Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor face controale la fermele de pasari, dupa ce a fost informata, de Comisia Europeana, de confirmarea mai multor focare de gripa aviara in Germania, Olanda si Marea Britanie. Ca urmare a evolutiei a unor focare de influenta aviara in Germania, Olanda si Marea Britanie, ANSVSA a dispus, in scop preventiv, intensificarea la nivel national a monitorizarii starii de sanatate a efectivelor de pasari si a controalelor privind aplicare cerintelor de biosecuritate in fermele de pasari, se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de Mediafax.

Totodata, se vor dispune masuri pentru limitarea circulatiei pasarilor de curte in perimetrele exploatatiilor. In acelasi timp, vor fi organizate mai multe intalniri si instruiri cu fermieri, medici veterinari de libera practica, vanatori si paznici ai fondurilor de vanatoare, privind semnele clinice ale influentei aviare si ale bolii de Newcastle (pseudopesta aviara) si despre necesitatea notificarii, in regim de urgenta, catre directiile judetene, a oricaror suspiciuni de boala.

Directiile judetene ale ANSVSA care au in raza de competenta granita cu state terte vor incheia protocoale de colaborare la nivel local cu inspectoratele judetene ale politiei de frontiera, pentru ca acestea sa le notifice orice caz de gasire a pasarilor bolnave sau cadavre de pasari in zona de patrulare.

Reprezentantii ANSVASA precizeaza ca, de la inceputul anului si pana in prezent, au fost facute 58 de transporturi de pasari din Germania, ultimul fiind in 13 noiembrie. Dintre acestea, 38 transporturi au fost cu gaini, iar 20 transporturi cu pui de curca. Din Olanda, au fost importate 120.060 de gaini, cu un singur transport din data de 16 iulie 2014, iar din Anglia au fost transportate 7.904 de gaini in data de 1 aprilie.

Comertul intracomunitar cu pasari vii provenite din tarile membre ale Uniunii Europene in care evolueaza sporadic gripa aviara, de inalta sau joasa patogenitate, se poate derula, mai precizeaza ANSVSA.