​Klaus Iohannis a semnat pentru prima data, in functia de presedinte a Romaniei, o cerere de reexaminare a unui text legislativ. Este vorba despre legea care prevede recunoasterea, printr-o declaratie, a jurisdictiei Curtii Internationale de Justitie ca fiind obligatorie si fara acord special.

Iohannis motiveaza intr-un comunicat de presa ca articolul 4 al textului de lege ii ofera Guvernului prerogativa de a decide, prin hotarare, modificarea sau retragerea declaratiei, cu informarea Parlamentului.

In acest fel, nu este respectata ierarhia actelor normative prevazuta in Constitutie, potrivit careia modificarea unui act normativ poate fi dispusa prin alte acte normative de acelasi nivel sau de nivel superior. In acest caz, hotararile Guvernului sunt acte cu forta juridica inferioara legii.

Presedintele Romaniei arata ca Guvernul risca sa lipseasca de obiect aceasta lege, prin dispozitia care ii permite modificarea sa.

Inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii. Este prima data cand Iohannis semneaza o cerere de reexaminare.