La 27 ianuarie, se implinesc 70 de ani de la eliberarea lagarului mortii, in care au pierit 1 milion 100 de mii de suflete, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. - See more at: http://stiri.tvr.ro/70-de-ani-de-la-eliberarea-lagarului-de-la-auschwitz-tvr-cluj-tvr3-si-tvri-transmit-ceremoniile_55611.html#sthash.JG1noDdL.

dpuf

La 27 ianuarie, se implinesc 70 de ani de la eliberarea lagarului mortii, in care au pierit 1 milion 100 de mii de suflete, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. - See more at: http://stiri.tvr.ro/70-de-ani-de-la-eliberarea-lagarului-de-la-auschwitz-tvr-cluj-tvr3-si-tvri-transmit-ceremoniile_55611.

html#sthash.JG1noDdL.dpufLa 27 ianuarie, se implinesc 70 de ani de la sfarsitul Holocaustului si eliberarea lagarelor de concentrare naziste de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de catre trupele sovietice in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Nu este cunoscut numarul exact al evreilor ucisi in Holocaust, ¬solutia finala a problemei evreiesti¬ cum a fost numit programul de exterminare planuit si executat de regimul national-socialist din Germania condus de Adolf Hitler, cifra cel mai frecvent notata de istorici este de sase milioane.

Holocaustului se adauga si peste cinci milioane de alte victime ale atrocitatilor naziste: circa trei milioane de polonezi, o jumatate de milion de sinti si roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap si adeptii au sectei ¬Martorii lui Iehova¬, t Este o zi universala de comemorare si a fost propusa de Israel impreuna cu alte 89 de state, stabilita in urma Rezolutiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generala a ONU.

In Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului se aduc aduc omagii, se aprind lumanari si au loc marsuri ale durerii in memoria victimelor Holocaustului.

Ziua de 27 ianuarie inseamna sfarsitul Holocaustului si eliberarea lagarelor de concentrare naziste Auschwitz-Birkenau din Polonia de catre trupele sovietice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Nu este cunoscut numarul exact al evreilor ucisi in Holocaust, "solutia finala a problemei evreiesti" asa cum a fost numit programul de exterminare planuit si executat de regimul national-socialist din Germania condus de Adolf Hitler. Cifra cel mai frecvent notata de istorici este de sase milioane.

Holocaustului se adauga si peste cinci milioane de alte victime ale atrocitatilor naziste: circa trei milioane de polonezi, o jumatate de milion de sinti si roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap si adeptii au sectei ¬Martorii lui Iehova¬, toti etichetati drept "dusmani ai statului german".

Omagii, lumanari si marsuri ale durerii in memoria victimelor Holocaustului

Televiziunea Romana transmite in direct, marti, incepand cu ora 10.00, ceremoniile impresionante la Auschwitz, la 70 de ani de la eliberarea lagarului de concentrare nazist, informeaza site-ul stiri.tvr.ro.

La eveniment sunt invitati demnitari din Europa si Israel, precum si membri ai caselor regale. Romania va fi reprezentata de ministrul Culturii, Ionut Vulpescu.

Cumplitul lagar de concentrare a fost eliberat pe 27 ianuarie 1945, de catre Armata Rosie. Dar, marele absent de la comemorarile din acest an din Polonia este tocmai liderul rus, Vladimir Putin. Moscova spune ca presedintele nu participa la ceremonii pentru ca "nu a primit invitatie oficiala". Directorul muzeului de la Auschwitz a trimis o scrisoare prin care a anuntat ambasada rusa din Polonia de eveniment si a solicitat prezenta unui oficial. Iar Moscova considera ca acest gest "nu prevede un raspuns obligatoriu".

Ceremonie de decorare a unor supravietuitori, la Palatul Cotroceni

Presedintele Klaus Iohannis va decora marti, la Palatul Cotroceni, supravietuitori ai Holocaustului, potrivit Administratiei Prezidentiale. Seful statului a semnat vineri un decret de decorare a unor supravietuitori ai Holocaustului.

"In semn de profund respect pentru suferintele indurate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in lagarele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, dorind a pastra vie memoria Holocaustului - o tragedie pe care omenirea nu trebuie sa o mai cunoasca", seful statului a conferit Ordinul National 'Serviciul Credincios' in grad de Cavaler pentru Elizabeta Asztalos, Gabriela Bone, Viora Braun, Susana Diamantstein, Marta Marmor, Vasile Szekely si Etelca Tusa, arata un comunicat al Presedintiei.