"La suprafata, scrutinul de duminica e un concurs intre doi politicieni experimentati care sint de acord in toate lucrurile importante, de la lupta impotriva coruptiei endemice, pina la imbratisarea ferventa a Uniunii Europene si a Statelor Unite. Adevarata lupta, considera analistii politici, este insa, cine dintre cei doi va reusi sa convinga votantii ca este demn de incredere ca va si face ceea ce spune si nu va copia modelul vecinei Ungaria, slabind institutiile democratice, impiedicind jurnalistii independenti si centralizind puterea in jurul unui singur partid", scrie New York Times intr-un articol dedicat alegerilor din Romania.

"Nu-mi place sa critic un vecin, dar pot sa asigur ca sunt un social-democrat", a declarat premierul de stanga Victor Ponta, in varsta de 42 de ani, care a obtinut cel mai mare numar de voturi in primul tur, in urma cu doua saptamani. "Sunt un premier proeuropean si proamerican, asa ca Romania va continua aceasta directie in viitor", a adaugat el.

Oponentul sau, primarul de dreapta la Sibiului Klaus Iohannis, in varsta de 55 de ani, este la fel de vocal. "Orientarea mea este catre Vest", a declarat el, adaugand ca "ceea ce se intampla in Ungaria acum nu este o democratie care se indreapta in directia buna".

Niciun lider roman nu este susceptibil, in opinia NYT, sa se compare cu Viktor Orban, cel mai puternic om din Ungaria, cu care Romania are o relatie "pusa pe harta", alimentata de tensiuni cu privire la etnicii maghiari. De asemenea, niciun lider politic roman nu este susceptibil, ca Orban, sa promoveze relatii mai stranse cu Rusia, care ramane foarte nepopulara in Romania, apreciaza publicatia.

Insa multi analisti politici - si Iohannis - se intreaba daca Ponta, in pofida dezmintirilor, ar putea spori controlul Guvernului asupra unor institutii independente, ca de exemplu tribunalele, in jurul unui populism nationalist.

"Nu am incredere in el. Pur si simplu n-am incredere in el, mai ales atunci cand este vorba despre administrarea justitiei si de statutul legislatiei", il citeaza NYT pe Iohannis

Ponta apreciaza ca aceasta neincredere este deplasata si-i acuza pe oponentii politici ca incearca sa-i pateze reputatia in Uniunea Europeana la Bruxelles si la Washington. "Este doar o minciuna", a denuntat el, adaugand "este doar o smecherie de campanie".

Ponta a obtinut cel mai bun scor (40%) dintre cei 14 candidati pe 2 noiembrie, fiind sustinut in zonele rurale din estul si sudul tarii, dar si in Bucuresti, iar Iohannis (30%) in Transilvania.

"Una dintre bataliile politice centrale in Romania, in ultimul deceniu, vizeaza independenta procurorilor, capabili sa eradicheze coruptia, "scrie NYT citandu-l pe Sorin Ionita, presedintele Expert Forum, un grup de cercetare privind politicile publice cu sediul in Bucuresti. Peste 1.000 de oficiali, inclusiv fostul premier Adrian Nastase, unul dintre mentorii lui Ponta, au fost condamnati pentru coruptie, noteaza publicatia.

Ponta promite sa continue campania anticoruptie, preconizand ca acest lucru va ajuta tara sa depaseasca deficitul bugetar prin lupta impotriva evaziunii fiscale. Insa analistii se tem ca, in pofida promisiunilor, el va influenta sistemul. Cu toate ca se tem ca Ponta va conduce tara pe o cale mai putin transparenta, analistii nu-l compara totusi cu Orban. "Orban este un ideolog", a declarat pentru publicatie Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman pentru Politici Europene, adaugand ca "Ponta nu e asa. E oportunist. El aduna cat mai multa putere, dar cand intampina rezistenta se opreste".

"Problema cruciala pentru Romania, in cazul in care Ponta obtine victoria duminica, asa cum se asteapta, va fi daca Occidentul va continua sa exercite presiuni asupra lui pentru a mentine independenta tribunalelor si urmarirea oficialilor corupti", scrie NYT citandu-l pe Ghinea.

"Altfel spus, tentatia de a copia modelul Orban ar putea sa fie prea puternica pentru a-i rezista", apreciaza ziarul american, adaugand ca "problema care ingrijoreaza Europa si Statele Unite este daca alti autoritaristi incipienti il vor imita pe Orban".