Aproximativ 500 de persoane au participat, sambata, la Sfantu Gheorghe, la un nou protest fata de amenda data PCM Covasna de catre Prefectura, pentru nerespectarea protocolului de intonare a imnului Ungariei, reprezentantii formatiunii anuntand ca actiunile de protest vor fi insa suspendate.

Protestul de sambata a avut loc in Parcul Elisabeta din Sfantu Gheorghe si a avut o dubla conotatie, informeaza Mediafax.

Astfel, pe de o parte a fost un protest fata de amenda data PCM pentru intonarea imnului Ungariei in mod neconform cu legea, iar pe de alta parte actiunea a avut loc sub steagul secuiesc amplasat in parc tot de PCM, in 2013, dar care trebuia indepartat de catre Primaria Sfantu Gheorghe in urma unei notificari a Prefecturii, dupa o decizie definitiva a instantei, potrivit careia amplasarea steagului este ilegala. Primarul Antal Arpad a declarat insa de mai multe ori ca nu va indeparta steagul.

Sambata, reprezentantii PCM au pus, sub steagul secuiesc, un panou cu inscriptia "Si eu am cantat aici imnul maghiarilor pe 4 iunie", scrisa in limba maghiara, precum si procesul-verbal al amenzii date de Prefectura Covasna.

Cei aproximativ 500 de participanti la protest au cantat imnul Ungariei de mai multe ori, au ascultat o slujba religioasa, s-au rugat si au incheiat manifestarea cu intonarea imnului secuiesc. De asemenea, ei au purtat steaguri secuiesti si steagul Ungariei si au strigat "Autonomie!".

"De saptamana viitoare vom avea un nou prefect si un nou presedinte. Se cuvine sa le acordam incredere, motiv pentru care vom suspenda actiunile de protest. Am aratat insa ca de la un bulgare de zapada facut luni am crescut la un om de zapada vineri si noi spunem ca un bulgare de zapada poate declansa si o avalansa", a declarat presedintele PCM Sfantu Gheorghe, Balint Jozsef.

Protestele din Sfantu Gheorghe au inceput luni, cand in jur de 150 de persoane s-au adunat in fata Prefecturii Covasna. Marti, numarul lor s-a dublat, pentru ca miercuri si joi sa fie prezente peste 500 de persoane la manifestari.

Vineri, in cea de-a cincea zi de proteste, peste 5.000 de persoane au intonat imnul Ungariei in fata Prefecturii Covasna.

Proteste similare au avut loc si la Miercurea Ciuc, miercuri seara, cand aproximativ 400 de persoane au comemorat eroii Revolutiei din 1989, apoi au cantat imnul Ungariei, in semn de protest fata de amenda data PCM de catre Prefectura Covasna.

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectura cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publica organizata, in 4 iunie, in municipiul Sfantu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidaritatii nationale a maghiarilor si comemorarii Tratatului de la Trianon.

Prefectul de Covasna, Marius Popica, declara, intr-o conferinta de presa, ca amenda nu a fost data pentru intonarea imnului Ungariei la manifestarea din 4 iunie, ci pentru ca nu a fost intonat si imnul Romaniei.

Intre timp, prefectul de Covasna, Marius Popica, a fost demis, joi, in locul acestuia fiind numit interimar fostul subprefect, Sebastian Cucu. Liderii UDMR Covasna au reactionat spunand ca nu persoana prefectului este importanta, ci "legile clare".