Expert Forum, Centrul Roman de Politici Europene si Freedom House Romania isi exprima "indignarea" dupa ce Camera Deputatilor a adoptat tacit legea care aproba controversata Ordonanta de Urgenta 55/2014 care a permis migratia politica a alesilor locali, lege declarata neconstitutionala de CCR. "Camera Deputatilor, sub conducerea presedintelui Valeriu Zgonea, nesocoteste o decizie a Curtii Constitutionale prin amanarea unei decizii pana la data limita, invocarea de motive implauzibile pentru neintocmirea raportului in comisia de specialitate si, in consecinta, aprobarea tacita a actului normativ. In acest mod continua decredibilizarea Parlamentului Romaniei: cu justificarea ridicola , Camera Deputatilor adopta tacit o OUG declarata neconstitutionala de CCR, ceea ce este inacceptabil, indiferent de complicatiile procedurale invocate", arata cele trei organizatii.

Legea care aproba OUG 55/2014 privind migratia politica a alesilor locali a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor, insa Senatul este camera decizionala.

Expert Forum, Centrul Roman de Politici Europene si Freedom House Romania cer ca "data fiind importanta majora a subiectului si consecintele cu valoare de precedent ale deciziei CCR, solicitam stabilirea urgenta a unui calendar rapid pentru discutarea si adoptarea unei decizii referitoare la OUG 55/2014 in Senat, care sa inlature eventualele suspiciuni ca presedintele acestei camere, dl. Tariceanu, ar putea perpetua dezordinea constitutionala produsa de Ordonanta din interes de partid".

Cele trei organizatii reamintesc ca "decizia Curtii Constitutionale obliga Parlamentul sa respinga ordonanta si sa clarifice situatia, ceea ce in cazul consilierilor locali si judeteni migratori (in numar de aproape 4.800) inseamna pierderea automata a mandatelor. Primarii (552) de asemenea isi vor pierde mandatul - daca nu cumva Parlamentul ia decizia impopulara de a elimina definitiv din lege sanctiunea pentru migratie, fara limita de timp."

Expert Forum, Centrul Roman de Politici Europene si Freedom House Romania mai subliniaza ca "cei doi sefi ai Camerelor - Valeriu Zgonea si Calin Popescu Tariceanu - decidenti-cheie pe agenda de lucru a Parlamentului, se afla moralmente in conflict de interese deoarece, prin partidele lor, sunt principalii beneficiari ai migratiei politice locale: PSD a racolat prin OUG 55/2014 un numar de 436 din cei 552 primari care au migrat; iar dl. Tariceanu, presedinte al Senatului, si-a infiintat de facto structuri locale de partid cu ajutorul OUG, trecand de la zero la 34 de primari (mai multe detalii aici http://expertforum.ro/primari-migratori/). Ne temem ca, dupa cum au mers lucrurile pana acum, dl. Tariceanu va bloca adoptarea unei solutii in Senat, care este camera decizionala, tergiversand lucrurile in asteptarea noilor alegeri locale din 2016. Organizatiile semnatare considera ca incercarile de a escamota gafa constitutionala comisa prin OUG 55/2015 si de a-i ascunde consecintele este impardonabila, fiind exact un exemplu de comportament politic sanctionat moral de electorat in ultimele alegeri."