O buna parte dintre zecile de mii de romani care asteapta cu orele sa voteze la sectiile din strainatate posteaza poze si impresii pe retelele de socializare. Cuvintele cel mai frecvent folosite sunt furie si speranta. In majoritatea oraselor europene romanii au asteptat cu orele in frig, uneori si in ploaie, pentru a-si exercita dreptul. Conditiile grele dau nastere unor mesaje impresionante.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adrian Toca, Londra: Implinesc deja vreo doua ceasuri la coada, estimez alte vreo patru, realist vorbind. Coada ocoleste o piata intreaga. Oameni frumosi, calzi, linistiti, increzatori. O gramada de tineri, angajati la companii de top din Londra. Jucati in picioare si surclasati de mortii din Teleorman, dar increzatori. Stau toti pe Facebook si Twitter, isi dau noutatile de la unul la altul. Niste chinezi ne privesc ingaduitori de pe margine si ne fac poze.

S-a huiduit mai devreme, probabil ca nervii vor da in clocot mai spre seara, pe masura ce vor ramane pe afara. Cred ca niciunul dintre oamenii de la coada nu va uita umilinta de azi. Cred ca fiecare va lua cu el furia si nedreptatea traita aici si-o va tine in el atat cat va fi nevoie si o va transforma in ce va fi nevoie.

Am vorbit cu tata la telefon. Votant vechi PSD, fan inveterat Antena 3, motiv de multe certuri in trecut. L-am rugat iar, cu cerul si cu pamantul, sa voteze diferit de data asta. Pentru mine. A inteles si mi-a umplut sufletul de bucurie. Ne-a apropiat momentul. Poate reusim cat mai multi sa ne apropiem de parinti in felul asta.

Trebuie sa fii intr-o situatie ca asta sa intelegi. M-am simtit incredibil de rusinat cand m-am pus la coada, mic, neputincios si furios. Intre timp am ajuns sa ma simt ca intre prieteni. Dar dezgustul e imens. N-o sa dispretuiesc niciodata votul si mi-e greu de inteles de ce de acasa pare o corvoada. E groaznic de frustrant sa fii impiedicat de ai tai sa votezi pentru ai tai.

Mergeti la vot, dureaza cinci minute acasa. Sunati-i pe parinti si rugati-i, daca e nevoie. Conteaza, nu va lasati pacaliti ca n-ar conta. Conteaza pentru voi.

Meer Ona, Bruxelles: Nici pentru job nu m-am trezit asa devreme, nici pentru nimeni. Azi, pentru prima oara in viata mea, simt ca iubesc romanii si Romania.

Andreea Maierean, New York: Este 9 dimineata in New York, coada este deja de sute de oameni. Sentimente amestecate: pe de o parte speranta ca poate o astfel de mobilizare va face diferenta, pe de alta gandul ca nu va fi de ajuns. Astept deja la rand de o ora, imi revine in minte o cifra primita din tara: 100 000 de voturi pe liste suplimentare in Olt si Teleorman pana la ora 11 dimineata. Dovada hotiei generalizate si a ipocriziei fara margini. Eu voi vota astazi pentru un lucru simplu: pentru ca batranetea parintilor mei sa nu cunoasca umilintele si greutatile pe care le-au trait bunicii.

Maria Cristiana, Londra: Dupa 6 ore de stat la coada am reusit sa votam. Eu pentru prima data in viata. Tin sa le multumesc voluntarilor din sectie, care desi erau numai 5, si lucreaza fara oprire de la ora 7 dimineata, rezista in continuare sa scrie de mana si cu viteza. Va multumesc din suflet, pentru ca va grabiti si munciti atat de repede. Noi am votat, dar erau foarte multi care au ramas in spate, ne dorim ca toti sa reuseasca sa isi exprime dreptul constitutional ---- feeling fara ulei, faina si zahar

Sabina, Bruxelles: Dupa doua ore jumate, tot la coada. Mi-s asa de dragi toți oamenii astia înghețați bocnă si plouați bine din jurul meu. Cineva a adus cafele, altcineva a venit cu mâncare calda. E bine la coada.

Cristina Simion, Munchen: Cinci ore. Cei din fata ne spun ca nu avem nici o sansa. O sa ramanem aici pana la 21.00, vor fi aproape 12 ore. Mi se duce bateria la telefon, nu stiu daca mai pot posta... Voluntarii si membrii comisiei sunt impresionanti. Lucreaza fara oprire de ore in sir.

Anca, Haga: Coada e deja afara. Pe langa cozi se completeaza declaratiile. Lumea se asigura daca fac bine ce fac. Cand le zambesti se uita linistiti in ochii tai. Iti multumesc. Deocamdata se sta cam o ora. Din oras primesc mesaje cum ca in tramvaie in oras se aude mult romana azi. Familiile cu copii au prioritate la vot. Pana acum la Haga au votat vreo 900/1000 oameni. Sunt foarte multi tineri la coada.

Nota redactiei: Daca ati citit pe retele de socializare comentarii interesante postate de romanii care asteapta sa voteze in strainatate le puteti trimite pe adresa vlad.mixich@hotnews.ro. Multumim.