Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, dupa consultarile de la Cotroceni cu reprezentantii partidelor politice si ai formatiunilor politice parlamentare, ca a obtinut consens pentru ca bugetul Apararii sa atinga 2% din PIB in 2017, cu mentinerea acestui prag minimal cel putin 10 ani. Totodata, seful statului a cerut Ministerului Apararii sa ealizeze un calendar multianual de inzestrare, aratand ca "este obligatoriu ca aceste fonduri care reprezinta un efort bugetar al intregii tari sa fie alocate responsabil" si ca demersul poate deschide calea cooperarii intre firmele de profil din Romania si cele ale aliatilor, o prioritate pentru industria nationala de aparare. "Putem vorbi de locuri de munca si de posibilitatea aparitiei unor unitati de productie pe teritoriu national", a mai afirmat Iohannis, in primele declaratii sustinute la Cotroceni de la preluarea mandatului.

  • Citeste in atasament Acordul semnat la Palatul Cotroceni

Seful statului s-a intalnit in prima parte a zilei cu reprezentantii partidelor politice si ai formatiunilor politice reprezentate in Parlament pentru consultari pe tema finantarii Apararii, pe agenda fiind incheierea unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Armata.

Vezi mai jos principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis (sursa - Administratia Prezidentiala):

  • "Astazi am incheiat primele consultari cu partidele parlamentare de la preluarea mandatului de Presedinte. Am considerat ca este necesar ca prima tema pe care sa o supun dezbaterii sa fie cea a consensului politic pentru asigurarea unei finantari corecte a Armatei, respectiv bugetul apararii.
  • Europa si NATO trebuie sa faca fata celei mai mari provocari de securitate de la incheierea Razboiului Rece incoace. Pentru prima data un stat apeleaza la forta pentru a redesena granitele. Toate aceste lucruri grave se intampla langa frontiera noastra si nu pot fi ignorate.
  • Suntem membri NATO, dar lucrul acesta nu inseamna ca trebuie sa stam si sa asteptam ca altii sa ne asigure securitatea, platind din bugetele tarilor proprii pentru noi. Avem datoria sa tratam cu maturitate situatia din regiune si sa aratam ca suntem o natiune responsabila. De aceea, am considerat ca trebuie sa asiguram mijloacele necesare Armatei Romane pentru a putea beneficia de fondurile necesare pentru pregatire si pentru programele de inzestrare cu tehnica moderna.
  • Am chemat astazi partidele parlamentare la consultari pentru a le propune, pentru prima data in 25 de ani de la Revolutie, incheierea unui acord asumat de intregul spectru politic pentru domeniul apararii. Am obtinut consensul necesar pentru ca bugetul alocat apararii sa atinga nivelul de 2% din PIB in 2017. Mai mult, am propus ca acest nivel sa fie considerat un nivel minim care sa fie pastrat pentru cel putin 10 ani, in perioada 2017 ¬ 2027. In acest fel, se realizeaza predictibilitatea pentru acest sector vital.
  • Este obligatoriu ca aceste fonduri, ce vor reprezenta un efort bugetar al intregii tari, sa fie alocate cu responsabilitate in programe de inzestrare cu adevarat necesare Armatei. Acest demers poate deschide calea cooperarii tehnologice intre firmele de profil din Romania si cele ale aliatilor nostri, constituind o oportunitate pentru industria nationala de aparare. Putem vorbi de locuri de munca si de aparitia unor unitati de productie pe teritoriul national. Trebuie insa sa avem o viziune pentru aceste lucruri si cer Ministerului Apararii sa intocmeasca un program multianual de inzestrare bazat pe nevoile reale ale Armatei, care sa tina cont de provocarile de securitate si de obligatiile noastre ca membru al NATO. Orice leu al cetateanului roman este necesar sa fie investit acolo unde trebuie in aparare si nu mai fie irosit, asa cum s-a mai intamplat in trecut.
  • Doresc sa multumesc tuturor participantilor la aceste consultari care astazi au avut un rezultat foarte bun. Liderii partidelor parlamentare si deputatii minoritatilor nationale au inteles pe deplin necesitatea incheierii acestui acord politic, pe o tema importanta a securitatii nationale. 
  • Respectul clasei politice pentru militarii nostri si pentru sacrificiul lor trebuie sa se manifeste, in primul rand, prin asigurarea mijloacelor necesare pentru indeplinirea misiunilor specifice. Vorbele frumoase la ceremonii nu compenseaza lipsurile din dotare sau pregatire si tocmai de aceea avem nevoie de lucruri bine facute. Multumesc".