Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Berlin, ca din pacate, cand este vorba despre Romania, se vede prima data migratia saraciei, care nu este semnificativa, fenomenul de "brain-drain", al celor calificati care pleaca la munca in afara tarii, fiind mai semnificativ, potrivit Mediafax.

Presedintele Romaniei a afirmat in cadrul conferintei de presa comune sustinuta cu Cancelarul Angela Merkel ca problema migratiei saraciei este o problema care, din nefericire, s-a amestecat de prea multe ori cu problema liberei circulatii a fortei de munca in Europa.

El a aratat ca libera circulatie a fortei de munca este un bun castigat, enorm de valoros, pentru noi toti in Europa.

"Din pacate, cand este vorba despre Romania, se vede prima data migratia saraciei, care nu este semnificativa, numeric, si se vede foarte greu si foarte rar se discuta un fenomen care este semnificativ, este problematic pentru Romania si este un castig net pentru Germania. Este vorba despre migratia fortei de munca calificata si foarte calificata, care pleaca din Romania si vine in Germania. Cunosc, personal, sute de astfel de persoane, ca sa nu spun mii, ca ar fi exagerat, care au plecat din Romania, au venit in Germania si s-au integrat perfect, si care muncesc aici, cu folos", a tinut sa precizeze presedintele Iohannis

Seful statului a adaugat ca, pentru Romania, "aceste persoane sunt o pierdere si, desi sistemul nostru educational este relativ performant, o tara ca Romania are o problema daca o parte din forta de munca foarte calificata, pleaca din tara".

"Acest fenomen se numeste "brain-drain" si este in interesul nostru sa gasim o contracarare. Numeric, cei care pleaca din Romania si vin, de exemplu, in Germania, calificati, si muncesc, este de multe ori mai mare decat numarul celor care sunt socotiti migranti ai saraciei. Romania va trebui sa se confrunte cu aceasta problema si acest fenomen poate fi stopat in masura in care reusim sa inducem o dezvoltare economica sustenabila, o crestere sensibila a veniturilor, mai ales a tinerei generatii si in masura in care, si prin transparentizare si in procedurile publice dar si in procedurile de cariera, in mediul privat, sa garantam tinerilor o sansa buna, reala, in cariera lor, fie in spatiul public fie in cel privat", a mentionat presedintele Iohannis.

El a spus ca exista semne bune si sunt oameni tineri care se hotarasc sa se intoarca in Romania si care cred ca si la noi se poate, dar ca "mai este mult de lucru".