Politistii au efectuat astazi perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Prahova, intr-un dosar in care este vizata fundatia care organizeaza concursul scolar "Evaluare in educatie", scrie Mediafax. Ministerul Finantelor a anuntat ca fundatia a generat un prejudiciu de 1,7 milioane euro, din cauza faptului ca nu si-a platit obligatiile fiscale. Fundatia a incheiat protocoale cu Ministerul Educatiei in 2008-2013, in baza carora a organizat la nivel national concursuri in scoli, pentru care a perceput taxe de participare de 20 lei/copil, desi se obliga sa asigure fonduri pentru aceste concursuri.

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Inspectorii Antifrauda Fiscala au identificat un prejudiciu de peste 7,6 milioane lei (cca 1,7 milioane euro) la bugetul de stat, prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale de catre o fundatie, care avea drept scop de activitate organizarea de concursuri si teste de evaluare in educatie pentru elevi si studenti, in scoli la nivel national, anunta Ministerul Finantelor, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Cazul a fost sesizat procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, care astazi, 5 martie 2015, au dispus efectuarea a 19 perchezitii in Bucuresti si in judetele Ilfov si Prahova.

Ministerul Finantelor explica mecanismul evazionist

In baza unor protocoale incheiate cu reprezentantii Ministerului Educatiei in perioada 2008-2013, fundatia a organizat la nivel national concursuri si teste de evaluare in scoli, la mai multe discipline (Matematica, Limba romana, Limbi straine, Informatica, Fizica).

"Desi se obliga sa asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundatia a perceput o taxa de participare de 20 lei/copil pentru fiecare disciplina si etapa a concursului si a obtinut venituri in suma totala de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale", explica Ministerul Finantelor.

Ministerul precizeaza ca, pentru a strange banii, presedintele fundatiei folosea inclusiv contul bancar personal si inregistra in evidentele contabile ale organizatiei contracte fictive de prestari servicii de consultanta incheiate cu diverse societati care apartineau membrilor consiliului director al fundatiei.

"Mai mult, profesorii cooptati pentru conceperea subiectelor de evaluare erau platiti cu sume modice de 2.000 lei, in timp ce rudele presedintelui fundatiei (sotie, frate, cumnati, nepoata, verisori etc) incasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, in baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor. De exemplu: un absolvent de 11 clase, avand calificare de 'lacatus reparatii locomotive', a incasat suma neta de 107.000 lei pentru ca ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematica, clasa a XII-a", se arata in comunicat.

Inspectorii antifrauda au stabilit un prejudiciu estimat la Bugetul General Consolidat al Statului in suma totala de 7.623.390 lei, compus din TVA de plata in valoare de 4.135.096 lei, impozit pe profit in suma de 1.554.004 lei, impozit pe venituri din activitati independente in suma de 1.745.838 lei si contributie individuala la asigurarile sociale de sanatate (5,5 %) in suma de 188.452 lei.

Potrivit Mediafax, ancheta Politiei Capitalei se desfasoara sub coordonarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucuresti, cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.

Concursurile fundatiei "Evaluare in educatie" au fost scoase de pe lista avizata de Ministerul Educatiei la inceputul anului 2013, insa au fost organizate in continuare in scoli, in baza unui acord scris din partea ministerului, scrie agentia de presa citata.

Ministrul Educatiei: In scolile de stat nu se mai organizeaza din decembrie 2014 concursuri cu taxa

Sorin Cimpeanu

Sorin Cimpeanu

Foto: Agerpres

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat astazi pentru Mediafax ca toate concursurile organizate de Minister in scolile de stat sunt fara taxa, potrivit unui ordin din decembrie 2014.

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) a stabilit, in decembrie 2014, calendarul organizarii si desfasurarii concursurilor pentru anul scolar 2014-2015, in care a precizat ca este interzisa perceperea de taxe pentru astfel de actiuni, a declarat Cimpeanu.

Liliana Preoteasa, subsecretar de stat in Ministerul Educatiei, a precizat ca ordinul privind organizarea si desfasurarea concursurilor scolare a fost elaborat in 2 decembrie 2014 si stipuleaza ca este interzisa perceperea oricarei taxe pentru organizarea si desfasurarea concursurilor initiate de minister, inspectoratele scolare si unitatile de invatamant.

Potrivit ordinului, parintii isi pot inscrie in continuare copiii la concursurile cu taxa, insa competitiile acestea nu pot fi organizate in scolile de stat, ci in institutii particulare, centre de evaluare sau universitati, potrivit agentiei citate.

Citeste si: