   asadar : GAUDEAMUS IGITUR !
   sper ca va dati seama ca trebuie sa ne trezim !
   la ce naiba am platit atatia ani asigurarile de sanatate ? si nici macar Nu m-am operat (gluma sinistra , sa se asorteze cu proiectul de lege )
   cred ca vor scapa cu viata cei cu bani si ,,,probabil unii medici !
   totusi...MEMENTO MORI !
   asa ca, in ceea ce ma priveste, eu o sa promovez medicii tineri care-si vor face renume prin noi, pacientii : conducatori auto, profesori, scriitori, etc
   dar atunci : DINTE PENTRU DINTE !
   malpraxis pedepsit ! cu stat la rand la : reparatie auto, ore de engleza, paine,apa calda,energie electriica. etc...doar nu le putem fabrica asa, cu una , cu doua. asa bolnavi cum vom fi .....
   • +2 (2 voturi)    
    categorii profesionale (Vineri, 6 martie 2015, 15:50)

    dragos [anonim] i-a raspuns lui mirela

    Ati uitat alte categorii profesionale care sunt deja fericite: magistratii, avocatii, notarii.
    Din pacate solidaritatea nationala care ar trebui sa stea la baza relatiilor interumane a fost grav afectata dupa '89 cand diverse categorii profesionale, sau segmente ale lor au cautat sa "smulga" de la stat o ierarhizare mai buna pe baza unor relatii informale acoperite politic sau chiar prin forta si interese politico-electorale. Cum poate fi motivat ca un sofer de demnitar dintr-un minister are un salariu diferit fata de pozitia echivalenta din alt minister? Cum motivam ca un electrician din sistemeul de producere si transport al energiei electrice castiga mai mult decat un electrician industrial din celelalte industrii? Cum motivam ca salariul mediu in sistemul de stat este mai mare decat castigul mediu din economia privata care este de fapt finantatoarea neta a bugetului?
    Singura data cand aceasta problema esentiala a fost pusa in dezbatere in mod transparent si cinstit a fost in guvernarea Boc. Cred ca asta a fost unul din motivele principale pentru care guvernarea Boc a fost subminata, punea in dificultate paturile de profitori ale statului postdecembrist .
    • 0 (0 voturi)    
     electricianul din producere si transport (Marţi, 10 martie 2015, 13:24)

     zarra [anonim] i-a raspuns lui dragos

     Nu stiu daca electricianul cu pricina are salariu mai mare decat confratii lui, sau cu cat, dar cred ca niste motive ar fi: de ex. riscul personal si riscul de avarie care ar afecta nu doar unitatea care il plateste! dar, de fapt, problema este legata de activitatea sindicala, acolo unde acesta mai exista si isi face si treaba
  • +2 (4 voturi)    
   Te-ai gandit ca poate n-am bani, dar vreau (Vineri, 6 martie 2015, 11:55)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   sa traiesc ? Sunt pensionar si pensionar contributor, deci ce-a mai mica pensie (1400 lei).
   La varsta asta ai, de obicei, nevoie de medic.
   Cum il platesc ? Am platit o viata asigurarile de sanatate si nu am avut nevoie de ele. Acum am.
   O sa plece in strainatate ? Sa plece, sa ramana cei care-si fac meseria pe banii care se castiga aici, de la oameni normali, adica saraci ca mine.
   Daca stabilesc tarifele parlamentarii, managerii de spitale, atc ne ia naiba.
   N-ati auzit de ala care nu se da jos din pat pentru mai putin de 50.000 euro ?
   Astia au pierdut contactul cu viata reala. Nu mai cunosc valoarea reala a banilor si ce inseamna pentru un om normal o suta de lei; uneori posibilitatea de a avea, sau nu de mancare.
   Vad ca statul asta e de rasul curcilor; o viata intreaba m-a jupuit de bani si acum, cand trebuie sa-si plateasca datoria fata de mine, nu o face; imi cere alti bani, ca si cum nu m-ar cunoaste, nici gura nu-I miroase.
  • +2 (2 voturi)    
   Ideea e: de ce sal platesc (plicul) suplimentar ? (Vineri, 6 martie 2015, 12:02)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Pe vremea "burghezo-mosierimii" comuniste bacsisul (plicul) la doctor era official o rusine si era infierat.
   Nu inteleg cum acum a devenit, daca nu o onoare (dar pe acolo) ceva normal si "bine" legiferat ?
   De fapt mint, inteleg, am ajuns tara in care hotii fac legea.
  • +2 (2 voturi)    
   AI dreptate (Vineri, 6 martie 2015, 13:31)

   Vlad [anonim] i-a raspuns lui fdaniel

   Asa este! Buba este la CAS care ne promite multe dar nu poate mare lucru. De furat CAS fura nu-i vorba, asa ca in sistem ramane putin. Si problema nu e doar la nivelul personalului. Alta problema e ca in spital nu ai EFECTIV LOC!!!! Nu sunt paturi!!!!
   Eu am mers cu mama pentru o interventie pentru ceva care putea fi cancer. Doctorul mi-a zis: peste 3-4 luni ca am paturile programate in avans. I-am oferit bani si a zis ca efectiv nu poate sa ma ajute. Am mers la privat si in 4 zile era treaba aranjata si mama este acum bine.
   De ce nu sunt locuri in spital???? De ce listele de asteptare din spital ajung la luni de zile? Nu se agraveaza boala lasata netratata? Ca doar medicul de familie nu are raze X in ochi sa faca CT la oameni din cabinet???? In spital nu sunt destui medici pentru cati bolnavi apar zilnic. lar la medicul de familie daca te duci: cere adeverinta (obligatoriu de la CAS prin normele lor), cere programare (obligatoriu prin CAS normele lor), medicamentele sunt compensate de toata jena (eu am luat la copil Ospen 13 lei necompensat 12 lei cu compensare 100%, deci doctorul a facut reteta compensata pentru 1 leu economie din partea mea. Rusine CAS). Concediu nu da: doar daca sunt aliniate planetele (are CAS puse niste reguli fff stricte la concedii).
   Stiti ce nu se face in Romania?? Medicii ar trebui platiti in functie de rezultate. Pacientul este vindecat??? Bravo doctore, ia bani. Nu e vindecat? Ia doar 20% pentru timpul acordat. La noi, doctorii sunt platiti 20% permanent, asa ca indiferent ce fac, tot prost sunt platiti. Ca nu pleaca ei in strainatate CHIAR DE PROSTI.
 • +6 (8 voturi)    
  discriminare cumva? (Vineri, 6 martie 2015, 9:12)

  menorca [utilizator]

  Rezulta ca omul care munceste dupa un program normal de lucru si care, deci, nu poate ajunge dimineata la spital, ci doar dupa ora 15, adica dupa serviciu, pe linga faptul ca plateste contributiile de sanatate trebuie sa plateasca in plus (var. 2) tocmai pentru ca are un job...
  • 0 (10 voturi)    
   afirmatie ilogica (Vineri, 6 martie 2015, 9:20)

   Sorin [anonim] i-a raspuns lui menorca

   Ori esti bolnav, ori esti capabil de munca. Una din doua. Se presupune in consecinta ca a fi bolnav implica ca mergi la doctor atunci cand trebuie, cand "doare", fara nici o legatura cu faptul ca pica pe orarul de lucru de dimineata.
   • 0 (0 voturi)    
    + un indemn la programea dupa ora 15 (Vineri, 6 martie 2015, 22:40)

    menorca [utilizator] i-a raspuns lui Sorin

    Cind doare deja este o urgenta. Sunt multe afectiuni care nu sunt urgente neaparat, dar care necesita ingrijiri spitalicesti. Bunaoara unele investigatii medicale pentru afectiuni in general mai grave decit un guturai. Sau boli cronice care nu te impiedica sa muncesti.

    Daca ma gindesc bine, varianta 2 va fi un indemn pentru spitale sa plaseze dupa ora 15 cit mai multe operatii, ingrijiri si analize. In fond, programarea nu si-o alege pacientul intotdeauna.
 • +6 (8 voturi)    
  wrong (Vineri, 6 martie 2015, 9:16)

  mary ann [anonim]

  Si daca ma intalnesc cu chirurgul X, negociez direct o suma mai mica decat cazul 2 sau 3, pun banii direct in buzunarul lui si ma prezint la spital si fac pe saracul, pana cand domnul X "doreste" sa ma consulte?

  Astfel domnul Doctor chirurg X este multumit pentru ca s-a ales cu o suma mai mare decat cea negociata cu managerul spitalului si subsemnatul este multumit ca a platit mai putin decat oricare din cazurile 2 sau 3 fiind operat de domnul X. Spitalul si statul raman cu impresia ca s-a eliminat complet evaziunea.
 • +7 (9 voturi)    
  MDa (Vineri, 6 martie 2015, 9:21)

  electron [anonim]

  Pe romaneste ai bani traiesti, nu ai bani te rog lasama in pace ca am treaba.
  Bineinteles ca chirurgul X o sa fie tot timpul ocupat cu aia care platesc, restul ghinion.
  Nu stiu cum reusesc astia in parlament sa se adune si puna la cale legi atat de stupide si proaste. Fie sunt pur si simplu prosti sau sunt pur si simplu rau intentionati.
 • +5 (5 voturi)    
  comentariu (Vineri, 6 martie 2015, 9:27)

  stan ion [anonim]

  sa apara legea si-om vedea,este intr-adevar posibil sa constatam ca-i mai ieftin la popa.Problema ca aceasta casa de sanatate este o adevarata vaca de muls pentru TOATE PARTIDELE CARE AU TRECUT PE LA PUTERE.amin
 • +4 (4 voturi)    
  Nimic nou (Vineri, 6 martie 2015, 9:29)

  Liviu [anonim]

  Vai de cei care vor sta in spitale.
 • +2 (8 voturi)    
  Proiect de lege Ministerul Sanatatii (Vineri, 6 martie 2015, 9:34)

  SCS [utilizator]

  sunt medic cu ceva experienta si lucrul pe care vreau sa-l spun este :

  consider ca ar trebui sa ajungem si noi la o optiune ferma/clara a medicilor pt. sistemul de stat sau privat cu citeva/putine mentiuni pt.anumite pozitii sef clinica/prof.univ. care ar putea sa-si desfasoare activitatea la stat si limitat in privat !
  asa ne scaldam in doua ape si vedem ca nu este bine!

  dar ar trebui sa vedem si salariul medicilor, care lasa de dorit; in alte parti un prof.uni.dr.,sef de clinica are un salariu mult peste un ministru sau alt functie in stat!!!
  si cred ca atita timp cit statul nu te poate plati nu cred ca atentia din partea pacientului in tra in discutie cu exceptia cind este conditionata!!!! se intimpla aceste manifestari de atentie ,multumire si la case mai mari ( unde si salariul este altul), dar repet nu conditionarea!
  • +2 (6 voturi)    
   "plicul" la doctor (Vineri, 6 martie 2015, 10:21)

   Inuka [utilizator] i-a raspuns lui SCS

   Cam la ce "case mai mari" spaga este un obicei? (ca la noi nu e o exceptie). O minciuna ce o perpertueaza toti spagarii, in ideea ca minciuna repetata devine adevar acceptat.
   La alte "case mai mari" "premierile" de tipul asta se recompenseaza cu o pereche de bratari gratuite si cazare+masa in sistemul penitenciar de stat pentru doctorul campion. Cam asa s-au reformat sistemele medicale corupte in tarile obisnuite cu primirea spagii de doctori.
   Iar sa spui ca "plicul" nu conditioneaza efectuarea actului medical e o mizerie si o minciuna ordinara.
   Asa ca fapt divers, cand se incaseaza "plicul" de medici, inainte sau dupa prestarea actului medical? Ca eu nu prea cunosc pacienti care sa-si fi riscat viata si sa dea plicul dupa operatie asistentei, anestezistului si chirurgului. Ori inainte, ori deloc.
   Si atunci de ce "premieri" vorbim daca plata se face ca pe centura inaintea prestarii "actului"?
  • -3 (3 voturi)    
   Tu unde ai facut scoala, aici sau in alte parti ? (Vineri, 6 martie 2015, 12:18)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui SCS

   "salariul medicilor, care lasa de dorit; in alte parti un prof.uni.dr.,sef de clinica are un salariu mult peste un ministru ".
   Uiti ca si NOI am facut scoala aici, muncim ca aici si SUNTEM PLATITI ca AICI.
   Cand aici va fi ACOLO, atunci te vom plati ca acolo, dar acum si aici atat te putem plati.
   Aveti pretentii, dar nu va uitati in jur unde traiti; aici e tara unde suntem si nu suntem in UK, nici in Franta, etc. Cand nemtii vor migra aici, atunci sa pretindeti salarii+spagi ca acolo.
   Si nu te mai da lovit, ca nu esti.
   Are dreptate cel de mai jos: sunteti ca pe centura, cereti banii innainte. Siktir !
  • +1 (7 voturi)    
   in alte parti... (Vineri, 6 martie 2015, 15:44)

   Alina [anonim] i-a raspuns lui SCS

   Sunt de accord cu tine cu optiunea dintre stat si privat.
   Cat priveste salariile, te contrazic. Eu, m-am intors de curand in tara, dupa multi ani de diaspora, si dupa ceva cercetare in domeniu am ramas socata cati bani primesc doctorii romani. Multi dintre ei primesc 11,000 - 14,000 pe luna, iar altii cu mult peste 20,000. Asta in situatia in care tot auzi peste tot ca doctorii din Romania nu sunt platiti destul. Plus ca acesti doctori au studiat gratis, pe cand doctorii din SUA, de exemplu, termina scoala cu datorii uriase - cu mult peste $250,000. Nu poti compara salariile "din alte tari" cu cele din Romania in conditiile in care voi doctorii de aici nu platiti un banut pe scoala, si in conditiile in care salariile romanilor sunt o fractie din cele ale altor tari. Compari mere cu portocale.
   • +2 (4 voturi)    
    eargearghaerh (Vineri, 6 martie 2015, 18:24)

    ergebe [anonim] i-a raspuns lui Alina

    Asta este O PROVOCARE. Salarii de 10.000 RON ( adica 100 milioane lei vechi !!!!!) ? In spital de stat? Asta este o exceptie, nu regula. Ce parere aveti despre un medic cu vechime de 30 ani intr-un spital de stat in Bucuresti cu salariu ( + garzi) SUB 3000 RON !!!!!
    Asta e regula, nu exceptia. Sa ne spuna si nua unde a gasit medici cu salariul peste 20.000 RON ( adica peste 200 milioane lei vechi) !!!
    • +1 (1 vot)    
     salarii (Sâmbătă, 7 martie 2015, 8:44)

     xfiles [anonim] i-a raspuns lui ergebe

     simplu !


     uitati-va pe declaratiile de avere ale medicilor cu functiii sau ale sotilor./sotiilor acestora ;
     in plus, un medic care are salariul de 3000 lei/luna, mai lucreaza si in privat, ia si de acolo sa zicem 4000 lei, si mai ia si "atentiile" deci in Romania se traieste fff bine din jobul de medic !
     scoala e moka petru cei care studiaza ; exista si sistem privat , nu foarte scump ;
    • +1 (1 vot)    
     uite aici dovezi (Sâmbătă, 7 martie 2015, 16:31)

     alina2015 [utilizator] i-a raspuns lui ergebe

     uite aici cat primesc medicii de familie, de exemplu:
     jud neamt:
     http://www.casan.ro/casnt/page/deconturi-lunare-cabinete-mf.html
     jud timis
     http://www.cnas.ro/cjastm/page/deconturi-lunare-cabinete-mf.html
     jud dambovita
     http://www.casan.ro/casdb/page/deconturi-lunare-cabinete-mf.html
     jud arges
     http://www.casan.ro/casag/page/deconturi-lunare-cabinete-mf.html
     si lista continua
     multi dintre acesti doctori lucreaza la tara si cred ca ai fi de accord cu mine ca aceste sume sunt chiar extraordinare.
     Cunosc un caz personal unde doctorita din provincie "lucreaza" cateva ore - cam 4 pe zi, si castiga exact cat am spus eu in primul post. Aceasta doctorita nu are grija de pacientii ei, este o harababura si mizerie in acel "cabinet" medical si sa faca atatia bani este o travestie.
     Si din cate stiu, banii in Romania s-au schimbat de 7 ani, de ce mai vorbiti in milioane?
   • +1 (1 vot)    
    schimbare uriasa in sanatate (Vineri, 6 martie 2015, 20:41)

    harcov [anonim] i-a raspuns lui Alina

    Alina@ bati campii.
    Ori la stat ori privat,hibrid nu merge,iar cel de la stat sa nu aiba nici macar 0 actiune la privat si nici sotia ,copilu,tatal,etc.in privat,pentru a nu "directiona" pacientii.
    De asemenea spitalul/cabinetul particular sa nu aiba dreptul de a incheia contract cu CAS.particularul de ce sa ia bani dela CAS?(alt hibrid).etc.etc. ar mai fi multe de spus.
 • +10 (10 voturi)    
  revoltator (Vineri, 6 martie 2015, 9:35)

  aaa [anonim]

  Nu stiu daca o pot numi bataie de joc, dar mie mi se urca sangele la cap cand aud de alte si alte taxe pentru sanatate.... Sa stau la rand??? Dar oare parlamentarii care propun asemenea legi ma pun sa stau la rand pentru plata obligatorie a contributiilor? Si unde mai pui ca platesc contributie pentru orice tip de venit: 1 contract de munca de 8 ore si 4 contracte de munca de 1 ora..... Cu toate astea trebuie sa "stau la rand"..... Este revoltator.... si sunt convinsa ca oricat as sta la rand, cica fara bani, tot as plati medicamentele si tratamentul in spital.... Pentru ca asta am patit la o interventie in 2011... Si atunci, de ce trebuie sa platesc la stat atata? Ma duc la clinica private, platesc tot, dar platesc cu banii pe care ar trui sa ii dau la stat.... Si in felul asta toata lumea ar fi multumita.... Eu cred ca asa ar trebui sa gandeasca si cei care fac legile si aici ar trebui sa umble..... De fapt ar trebui sa umble prin spitale si sa vada realitatea....
 • +1 (5 voturi)    
  nimic bun (Vineri, 6 martie 2015, 9:35)

  fis [anonim]

  Prin ceea ce vor să implementeze se numește
  GENOCID CURAT !
  Cei bogați vor plăti și supraviețui iar cei săraci vor murii pe capete. Se va goli țara pentru interese străine.
  Nu uitați să cereți și BONUL FISCAL de la medic .
 • +3 (3 voturi)    
  ???? (Vineri, 6 martie 2015, 9:47)

  melanj [anonim]

  ati vazut " Moartea domului Lazaroiu ? "

  nu mi-e de mine ci de copii !

  intrebare : noi, muritorii,( ca am inteles ca atata medicii cat si cei cu multi bani sunt nemuritori ) care lucram in alte sectoare de activitate (de stat) am putea sa prestam si in privat dupa amiaza, folosind tot arsenalul din dotarea firmei ?
  cum vi se pare ?
  • 0 (0 voturi)    
   Precis esti politist (glumesc). (Vineri, 6 martie 2015, 12:23)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui melanj

   Dar noi de la privat, unde sa prestam dupa program ?
   Sa iesim la "drumu' mare", ca doctorii ? Ca asta este, talharie curata.
   • +1 (1 vot)    
    rp ptr danduta (Vineri, 6 martie 2015, 14:42)

    melanj [anonim] i-a raspuns lui danduta

    sunt si firme de stat care au ateliere, laboratoare, sali de curs, etc
 • -1 (1 vot)    
  Solutia este modelul elvetian! (Vineri, 6 martie 2015, 9:48)

  SRA [anonim]

  Domnule redactor,

  V-am dat solutia, pot sa va trimit din nou "Dati-mi adresa d'E mail si o aveti !
 • +4 (4 voturi)    
  hmmmm (Vineri, 6 martie 2015, 9:49)

  melanj [anonim]

  mie mi se pare umilitor !

  eu o sa aleg medicul dupa alte criterii si nu " celebritati "
  adica si ei depind de noi, ce naiba !

  oricum e foarte, foarte periculos ce se intampla !
 • +5 (5 voturi)    
  De mult nu s-a facut o selectie. (Vineri, 6 martie 2015, 9:51)

  SELECTOR [anonim]

  Si uite asa , se va face o selectie. ( printre pacienti ). Un produs selectionat este un produs de calitate.Cine a spus ca avem nevoie de bolnavi , si de saraci pe deasupra. ..... suntem pe cale sa devenim un popor cu cetateni selectionati....adica de calitate.
 • +1 (1 vot)    
  intrebare (Vineri, 6 martie 2015, 10:02)

  inginer [anonim]

  noi, inginerii, de ce speta suntem ?
  • 0 (0 voturi)    
   Vezi dupa selectie, daca mai poti. (Vineri, 6 martie 2015, 12:26)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui inginer

   .
 • +6 (6 voturi)    
  ,,, (Vineri, 6 martie 2015, 10:02)

  vitan.sandu [utilizator]

  Da trebuie platit pentru sanatate. Numai ca noi toti (sau aproape toti) platim deja prin CNAS. Numai ca banii platit in acest sistem nu ajung. Sau cel putin nu ajung pentru sanatate. Ajung, eventual, pentru sisteme de IT care nu functioneaza, pentru salariile celor (multi) care gestioneaza banii respectivi, pentru plata medicamentelor supraevaluate, (o parte a supraevaluarii se intoarce sub forma de spaga platita de catre producatorii si distribuitorii de medicamente catre cei care gestioneaza fondul de sanatate). Asta este, ai bani traiesti, nu ai bani mori. Dar cred ca asta am vrut si asta vrem. Altfel de ce am fi abolit pedeapsa cu moarte (entru cei care atenteaza, inclusiv prin spaga, la sanatatea publica), de ce am taragana la nesfarsit cercetarea spagarilor, de ce am fi acceptat diferentele enorme dintre veniturile persoanelor? De ce ar vrea indreptarea acestor probleme unii care castiga (din slujbele la stat) zeci de mii de lei sau chiar de euro pe luna? Ei au de unde plati. Dar ce fac ceilalti 75-80% la care castiga salariul minim pe economie? Si la privati cei cu salariul minim sunt tot peste 80%. Si atunci? Dupa cum vedeti nu am inclus in calcul patronii privati. Nu este cazul sa ii includem in analiza.
  Multa lume se intreaba cum s-a mentinut Castro peste 60 de la conducerea Cubei (chiar in coasta USA). Printre altele si prin unul din cele mai bune, dar mai ales drepte, sisteme de sanatate din lume.
 • +2 (4 voturi)    
  money (Vineri, 6 martie 2015, 10:02)

  Hipocrate [anonim]

  De ce nu fac asa. Renumitul chirurg X daca vrea sa opereze in spitalul de STAT sa primeasca un salariu Excelent intre 3000-10.000 Eur neimpozabil. Este dupa parerea mea la standardele occidentale. Legea sa sanctioneze cu retragerea licentei in caz ca primeste mita. Si dupa ce ard 10-15 cazuri RENUMITE o sa vedeti ca nimeni nu mai pune botul la spaga.
  Renumitul chirurg X daca nu-i convine salariul din spitalul de STAT nu are decat sa astepte pacientii la Spitalul/Clinica lui PRIVATA. O sa vedeti surprinsi ca se poate. O sa vedeti medici mai putin cunoscuti ca vor putea sa faca treaba excelenta in spitalele de STAT cu salariu mentionat mai sus , dupa ce renumitul chirurg X va profesa doar la PRIVAT. De ce sa nu le dam salarii omenoase dar sa eradicam spaga !? Multor doctori de TOP nu le convine un salariu fix, deoarece din spaga (neimpozabil) se castiga mult mai bine.
 • +2 (2 voturi)    
  Soluții, nu doar critici (Vineri, 6 martie 2015, 10:03)

  Furnicuta [utilizator]

  Modalitatea asta de concepție este aberantă. De ce? 1. Pentru că se face o discriminare între medicii chirurgi și celelalte categorii de medici. 2. Dacă lucrează la stat dimineața, atunci ar trebui să aibe salariul de la stat, nu tarif de privat. Și, oricum, din câte cunosc eu, medicul lucrează 6 ore, nu 7 cât rezultă din articol. 3. Dacă legislația a stabilit că medicul lucrează doar 6 ore/zi (ca să nu obosească prea mult și să creeze condițiile pentru vreo eroare medicală) de ce statul să-i permită să lucreze SUPLIMENTAR după amiaza în regim de privat, fie în același spital, fie într-un spital privat? Atunci nu poate greși?
  Mă gândesc la următoarele soluții (deși nu rezolvă decât foarte puțin problema).
  1.Medicul x (că nu toți medicii sunt doctori) este plătit ca la stat atunci când lucrează într-un spital de stat. În această situație, el este OBLIGAT să consulte gratuit toți pacienții indiferent de venituri în baza asigurării. 2.Dacă vrea să profeseze în mediul privat ar trebui să o facă FĂRĂ A DEPĂȘI NUMĂRUL ZILNIC DE ORE DE LUCRU stabilit pentru un medic (6 ore). Mai mult, dacă se va implementa sistemul spital de stat cu funcționare stat-privat medicul care va dori să lucreze în acest sistem va fi obligat să facă fifty-fifty atât programul, cât și pacienții. Adică, 3 ore la stat, 3 ore la privat. A consultat 20 de pacienți la stat, maximum 20 are dreptul și la privat.
 • +4 (4 voturi)    
  Spaga legalizata (Vineri, 6 martie 2015, 10:03)

  vertical1 [anonim]

  Aceasta lege noua ,sau reglementari , cum vreti sa le ziceti.Practic legalizeaza spaga , intr-un sistem care si asa s-a transformat de ani buni intr-o masina de facut bani.Am intalnit multi oameni , care dupa o anumita operatie efectuata intr-un sistem de stat afirma ca daca nu aveau bani la ei , mureau cu zile.
  Dreptul firesc de a alege cel mai eficient tratament si respectiv doctor , se va transforma intr-o conditionare financiara.Si asta in conditiile in care fiecare roman angajat plateste oricum asigurararea medicala.In aceste conditii acea contributie ar trebui scoasa.Caci sistemul devine practic unul privat.
  Adevarul adevarat e ca sistemul medical Romanesc a fost scapat de multa vreme de sub control , si acum nu asistam decat la o noua etapa a acestui proces.
  Si ironia este ca nu se va incuraja deloc mentinerea medicilor tineri in tara , cii ii va imbogatii suplimentar pe cei deja existenti in sistem.Care oricum taie si spanzura de capul lor.
 • +5 (5 voturi)    
  mafie si gandire de tip comunist degenerat (Vineri, 6 martie 2015, 10:19)

  Emanuel Petac [anonim]

  Asta e inca o nesimtire generata de sistemul post 89, o degenerescenta a sistemului comunist de fapt. Problema este, asa cum spunea si dl. doctor, ca operam cu categorii mentale aberante. Cum aidca pana in ora 15 si dupa ora 15? Nu suntem normali la cap.? Pai ce, spitalul e al Statului doar pana la ora 15? Ori lucrezi la Stat, ori lucrezi la privat, din doua una. Amandoua nu se poate.
  Problema majora este aceea a salarizarii. Clar un specialist de prima mana trebuie platit. Statul trebuie sa bage mana in buzunar. Despre asta e vorba. Platesti cadre universitare, platesti cercetatori, platesti cum se cuvine profesori, experti, toate lucrurile astea si asa se asaza lucrurile, societatea se ierarhizeaza corect, posturile devin atractive, interesul la fel. Nu platesti, nu ai. Dar trebuie sa platesti salariu, in baza unui contract, valorizand corect munca si pregatirea, ca traim in economie de piata. Deci trebuie sa platesti tu angajator SALARII CORECTE, nu EU BENEFICIAR trebuie sa il platesc pe medic. Imi pare rau, nu trebuie sa platesc nimic. Trebuie in schimb sa i se dea salariul cuvenit, si nu numai lui, si nu intr-un mod discretionar. Cum adica atat cat cere el? Pai atunci mergem direct la CCR, ca asa toata lumea trebuie sa isi stabileasca singura onorariul.
 • +6 (6 voturi)    
  Lege pentru cine? Să nu dea D-zeu cel sfânt... (Vineri, 6 martie 2015, 10:20)

  Kane [anonim]

  De acord cu proiectul, cu modificările propuse de specialiști - medici și juriști - dar, ca și pacient care nu sunt medic și nici jurist, am și eu o propunere: să am și eu dreptul, ca plătitor(că ei fac propuneri alambicate, cu milioane de avantaje pentru ei și 0 - ZERO - avantațe pentru plătitor!) să nu plătesc nimic la stat, degeaba, și să plătesc doar la medicul X și doar când am nevoie! Așa le convine? Păi ei hotărăsc cum vor, când vor, dar pe plătitor nu-l întreabă? Măcar? Ei pentru cine fac legi? Cetățeanul de rând, plătitorul, ALEGĂTORUL lor, cine-l reprezintă acolo, în discuțiile lor? Ei nu se întreabă: de la o vreme, ăștia, sărăcanii aștia, cum vor mai plăti? Dacă noi punem prețurile până la cer iar și iar? Să moară ca proștii, nu? Vedeți cum SE NAȘTE dictatura?
 • +7 (7 voturi)    
  lege? (Vineri, 6 martie 2015, 10:24)

  olteanul [anonim]

  De la acest ministru ,,pacalici" la ce te poti astepta? De ce domnilor nu despartiti pentru totdeauna privatul de stat? Dati salarii decente medicilor de la stat si sa vedeti ce servicii vor fi. Terminati cu servicii private dupa program in spitale de stat. Cita hotie, cit jigodism.
 • +1 (9 voturi)    
  plus valoare (Vineri, 6 martie 2015, 10:29)

  victor [anonim]

  Valoarea nu se plateste? Cum credeti ca acel chirurg X, mai bun decat ceilalti colegi reuseste sa aduca un plus de valoare in sistem? Pe gratis? Nu, tocindu-si coatele pe birou, prin carti si in salile de operatie zeci de ani din viata in care ceilalti poate se distrau in discoteci, la munte sau la mare si platind cu bani grei sute de ore de specializari. Atunci de ce trebuie el sa fie egal cu ceilalti? Daca e asa de ce sa se mai chinuie sa fie mai bun? Eventual sa opereze pe gratis pe toata lumea.
  Comunismul a apus. Nu mai suntem toti egali. Asa ne pleaca medicii buni din tara.
 • -1 (7 voturi)    
  Mi se pare o lege buna (Vineri, 6 martie 2015, 10:34)

  Mie imi convine [anonim]

  Mi se pare o lege buna. Nu se va mai da spaga. Nu imi placea sa dau atentii, e mai bine sa primesc chitanta. Problema celor care nu sunt de acord e cu faptul ca, in mintea lor, nu vor mai avea acces la medicii considerati cei mai buni. Nici inainte nu aveati daca nu aveati bani de atentii. Asta pentru manevrele care nu sunt de urgenta. Daca erau manevre de urgenta, era posibil sa va trateze unul dintre cei buni, dupa cum ieseau sortii. Dar asa cum la scoala numai pilosii isi aleg profesorii pentru copii, si la medic cei mai multi ne alegem cu ce gasim. Si de multe ori ce gasim e foarte bun.
 • -1 (7 voturi)    
  medici (Vineri, 6 martie 2015, 10:43)

  costel G [anonim]

  Aceste masuri sunt bune, necesare, si menite sa opreasca exodul de medici in UE. Despre acest fenomen nu se prea vorbeste in articol...
 • +4 (4 voturi)    
  Proiect lege sanatate (Vineri, 6 martie 2015, 10:50)

  viorel [anonim]

  Avem medici foarte buni din toate punctele de vedere si avem medici FOARTE RAI din toate punctele de vedere!Acest proiect reprezinta castigul de cauza si favorizarea MEDICILOR FOARTE RAI SI LACOMI! in detrimentul pacientilor si chiar al propriilor colagi!IN RITMUL ASTA, O SA SE AJUNGA CA 75% DIN POPULATIA ROMANIEI SA NA MAI AIBA ACCES LA SEVICII MEDICALE!
  Parlamentul Romaniei demonstreaza inca o data ca nu merita niciun respect si ca face numai jocurile diferitelor grupuri de interese, CONTRA INTERESELOR POPORULUI ROMAN!
  Mai bine ar inceta sa fure-parlamentarii, ministrii, "baronii" locali-si ar mari salariile medicilor!
  MEDICII ADEVARATI SE FORMEAZA NUMAI IN SPITALELE DE STAT!
  Oare romanii vor deveni cobai pe care sa exerseze medici la care sa nu mai aiba acces?
  Chiar si-au pierdut mintile, orbiti de bani, demnitarii Statului Roman?
 • -1 (3 voturi)    
  acelasi (Vineri, 6 martie 2015, 10:52)

  Ion [anonim]

  Sistemul privat de sanatate e un act banditesc al medicilor care atenteaza la buzunarele romanilor, carora , prin noua lege, nu li se lasa nici o alternativa .
  Ce vreau eu sa propun : sa se desfiinteze casa de asigurari de sanatate si spolierea obligatorie a salariatilor de CAS. Acolo sunt alti banditi directori care isi construiesc sedii-palate si au salarii de mii de euro pe luna, folosesc banii asiguratilor si cand un biet roman are o problema de sanatate, nu sunt bani !
  Eu as legifera obligativitatea de a te asigura de sanatate dar nu la o anume Casa de asigurari de sanatate impusa ci la orice firma de asigurari, dupa optiunea omului .
  Actualelor sedii le-as de alte destinatii iar directorii si toti sefuletii sa intre in puscarie in procedura de urgenta. Stiu ei de ce, nici unul nu e nevinovat, pe pariu cu dv.
  Iar criminalii cu halate albe rebuie stransi de oute si sa aiba tarife fixate de stat si aruncati in puscarie cu bisturiul lor cu tot ( poate au vreun gand...!)
  Tot medicii din Ro se plang de salariu , e adavarat o problema . Dar pentru prestatiile lor si la lacomia si lipsa de omenie, au salarii chiar prea mari .
  Si mai chemati-i pe la DNA...
 • +3 (3 voturi)    
  Cateva observatii (Vineri, 6 martie 2015, 11:03)

  European [utilizator]

  In primul, rand e foarte posibil ca acest proiect sa nu treaca testul de constitutionalitate, deoarece nu respecta principiul egalitatii. Spunea cineva mai devreme ca nici inainte cei fara bani nu-si permiteau un medic bun. De acord, dar este o nedreptate, iar acum se incearca trecerea in legalitate a acestei nedreptati.
  In al doilea rand, aceasta legislatie nu aduce nici-un beneficiu pacientului. Daca trecem peste formularile alambicate, extragem un lucru extrem de simplu, practic, prin noul proiect de lege, anumiti medici vor putea folosi spitalele de stat si aparatura din dotare ca si cum ar fi bunul lor . Iar asta in mod mod gratuit. Practic acestia vor incasa aceleasi venituri, dar fara a fi obligati sa investeasca in aparatura, intr-un cabinet, ori sa plateasca salariul asistentelor/infirmierelor. Beneficiarii acestui proiect vor fi in primul rand medicii renumiti, apoi statul. Marele perdant este desigur pacientul, in mod particular pacientul sarac, cel care ar avea cea mai mare nevoie de ajutor.
 • +1 (3 voturi)    
  E corect ... dar in proportie de 50% (Vineri, 6 martie 2015, 11:09)

  EuIoan [utilizator]

  Sunt probleme enorme ce reies din scenariul prezentat :
  1.) Exista oameni care platesc sume uriase la CASS . Normal ar fi sa nu mai fie ingramaditi in aceeasi oala cu ceilalti .
  2.) Nu stiu cum se vor responsabiliza medicii . Ei momentan iau spaga , dar nu isi asuma nimic . E modul cel mai placut de a lucra . Pe bani , dar fara responsabilitate .
  3.) Se vor face diferente intre oameni , fara a le spune verde in fata adevarul 100% .
  4.) Adevarul este ca sistemul medical actual este o ramasita a comunismului , intr-o tara care nu-si poate permite sa sustina de la buget diferenta intre ce se plateste si cat se consuma .
  5.) Medicina nu este gratuita decat pentru unii . Pentru minoritarii curajosi care stau cu orele prin camerele de garda .
  6.) In opinia mea ar trebui sa se renunte si la asigurarile de sanatate obligatorii . Sa le faca optionale , si daca nu ai , sa te puna sa platesti .
  • 0 (2 voturi)    
   comentariu (Vineri, 6 martie 2015, 13:44)

   giuc [anonim] i-a raspuns lui EuIoan

   1-sa nu se mai amestece oameni GRASI cu cei care-i ingrasa.
   2-Vor lua "spaga" legal si ce vrei mai mult ?Nu e lege pt asta.
   3-Se fac si acum.Dupa vor fi cei cu bani si ..........
   4-Si sistemul de conducere e tot o 'ramasita" a celor mai rai comunisti( au mai fost si buni)
   5- Nu va mai fi gratuita pentru nimeni.Unii vor trai altii KAPUT ca in lagare.
   6-....si daca nu ai sa te puna sa platesti iar cel cu 1000 lei minim sa-si caute loc la cimitirul saracilor. SI O SA RAMANA NUMAI O LUME A CELOR CARE PLATESC SUME URIASE'"LA STATUL LOR"!
 • +2 (6 voturi)    
  Punct de vedere (Vineri, 6 martie 2015, 11:10)

  OmNormal [anonim]

  Domnule Mixich, articolul dvs, la fel ca toate comentariile despre sistemul sanitar,sunt ca un deget pe rana, excelente.
  Parerea mea este ca pana nu avem o piata a asigurarilor de sanatate privata,la alegere, coroborata cu neobligativitatea platii asigurarii catre stat, Nu vom avea un sistem sanitar SANATOS.
  Tendinta actuala marginalizeaza oamenii fara bani.
  Pentru acestia statul ar trebui sa infiinteze cateva spitale SOCIALE , bugetate, unde medicii adevarati pot face acte de mecenat, fara a fi remunerati. Aceste spitale sociale ar putea fi ajutate si coordonate alaturi de biserica ortodoxa.
  Alta solutie, sincer nu intrezaresc.
  Decat sa aruncam cu banii pe administrarea CNAS, mai bine sa ajunga la cei suferinzi care nu au posibilitati sa plateasca actul de sanatate.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 martie 2015, 14:58)

   [anonim] i-a raspuns lui OmNormal

   • -1 (1 vot)    
    RCA (Vineri, 6 martie 2015, 19:14)

    DGU [anonim] i-a raspuns lui

    In Franta pretul asigurarii RCA este in functie de capacitatea cilindrica a masinii. Pentru o berlina cuun motor de 164 CP platesc aproape 1000 de euro pe an, ceea ce tradus in lei este 4400.
    Nu te mai abera si mai bine culca-te!
   • -1 (1 vot)    
    asigurari private (Vineri, 6 martie 2015, 19:22)

    DGU [anonim] i-a raspuns lui

    Vorbesti ca sa te afli in treaba! Franta si SUA au asigurari private de sanatate! Traiesc in Franta si am lucrat in USA si am avut asigurari complementare in ambele tari!
    • +2 (2 voturi)    
     Asigurari private my ass (Vineri, 6 martie 2015, 22:14)

     mufilica [anonim] i-a raspuns lui DGU

     Nu te mai abera tu DGU-ule . Si eu traiesc in Franta. Asigurarea de stat e obligatorie si nenegociabila. Restul mutualelor te mai acopera de ceva diferente in functie de ce servicii ai nevoie.
     • 0 (0 voturi)    
      asigurari private (Sâmbătă, 7 martie 2015, 16:13)

      DGU [anonim] i-a raspuns lui mufilica

      De ce ma aberez mai prostanacule? Omul afirma ca tarile sus mentionate nu au asigurari private. Mutualele SUNT asigurari private de sanatate!
      Nu am negat existenta asigurarii de sanatate de stat!
  • 0 (0 voturi)    
   destul pe rana (Vineri, 6 martie 2015, 23:37)

   Cutezatorii2013 [utilizator] i-a raspuns lui OmNormal

   > sunt ca un deget pe rana, excelente.
   >
   Cum poate fi un deget pe rana excelent? Sau ati vrut sa fiti sarcastic?
   • 0 (0 voturi)    
    A atins fondul problemei; mai ia dex-ul. (Sâmbătă, 7 martie 2015, 15:53)

    danduta [utilizator] i-a raspuns lui Cutezatorii2013

    Cultiva-te !
 • +3 (3 voturi)    
  Saracii cu rezidentii, bogatii cu profesorii. (Vineri, 6 martie 2015, 11:14)

  dinica [utilizator]

  In sfarsit, mai simtim ce inseamna dreapta.

  Poate ca trebuia sa spuna cineva ca dreapta doare.
  Pe saraci or sa faca practica rezidenti sau o sa-si ia salariul medici fara chemare. Asta-i viata in capitalism.
  Acum un profesor gigant primeste o sticla de palinca si o plasa cu peste drept multumire(150 de lei?). Si iti zambeste.
  Maine iti va zice ca el costa 25000 de Euro si iti va zambi. Si statul, ca va primi 25000x16%=4000 Euro(si cred ca si vreo 1000E CAS).
  Toata lumea fericita. Si s-a eliminat si "spaga" de 150 de lei. Se platesc in schimb servicii de 20000 Euro si 5000 Euro taxe catre stat. Perfect. De dreapta. Si nici n-o sa mai fie aglomeratie la Fundeni Floreasca Targu Mures Cluj Iasi si Timisoara
 • +1 (3 voturi)    
  nu mai platim asigurari ! (Vineri, 6 martie 2015, 11:17)

  val [anonim]

  am salariu destul mare, am platit f mult la asigurarile de sanatate ;
  Slava Domnului, nu a fost cazul sa am nevoie de ceva special : o banala fractura, o conjunctivita, etc
  asadar, daca Nu plateam acei bani, aveam acum destul de multi astfel incat sa nu fiu stresat ;
  nu sunt de acord sa-i platim noi pe medici !(doar daca merg in privat)
  sau :
  sa ne plateasca si ei pe noi pentru orele lucrate peste program -IN REGIM PRIVAT !(la firme de stat)
  adica : dimineata apa calda e 10 lei/mc, iar dupa masa e 100lei/mc;
  si tot asa , toate alea, alea , etc
  e OK ?
 • +2 (2 voturi)    
  noi votam idiotii care ne conduc (Vineri, 6 martie 2015, 11:18)

  alex [anonim]

  daca ei ne vor da legi asa cum se spune...o sa le dam si noi poporul roman dupa puterea noastra..
  sa i fereasca dumnezeu pe smecherasii astia ca oamenii sa se revolte din nou pentru aberatiile legislative pe care le fac niste neaveniti..
  suntem un popor care rabda multe..dar si cand nu mai rabda..nici in gaura de sarpe nu vor mai scapa
 • +1 (1 vot)    
  O adaugare (Vineri, 6 martie 2015, 11:30)

  European [utilizator]

  importanta la comentariul meu precedent. Dupa noua legislatie, in nici-una din situatii Casa de Asigurari nu deconteaza tariful medicului.
 • 0 (2 voturi)    
  Pro spital de stat (Vineri, 6 martie 2015, 11:30)

  benicio [utilizator]

  In momentul de fata, daca spitalele de stat s-ar pune la punct sa ofere conditii cel putin decente de cazare si tratament si daca s-ar introduce co-plata intr-o masura mai mare sau mai mica, as alege clar spitalul de stat in defavoarea spitalului privat. Din 3 motive:
  1. spitalul privat inca este cu mult mai scump decat acea "co-plata" pe care o bagam momentan in buzunarul halatului alb. Si care ar trebui adusa la lumina, oficializata.
  2. spitalul privat nu poate sa ofere aceleasi servicii ca cel de stat, decat daca va face investitii masive pe parcursul a cativa ani buni.
  3. factura de la spitalul privat nu ma incalzeste prea mult, pentru ca profitul poate migra off-shore si la revedere bani la buget. Pe cand la stat banii se duc direct la buget. Macar am siguranta ca banii intra direct in Trezorerie. Cum se cheltuie de acolo e altceva, e treaba DNA-ului sa verifice.
 • +3 (3 voturi)    
  Deductibilitate Cheltuieli Medicale (Vineri, 6 martie 2015, 11:40)

  Jim [anonim]

  Daca aceasta forma de co-plata nu este insotita-ca in orice tara normala- de deductibilitatea cheltuielilor medicale, aceasta forma a legii nu va insemna numai un genocid la adresa celor fara bani (prin oprirea totatala a accesului la cei mai buni medici pentru cei fara bani) ci si un genocid economic al celor din clasa medie, care isi vor ruta toate resursele spre tratamentul medical, iar daca lucrurile sunt grave se vor ruina si vor disparea. Nu uitati ca in cazul bolilor grave, orice om normal ramane fara bani la un moment dat.......

  In orice tara exista deductibilitati ref la cheltuieli medicale, numai la noi nu.
 • +5 (5 voturi)    
  Schimbare in sanatate (Vineri, 6 martie 2015, 12:00)

  eli [anonim]

  Asta este discriminare pe fata si desconsiderarea in mod josnic a omului. Daca nu ai bani, cu alte cuvinte,te poate lua moartea. Deci in concluzie in tara asta se pot trata numai cei care fura, eludeaza legea, sau au salarii nesimtite la stat. Restul , ca niste dobitoace, trageti si munciti, platiti-va darile la stat si ce mai aveti nevoie de medici si spitale si etc? Muriti odata ! Ca oricum daca te imbolnavesti nu mai faci nici doi bani.
  Iata ce le iese din cap tampitillor pe care ii avem la conducere!
  • +1 (1 vot)    
   raspuns (Vineri, 6 martie 2015, 13:20)

   giuc [anonim] i-a raspuns lui eli

   Ca sa nu o mai lungim-noi multimea care nu vom avea acces la nimic gratuit,nu mai platim asigurari de sanatate(oricum murim daca avem o boala grava)Cei care incaseaza de la cei cu bani, sa plateasca taxe ,care sa tina in viata MINISTARUL SANATATII CELOR BOGATI. Noi cei care care ii alegem pe ASTIA ,care ne scot in afara sistemului,vom face asigurare la DOFTOROAIE si ne vom opera la BARBIERI.Mai trebuie un grup parlamentar care sa dea calendarul inapoi cu 100 de ani .La ei orice e posibil!
  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 martie 2015, 14:29)

   [anonim] i-a raspuns lui eli

 • +1 (1 vot)    
  Tarife aberante (Vineri, 6 martie 2015, 12:11)

  totoreanf [utilizator]

  Am fost la cel mai bun medic din Arad pentru consultatii la stomac. Pe mine ma doare deasupra gurii stomacului pe ambele parti ale toracelui, constant si ziua si noaptea de circa de 3 luni de zile si nimeni nu stie ce am. Medicul in cauza imi face eco la ficat, nu gaseste nimic si imi face endoscopie daca nu ma doare cumva din cauza refluxului de suc gastric. Imi ia pentru tot 400 de lei ca e la privat dupa ora 15 si nu imi gaseste nimic si ma trimite la alt medic!!! De ce i-am dat 400 de lei (apropo nu mi-a dat nici o chitanta)? Eu sunt si asigurat si am salariul minim de 750 lei pe luna, din ce mai traiesc pana la sfarsitul lunii? Fa reforma cu acesti medici hapsani ... never.
 • +2 (2 voturi)    
  Schimbare uriasa in Sanatate: celebrul chirurg X (Vineri, 6 martie 2015, 12:20)

  Catalin Suditu [anonim]

  Schimbare uriasa in Sanatate: celebrul chirurg X

  Pina sa ajunga celebru, chirugul X , a nivatat cel putin 15 ani, cam de 3 ori mai mult decit majoritatea diplmelor uzuale. Si cind termina de invatat, poate sa spuna foarte legal..please one way ticket to.....
  Desigur ca din patriortism, dragoste de parinti si alte mici obligatii, alege sa ramina in mioriticile plaiuri Carpatine dar isi rezerva dreptul de a trai confortabil din munca.
  E ste absolut cinstit si legal. Deasemeni poate face si munca "pro bono" cind are chef.
  Din punctul de vedere al siguratului, lupta nu este cu celebrul chirug.
  Nu, lupta este cu Statul Roman, care cu o mina ia asa cum spune articolul un vagon de BANI sii risipeste. Sa nu uitam ca sistemul Sanitar are foarte multe posturi blocate care devin cozi sfisietoare care uneori se termina cu DECESUL in sala de asteptare.
  Nici nu mai contabilizam erorile medicale in actul de sanatate.
  Lupra platitorului de taxe este cu Statul Roman, pentru ce PLATITORUL nu are acces la servicii descit cu programare , pentru ca exista posibilitatea a si cu bani in mina sa mori la coada din cauza aceleiasi lipse de personal calificat.
  Considerind ca cei calificati au placat deja iar cei ramasi sunt prea comozi si prea cunoscuti ca sa mai plece.
  Imbunatatirea actului medical nu creste prin coplata ci prin investitii in sistemul medical, in oameni, facilitati, tehnologie.
  Asa cum este prezentata propunerea, nu exprima decit gindirea anacronica a inghititorului de taxe , STASTUL ROMAN .
 • +3 (3 voturi)    
  Care schimbare???? (Vineri, 6 martie 2015, 12:48)

  Traian [anonim]

  Toata asa zisa reforma nu are vreun scop benefic pacientului. Scopul este ca din "plicul" medicului sa poata statul sa rupa cat mai mult. Or asta inseamna cresterea poverii pentru bolnavi. Acesta-i adevarul!! Consecinta este saracirea bolnavilor si cresterea urii impotriva medicilor .Si iata "divide et impera "se realizeaza din nou!!
 • +1 (1 vot)    
  neconstitutionalitate (Vineri, 6 martie 2015, 12:48)

  Andrei [anonim]

  In atare situatie suntem nevoiti sa cerem declararea acestei aberatii ca NECONSTITUTIONALE si in consecinta sa nu mai platim, nici noi , contributiile la CASS .Sa-i lasam pe acesti dobitoci sa traiasca din 0 lei incasari lunare , iar dupa un an de zile sa le radem in nas. Sa-i vedem cu somajul terminat si stand la coada sa obtina ajutorul social pentru care sa presteze munca in oras la maturat si la plantat floricele.
 • 0 (4 voturi)    
  Service uman! (Vineri, 6 martie 2015, 12:54)

  Paul [anonim]

  La un service auto e la fel. Ai bani te duci la un service MERCEDES, daca nu ai iti duci masina la nea Pandele in spatele blocului, desi cu totii platim taxe de drum, asigurari etc. etc. Si desi poate parea inuman, asta-i viata. Si la Biserica e la fel, vrei un preot de la sat sa te cunune e o suma, vrei un Arhiepiscop, Mitropolit, Patriarh, Papa e mai dificil . :((
  • 0 (2 voturi)    
   Prietene (Vineri, 6 martie 2015, 15:28)

   dinica [utilizator] i-a raspuns lui Paul

   Nu-mi este asigurat dreptul la reparatia masinii prin constitutie..... deci e treaba mea cum ma descurc.
   Cu sanatatea, insa daca imi spui ca e treaba mea, intreb si eu: Doamna, da' cu comunistii, cu comunistii, nu era mai bine?

   Nu-i regret, dar tipii astia se forteaza din greu sa ni-i faca dragi.
 • +2 (2 voturi)    
  taxe pe sanatate sau competenta si daruire (Vineri, 6 martie 2015, 13:21)

  cetatean european [anonim]

  Pai ce inteleg eu este: daca ai bani platesti, daca nu ai, mori cu asigurarea pe piept.
  Ceea ce nu inteleg: se pune numei problema salariilor medicilor, care sunt mici, dar nicaieri nu aud ridicandu-se problema lipsei de competenta, a lipsei de politete fata de pacient, a bataii de joc in fata pacientului sau in spatele sau, a nepasarii pentru ca oricum ,,mortul e de vina", chiar daca diagnosticele, tratamentele sunt gresite, a lipsei de pasiune si daruire, pentru meserie doar de dragul meseriei. Sau competenta si daruirea trece doar prin contul din banca?
  Pacat ca se uita ca dreptul fundamental din Constitutie este dreptul la viata!!! neconditionat de cat de bogat sau sarac esti!
  • 0 (0 voturi)    
   anonim1 (Sâmbătă, 7 martie 2015, 16:44)

   lipsa de competenta [anonim] i-a raspuns lui cetatean european

   si pina acum ati avut libertatea sa va alegeti medicul competent si "daruit"!!! Nu se schimba nimic, decit 'taxa' care va fi de 10 ori mai mare, ca in occident!!!! Nu asta ati vrut??????
 • +2 (2 voturi)    
  rusine! (Vineri, 6 martie 2015, 14:00)

  mihai [anonim]

  Sa va fie rusine golanilor, voua celor care initiate legi, ca am ajuns sa platim sume uriase la bugetul de asigurari ptr ca voi sa ne umiliti in ultimul hal si sa ne puneti sa platim si acele de seringa si fesele s.a.m.d. Rusine, gunoaie care sunteti!
 • +1 (3 voturi)    
  NU ! (Vineri, 6 martie 2015, 14:47)

  personne [anonim]

  e foarte cinic acest proiect de lege !

  adica e parca anume facut pentru ca cei bogati sa se bucure de el !

  atunci : sa se bucure !
  (sa ma ierte Dumnezeu )
 • +2 (2 voturi)    
  ??? (Vineri, 6 martie 2015, 14:50)

  emanuelle [anonim]

  de Hippocrate a auzit cineva ?

  mare naiv !
 • +3 (3 voturi)    
  Schimbare uriasa in Sanatate: celebrul chirurg X (Vineri, 6 martie 2015, 15:13)

  Preda [anonim]

  Dupa ce statul ne-a jecmanit ani de zile cu taxele platite pentru sanatate, acum ne lasa si fara dreptul de a beneficia de dreptul de a fi tratati omeneste de sistemul public, care a trait pe banii nostri. Au idee cei care promoveaza aceste aberatii ca sunt oameni care daca si-ar fi de pus intr-un cont sumele uriase varsate la stat pentru sanatate, pensie si somaj ar fi putut sa traiasca domneste la varsta pensiei si sa se trateze in clinici private, poate chiar si in strainatate. RUSINE!!!! Suntem condusi numai de oameni pusi pe furat si fara judecata!
 • -1 (3 voturi)    
  imi pare bine (Vineri, 6 martie 2015, 15:27)

  xanti [utilizator]

  Din partea mea sa va chinuiti,dupa 25 de ani de democratie avem doctori care iau spagi,asistenta de stat aproape inexistenta umilinta pentru pacienti.
  In comunism nu se intampla mizeria asta scapai cu celebrul Kent sau o cafea,acum te jupoaie de bani la spital la farmacie peste tot.
  Voi ati vrut revolutie acum suportati consecintele.
  Ceausescu era dictator dar aveati casa,scoala gratis ,joburi,sanatate ,concedii acum traiti la mana corporatiilor si aveti datorii.
 • +1 (1 vot)    
  Raspuns schimbare in sanatate (Vineri, 6 martie 2015, 15:31)

  tobruck [anonim]

  As fi de accord daca nu as fi obligat sa platesc asigurarea de sanatate la stat. Atata timp cat sunt obligat sa platesc la stat nu exista nu imi permit. Daca statul nu isi permite sa ma trateze sa ma lase sa aleg singur unde se duc banii mei de la sanatate.si atunci da voi allege ce vreau sa fac cu banii mei. deocamdata statul ca intotdeauna cauta nu sa resolve treaba pe care o are adica sa imi asigure asistenta medicala si el vrea sa imi arate cum pot cheltuii alti banii sa ma tratez. Asta stim mai bine noi. El sa invete sa cheltuie banii puiblici pe care ii platim noi.
 • -1 (1 vot)    
  6,5 % din venit. DE CE? (Vineri, 6 martie 2015, 15:31)

  adrian codrea [anonim]

  De ce nu se ia in calcul, sau se modifica actuala legislatie, pentru a face diferenta de servicii intre cei care cotizeaza ”la greu” la sistemul sanitar cu cei 6,5% din venit. Nu este tot una sa cotizezi la sistemul sanitar după salariul minim sau cu zeci de mii de lei pe an din cei 6,5% din venit. De ce servicii beneficiez in plus??????
  NIMIC
  • 0 (0 voturi)    
   de ce ? pentru ca nu vor, nu stiu (Sâmbătă, 7 martie 2015, 8:31)

   INITIATIVA ( SI SOLIDARITATE) [anonim] i-a raspuns lui adrian codrea

   Va inteleg pe delin nemultumirea ;
   eu sunt in aceeasi situatie :
   am fost jecmaniti , am muncit la greu, am cotizat pe masura !

   NOI AM RESPECTAT PRINCIPIUL SOLIDARITATII !!!
   GUVERNANTII DE CE NU IL RESPECTA ???

   nici nu am observat când flagelul coruptiei s-a intins peste Roamania :
   vedem acum !

   SA LUAM ATITUDINE !

   NE ESTE INOCULATA IDEE CA TREBUIE SA TACEM DACA VREM CA NENEA DOCTORU' SA NE FACA INJECTIE ?
   in copilarie era invers !
   asa ca :
   LA TREABA DOMNILOR GUVERNANTI, SPRE BINELE SI SANATATEA POPORULUI ROMAN CARE V-A VOTAT !
 • +2 (2 voturi)    
  fondurile casei de asigurari (Vineri, 6 martie 2015, 16:01)

  Alina [anonim]

  Se tot vorbeste ca fondurile CNAS sunt insificiente, dar unde exista oare un raport al contributiilor incasate de ANAF e an si % al acestor incasari care este distribuit la CNAS. Stie cineva?
  Si nu mai comparati acest sitem genocidal din ziua de azi cu cel "communist. Pe vremuri oamenii nu plateau nimic si se puteau duce la doctor, spital, etc.
 • +1 (1 vot)    
  Sanatate (Vineri, 6 martie 2015, 16:20)

  giuc [anonim]

  Se spune ca pt orice ,trebuie sa platesti.Platim pt sanatate.Din banii retinuti medicul de la spitalul de stat ia un salariu,mai mare sau mai mic .Si noi romanii avem un salariu mai mic sau si mai mic din care nu putem asigura unul mare pt medici.Care e vina noastra?Cati romani platesc pt salariul sefului de la asugurarile de sanatate.Dece are salariul mai mare ca un medic?Din banii care se aduna totusi de la romani ,dece isi mai permit unii ,tot din spitale ,sa mai ciupeasca facand ilegalitati ?Acestia sunt cei care preseaza pt noua lege. Daca tot nu voi mai ajunge la DOCTORUL X.si voi muri ,DECE SA MAI PLATESC ASIGURARE OBLIGATORIE?
 • +2 (2 voturi)    
  doctor legist (Vineri, 6 martie 2015, 16:48)

  anonim [anonim]

  da un doctor legist pentru alesi neamului putem sa platim? sa le faca autopsia?
 • +2 (2 voturi)    
  Chrirurgul X (Vineri, 6 martie 2015, 17:45)

  DGU [anonim]

  In Franta, medicii care lucreaza la spitalele publice, au dreptul sa faca consultatii private si apoi sa-si opereze pacientii in sistem privat, cu conditia sa nu depaseasca o anumita cota ( nu are dreptul sa aiba o activitate privata mai mare de 20% din timpul de lucru, care este stabilit la 48 ore pe saptamana)
  Jumatate din medicii din Franta lucreaza in clinici private!
  NU este nici o diferenta intre calitatea actului medical la stat sau la privat si nici in conditiile de spitalizare!
  Pacientii care se duc in sistemul privat, de cele mai multe ori nu au nimic de platit in plus fata de sistemul public, pentru ca asigurarile lor complementare acopera costurile suplimentare.
  Medicii din privat au onorarii pe care si le stabilesc dupa bunul lor plac. Colegiul medicilor spune doar ca tarifele trebuie stabilite "cu tact si cu masura"!
  Diferenta imensa intre Franta si Romania este ca pacientii pot sa-si aleaga medicul dintr-o lista imensa de medici COMPETENTI. Asa ca medicii nu pot sa exagereze cu onorariile pentru ca pacientii fug la altul la fel de bun si astfel piata se autoregleaza.
  Romania produce medici de foarte slaba calitate si intr-un numar imens pentru o tara de 20 mil de locuitori.
  Daca facultatea are un nivel acceptabil, rezidentiatul este o MIZERIE ORDINARA in mai toate specialitatile. Rezidentiatul este o imensa piedere de timp si o indobitocire in masa. Rezidentii au ca modele niste impostori si niste cretini care-i vor inspira mai departe in cariera.
  NU, nu avem o scoala buna de medicina! Este o mizerie si o rusine!!! O spun cu toata responsabilitatea pentru ca am trecut prin ea.
  Noi cei care am vrea sa ne intoarcem in tara nu gasim nici un post, degeaba guitza Astarastoaie prin presa ca lipsesc peste 10 000 de medici!!
  • +2 (2 voturi)    
   ai dreptate, DGU ! (Vineri, 6 martie 2015, 20:16)

   melanj [anonim] i-a raspuns lui DGU

   medicii romani sunt-in general-slab pragatiti, nu sunt capabili sa puna un diagnostic ;

   dar stiu si cativa medici foarte bine pregatiti profesional, unii mai in varsta,altii mai tineri, care si-au cladit ei insisi cariera ; dar acestia sunt foarte putini;
   ( in Romania aproape oricine are bani si doreste, poate face Medicina in privat ;)

   la noi insa nu exista nicio lista de unde sa alegi medicii (mai ales competenti) , pentru ca in fond asa este normal : merg la medicul pe care eu, pacientul l-am ales (daca nu e o urgenta);
   dar:
   economia nu duduie cine stie ce, tara a fost praduita iar coruptia nu a fost inca starpita;
   pe un astfel de teren infestat s-a nascut si un astfel de proiect legislativ facut parca impotriva natiei romane !
   desigur, medicii merita salarii mai mari !
   si inginerii merita salarii mai mari !
   si profesorii !
   si toti cei care muncesc in Romania !
   guvernul vrea sa platim noi aceste salarii medicilor ?
   noua insa-celorlalte categorii profesionale, cine ni le plateste ?
   la un salariu min pe economie de1000 euro/luna,sunt de acord cu proiectul de lege !
   pana atunci insa zic NU acestui proiect defect genetic !
   sa ne ajute Dumnezeu sa fim sanatosi !
  • 0 (0 voturi)    
   DGU stie bine despre ce vorbeste (Joi, 19 martie 2015, 22:37)

   Uscatu [utilizator] i-a raspuns lui DGU

   Perfect de acord cu DGU
   http://www.hotnews.ro/stiri-de_profesie_medic_in_romania-15814329-sunt-privit-paria-ortopediei-marius-uscatu-chirurg-reintors-romania.htm
   A scris tot Vlad Mixich pe aceeasi tema.
   Marius Uscatu
 • +2 (2 voturi)    
  din rau in mai rau... (Vineri, 6 martie 2015, 18:41)

  savin olga [anonim]

  Nu inteleg de ce medicii au voie pe infrastructura de stat sa-si umple buzunarele....oare cine s-a gandit atat de profund incat sa emana asa o lege? pe noi pacientii, cine ne intreaba? in fond banii de la sanatate sunt ai nostril, ai asiguratilor, nu de la stat...cum de-si permit sa faca harce pacea cu fondurile? Doamne, nu-I mai plangeti pe medici....V-ati uitat vreodata la averea lor? Te crucesti cum reusesc din salarul de care se plang neincetat ce averi considerabile au!....Rar cand gasesti un medic care isi face meseria cu devotement....Ce inseamna sa lucreze la stat si privat? n-au decat sa lucreze in privat...nu sa-si faca clientii la stat si sa trateze in privat! Marea majoritate a medicilor nu au in minte decat banii.....Nu trebuie sa fie oare in Consiliul de adm al Casei de Sanatate reprezentantii pacientilor cu drept de veto? Cine sunt actionarii Fondurilor, noi pocientii? Atunci sa ne intrebe si pe noi, dragii parlamentari....ma revolta cata neobrazare sa propui o asemenea lege....
 • +3 (3 voturi)    
  Jaf cu acte in regula! (Vineri, 6 martie 2015, 19:45)

  Cristian [anonim]

  Acest proiect de lege este 100% in favoarea doctorului X si a statului, care vor aduna mai multi bani in propriile buzunare, de unde?...din buzunarul meu si al tau. Daca va fi pusa in vigoare, sugerez sa nu se mai plateasca nici o asigurare medicala de catre absolut NIMENI! pentru ca ar fi 100% ILEGALA! Nu trebuie sa platesc nici un fel de taxa Doctorului X atata timp cat sunt tratat intr-un spital de stat, deoarece platesc asigurare medicala de peste 10 ani de zile si nu am beneficiat decat de cateva pastile cu reducere de cativa lei...asta e tot. Restul banilor pe care i-am platit 10 ani consecutiv unde sunt??? Acum trebuie sa platesc o operatie banala de apendicita? Adica sa platesc un fel de MITA LEGALA nu 350 de lei ci 350+24%, de ce, pentru ca asa vrea Doctorul X, care si-a mancat painea 10 ani din buzunarul meu!!! Imi vreau banii inapoi toti si dobanda la ei, ca sa-l pot plati de acum incolo !!! Daca aceasta lege va fi pusa in vigoare probabil voi actiona in instanta ministerul sanatatii, si-mi voi recupera banii platiti 10 ani la rand pentru NIMIC.
  • 0 (0 voturi)    
   lege si nu mita!!!!!!!!! (Sâmbătă, 7 martie 2015, 16:49)

   anonim1 [anonim] i-a raspuns lui Cristian

   Pai, va plingeati de "mita din sistemul sanitar"!!!!!! o sa fie totul la vedere cu virf si indesat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • -1 (1 vot)    
  proiect in sanatate (Vineri, 6 martie 2015, 19:58)

  nicu [anonim]

  buna nici o solutie nu e buna de ce sa lucreze si la stat si la privat sa lase si tineretul sa munceasca ca si profe universitari au invatat si ei odata...sa dea si la particular ca si cei de la stat sa deconte sa aiba concurenta ...iar cu dusul pacientilor de la stat la cabinetul lui particular nu e corect ...sa vii la cabinet sa va consult cu salariile toti avem salarii mici si traim cum bine
 • +2 (2 voturi)    
  proiect plati in sanatate (Vineri, 6 martie 2015, 20:02)

  Maria [anonim]

  Faptul ca pot sa existe astfel de propuneri legislative din partea "alesilor" ne arata inca o data ca acestia traiesc intr-o lume paralela fata de poporul pe care "il reprezinta"!
  Proiectul este o insulta la adresa omului bolnav, omul obisnuit care nu fura milioane de euro de la stat, deci nu are de unde sa plateasca inca o data serviciile medicale pentru care plateste din greu cota din venituri!
  Rusine sa le fie ca au uitat ce inseamna sa fie medici, au devenit doar niste ahtiati dupa cistig si bani si nu mai stiu despre darul de a vindeca pe cei in suferinta!
  Noroc ca mai exista inca in sistemul de sanatate romanesc si doctori "fara de arginti" care vindeca cu har, chiar daca bolnavul nu le strecoara in buzunar plicul cu bani!
  Oficialii ar face bine sa se gindesca la popor nu ca la un sac fara fund de unde sa stoarca bani si atunci cind propun astfel de legi sa se gindesca ca 70% din romani sint saraci, cu venit sub 1000 lei/luna!
  De ce nu se gindesc sa inceteze cu amestecul de serviciu la stat si in privat pentru medici? Fiecare doctor sa fie obligat sa opteze fie sa lucreze in spitale de stat fie sa lucreze in privat. Sa existe o lista nationala de tarife pentru lucrarile medicale, lista negociata anual intre reprezentantii medicilor si reprezentantii contribuabililor, mediate de Casa nationala de sanatate, care sa stabilesca tariful decontat de casa de sanatate, indiferent daca bolnavul allege sa se trateze la stat (caz in care nu plateste nimic in afara contributiei curente din venit) sau alege sa se trateze la privat si sa platesca pretul curent al serviciului functie de spitalul ales, urmind sa obtina apoi rambursarea din partea casei de sanatate a serviciului la nivelul tarifului din lista nationala. Astfel bolnavul va plati suplimentar diferenta intre tariful national si pretul spitalului privat.
  In acest fel nu se mai amesteca "borcanele" si se stopeaza furtul bunurilor platite din banii contribuabililor care acum se scurg catre cabinetele private.
 • +2 (2 voturi)    
  asiguratii platesc luxul (Vineri, 6 martie 2015, 20:29)

  cristi [anonim]

  Hmmm..daca fac parte din categoria a 2-a de pacienti,adica platesc tot din buzunar,poate-de fapt,sigur-am pretentia sa nu stau in acelasi salon,sa beneficiez de aceeasi conditii cu cei care stau la mila asigurarilor.Vreau rezerva cu TV si wi-fi (cum au unii milionari in celule).Nu cumva din banii care se duc lunar pe asigurari de la noi toti se vor moderniza anumite sectii din spitale,dar de care vor beneficia doar cei cu bani,care nu-s obligati sa plateasca asigurarea de sanatate?
 • +2 (2 voturi)    
  PROIECT DE SANATATE (Vineri, 6 martie 2015, 21:16)

  COSEREA SORIN [anonim]

  Chiar am ajuns niste gunoaie de care nimeni nu tine cont, suntem inexistenti, niste NIMENI, toti se gindesc cum sa ii imbogateasca pe ce bogati dar la PLATITORI nu se gindeste nimeni-MAI ARE DE UNDE SA PLATEASCA??????????
  Ca pe vremea boierilor: iti dijmuia totul, cu JAPCA, STAT DE HOTI, ASA ZISUL ACTUAL PRESEDINTE CE DRACU FACE PENTRU POPOR, NE INGROAPA DE VII!!!!!!!!!!!!
 • +1 (1 vot)    
  Salarii (Vineri, 6 martie 2015, 21:44)

  Silviu Gordes [anonim]

  Cred ca cel mai bine din punct de vedere medical o duce Japonia. Acolo traiess multi oameni peste 100 de ani si au in general o sanatate de invidiat la varste inaintate. Medicii sunt platiti dupa anumite tarife stabilite de stat pentru fiecare procedera in parte. Parerea mea este ca sistemul de sanatate oferit la noi de catre stat este doar o scurgere imensa de bani si nu va functiona niciodata...
 • +2 (4 voturi)    
  Nu inteleg de ce nu puteti sa abandonati spaga (Vineri, 6 martie 2015, 23:14)

  Liviu [anonim]

  Este o rusine domnilor doctori sa stati cu mana intinsa ...ar trebuii sa va ganditi ca nu mancati cu sapte guri ...avand in veder ca asa este construita societatea romaneasca sa depindem unii de altii cum ar fi sa fiti taxati si voi la randul vostru cand mergeti la benzinarie ,la un magazin ,in orice loc din administratiile locale...cand iti faci buletin .permis etc....si pana la urma crezi ca amaratul ala care vine sa-l operezi are mai multi bani decat tine sa-ti dea surplusul lui?! Foarte jenant pt voi ..mi-ar fi rusine sa fiu in locul vostru cu acea mentalitate comunista peste care nu puteti trece.
  • +1 (3 voturi)    
   spaga (Sâmbătă, 7 martie 2015, 10:54)

   zero [anonim] i-a raspuns lui Liviu

   Liviu : mai bine ti-ar fi rusine de cei pe care i-ai votat si care ,de la dimensiulea partidului lor ,fac ca spaga sa fie o metoda de supravietuire !
   Ce zici sa castige un medic 2-6000euro pe luna , platiti cinstit din banii pe care-i dam toti impozit pt sanatate ? arata-mi un doctor in Romania care ar refuza asa ceva !
   Spaga e doar o dimensiune a mizeriei generale generate de electori .
 • +1 (3 voturi)    
  Medicina in loc de Religie (Vineri, 6 martie 2015, 23:40)

  Cutezatorii2013 [utilizator]

  Eu zic ca mai bine sa se predea medicina incepand cu clasa 0 in loc de religie. vom fi mai educati in acest domeniu, deci mai sanatosi, deci vom avea nevoie mai rar de medici, deci pot sa exoduie linistiti in ce tari vor ei, deci va fi mai bine pentru toti. Unde gresesc?
  • +1 (1 vot)    
   rp ptr cutezatorii2013 (Sâmbătă, 7 martie 2015, 8:15)

   INITIATIVA [anonim] i-a raspuns lui Cutezatorii2013

   DA ! ai dreptate ! subscriu !

   anatomie, fiziologie, legislatie, educatie financiara, etc !
   ca se leaga ....

   ma gândeam chiar si la cursuri de prim ajutor, ceva de genu' cu Fonduri europene, ce zici ?
   daca te intereseaza ideea raspunde-mi sa punem bazele unei fundati umanitare !
   sunt medici si prin africa !
   au nevoie de viza si vin aici MOKA !
   sa-i ajutam !
   frumos,legal, cinic, e un stat democratic, liber, etc etc
 • 0 (0 voturi)    
  O alta mizerie (Sâmbătă, 7 martie 2015, 7:21)

  valll [anonim]

  O alta bataie de joc la adresa romanilor care cotizeaza de zeci de ani si, cand le vine vremea sa apeleze la sistemul medical, dau peste dezordine, hotie, bacsisuri.
  In conditiile si asa insalubre ale sistemului medical romanesc, unde penibila mita pe care trebuie sa o dai iti sporeste stresul, deci iti agraveaza boala, cu medici prost platiti, impinsi sa ia mita si amenintati cu ghinionul de a fi denuntati, singura cale este PRIVATIZAREA COMPLETA! Sistemul hibrid al jumatatilor de masura, pasarea raspunderii si a cheluielilor in contestul acesta atat de corupt, este o mizerie! Privatizarea completa si retragerea statului din rolul de intermesiar risipitor si hot e solutia. Anchetarea la sange a cheltuirii banilor asiguratilor din ultimii 25 de ani si pedepse pe masura fraudelor. Iata doua masuri care s-ar impune urgent!
  Si inca ceva: cine sunt initiatorii si cine saunt semnatarii acestui proiect idi-ot?
 • +1 (1 vot)    
  NU si NU! (Sâmbătă, 7 martie 2015, 8:05)

  CONTRIBUABILU' [anonim]

  NU ACESTUI PROIECT LEGISLATIV !


  EU AM PLATIT FOARTE MULTI BANI /ANI LA ASIGURARILE DE SANATATE

  II VREAU INAPOI !!!(BANII )
  am ajutat astfel , atat eu cat si celelalte persoane asigurate ca sistemul de sanatate sa nu moara, i-am ajutat pe bune pe cei in suferinta !

  SA LUAM ATITUDINE !
  UN TRAI DECENT SI SANATOS !
  CA DE ACEEA AM ALES PARLAMENTUL, etc etc
  GUVERNUL SA-SI FACA JOBUL !
  JOS CORUPTIA !
  JOS ACEST PROIECT DE LEGE !

  in fine ...unii si-au mai dat arama pe fata cu aceasta ocazie !
  de parca nu stiam cat de dezbinati suntem !
  de maine ma pun pe recitit anatomie, fiziologie, prim ajutor, etc etc
 • +1 (3 voturi)    
  comentariu (Sâmbătă, 7 martie 2015, 9:35)

  Gh.Stanciu [anonim]

  Ne vom mocirli inca 25 de ani de acum in colo daca nu aplicam masurile care functioneaza in tot occidental :
  - privatizarea spitalelor ;
  -obligativitatea toturor cetatenilor la plata contributiei asigurarii de sanatate (acum ,la noi,doar un sfert platesc!). In toti acesti ani prevederile art.34 din Constitutie au fost speculate in interesul rauplatnicilor si mai ales in interesul medicilor de a suge de peste tot (atat de vaicariti ,atat de bine platiti pe functiile cu interes ticluite , cocotate pe rangurile spitalelor tip universitar,urgenta,clinic,centrul de...,etc).
 • +1 (1 vot)    
  modificari in sanatate (Sâmbătă, 7 martie 2015, 15:11)

  vera [anonim]

  1,contributia actuala la sanatate NU e de fapt plata unei ASIGURARI DE SANATAE
  2.BANII(foarte multi )ajung la BUGET si nu se stie pe ce criterii, ceva bani sunt repartizati Casei de Asigurari de Sanatate !!!
  3. Banul trebuie sa urmeze pacientul, nu medicul, Pacientul contribuie cu o suma la acest fond de sanatate pentru a beneficia de servicii de sanatate conform pachetelor din Norme, indiferent unde lucreaza Medicul care presteaza aceste servicii. Asa ca si la medicamente, pacientul ar trebui sa achite doar diferenta intre ce plata serviciului de la CNAS si costul serviciului acolo unde se adreseaza. Daca CNAS plateste 20 lei pentru o consultatie iar pacientul merge la o Clinica unde pretul consultatiei este 50 lei, va plati doar diferenta de 30 lei.
  ASA AR TREBUI SA FIE !!!
 • 0 (0 voturi)    
  astia care ne conduc (Sâmbătă, 7 martie 2015, 18:56)

  alina2015 [utilizator]

  Oricum nu sunt romani, chiar daca au ei nume romanesti si vorbesc limba. Asta adevarul, nu metafora.

  Toate masurile care au fost si sunt luate (din 1989) sunt clar impotriva neamului nostru romanesc.
 • -1 (1 vot)    
  doctor x ales (Sâmbătă, 7 martie 2015, 20:33)

  likurici [utilizator]

  cum se impaca dorinta mea de a fii trata de doctor x cind acesta imi prescrie doar medicamente pentru care primeste comision sau e dus in excursii exotice de catre firmele de medicamente iar eu nu stiu acest lucru inainte pentru a-l ocoli ?
  • +1 (1 vot)    
   prostii (Duminică, 8 martie 2015, 8:12)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui likurici

   Atat timp cat la moastele sfantului asteapta stai la coada pina faci pneumonie (si to la doctor te tratezi) iar la cutare popa "celebru" , care are "har" veniti toti sa dati pomelnice si sa va citeasca...ciocu mic. Popii nu platesc impozite si fac numai practica privata, care oricum nu va ajuta - si in plus iau comision de la sfintu din pomenile voastre.
   Cand vor fi doctorii respectati ca si popii, atunci sa deschideti gura
 • 0 (0 voturi)    
  nu mai plătim CNAS - la ce bun? (Marţi, 10 martie 2015, 12:03)

  isabella [anonim]

  Dacă tot nu beneficiem de nimic din tot ceea ce plătim lunar, timp de-o viaţă, pentru o operaţie de care avem nevoie o dată la 20 de ani, să zicem, mai bine renunţăm la asigurările de stat, iar medicii să-şi obţină veniturile strict din aceste taxe. De ce să mă împovărezi pe mine, pacient, de două ori? Şi-aşa medicii s-au obişnuit să-şi rotunjească veniturile din buzunarele pacienţilor disperaţi să fie băgaţi în seamă, nu vor renunţa la practica asta nici dacă vor avea salarii bune asigurate de stat. Cât despre media veniturilor din România asta e realitatea, mie nu vine să-mi dea nimeni nimic suplimentar ca să-mi fac meseria şi nici nu-mi permit să strâmb din nas şi să mă fac că n-am treabă doar pentru că nu-mi convine salariul.
 • 0 (0 voturi)    
  Asta ca sa aiba cu ceva cu care sa iasa in fata (Miercuri, 11 martie 2015, 15:21)

  Diana [anonim]

  Pun pariu ca persoana care a initiat-o are treaba cu medici...
  Legalizam spagile???
  De ce nu sunt platiti cu cat merita si eventual cei care solicita spaga sa fie amendati/exclusi?
  E bine ca platim asigurari...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by