Premierul Victor Ponta, candidat la prezidentiale, a inaugurat luni, cu doar cateva zile inainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor, cladirea Teatrului National Bucuresti. Asta desi receptia cladirii nu a fost facuta, iar constructorul mai are finisaje de realizat. Cladirea TNB se afla in proces de reabilitare/consolidare din 2011, iar investitia se ridica la circa 60 milioane de euro, bani proveniti de la bugetul local si dintr-un imprumut extern acordat in 2006 Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). In urma lucrarilor de modernizare, fatada TNB a revenit la forma initiala (inainte de lucrarile de remodelare din anii 80), iar spectatorii vor avea la dispozitie sapte sali de spectacol complet modernizate.

Inaugurare TNB 4, Foto: Silviu_MateiFoto: Mediafax

Directorul TNB, Ion Caramitru, a taiat luni, impreuna cu premierul Victor Ponta, panglica de inaugurare, la eveniment fiind prezenti fostul premier Calin Popescu-Tariceanu si fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu, in mandatul carora a fost contractat imprumutul pentru renovarea institutiei, precum si fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor.

In urma lucrarilor de reabilitare, TNB are sapte sali de spectacol: Sala Mare (900 de locuri), Sala Mica (250 de locuri), Sala Studio (598 de locuri), Sala Atelier (300 de locuri), Sala Pictura (286 de locuri), Sala Media si un amfiteatrul in aer liber. Sala Mare si-a recapatat forma initiala, din care a disparut loja oficiala comandata de Nicolae Ceuasescu. Sala Studio este unicat in Europa, peretii acesteia fiind mobili, iar ea se poate transforma in trei sali cu decoruri diferite.

Foto: Mediafax/ Silviu Matei

TNB va fi deschis publicului larg 10-12 ore zilnic si va avea mai multe functiuni, pe langa spectacole: galerii de arta, expozitii, anticariat, librarii, baruri si cafenele.

Directorul TNB, Ion Caramitru, a declarat ca receptia cladirii inca nu a fost facuta, urmand sa mai fie facute anumite finisaje.

"Lucrarea este in faza de incheiere contract pe 30 noiembrie. Ce ati vazut acum este anticamera momentului in care trebuie sa preluam de la constructor pe 30 noiembrie, sa facem receptia. Orice receptie (...) e cu minusuri si plusuri, cu posibilitati de remediere. Conform legii, inca trei luni constructorul poate continua si remedia ceea ce la receptie vom putea noi sa cerem. Primul spectacol pe scena Salii mari va avea loc putin mai tarziu, pentru ca utilarea tehnica a scenei trebuie facuta in detaliu", a declarat Caramitru, citat de Agerpres.

Acesta a mai spus ca Sala Mare va gazdui primul spectacol abia la primavara.

Foto: Mediafax/ Silviu Matei

"Primul spectacol pe scena Salii Mari va avea loc putin mai tarziu, pentru ca utilarea tehnica a scenei trebuie facuta in detaliu, exista intotdeauna o perioada de probe obligatorii, probe care sunt cerute de inspectia tehnica. Cred ca pot sa va anunt de acum prima premiera, ca sa zic asa, va fi un spectacol surpriza al lui Dan Puric, dupa celebra lucrare clasica "Insir-te, margarite", a spus Ion Caramitru, citat de Mediafax.

Foto: Mediafax/ Silviu Matei

"Am fost, ca bucurestean, de sute de ori la spectacole in salile vechi ale Teatrului National, am fost la multe evenimente, am fost de multe ori la terasa de "La motoare". Aceasta cladire o stiu foarte bine si ca structura, dar si ca spirit. Azi insa, cred ca este o schimbare fundamentala, nu doar in ceea ce priveste conditiile, ci si modul in care teatrul romanesc, teatrul din Bucuresti se poate manifesta, actorii, operele extraordinare care sunt puse in scena aici. (...) Merita nu doar multumiri, ci toate laudele din lume cei care au crezut ca acest proiect se va realiza si nu s-au dat batuti, incepand in primul rand cu domnul Caramitru. Vorbeam putin mai devreme despre faptul ca a reusit sa invinga legenda mesterului Manole si a dus la bun sfarsit un proiect extraordinar", a declarat Victor Ponta la eveniment, citat de Agerpres.

Prim-ministrul s-a declarat " privilegiat" de faptul ca este ultimul "dintr-un sir de oameni politici care au inteles ca este un proiect care trebuie sprijinit".

Foto: Mediafax/ Silviu Matei

Lucrarile de reabilitare/modernizare a TNB au demarat pe 7 martie 2011 dupa ce consortiul format din Aedificia Carpati si Romest Electronic a castigat licitatia pentru efectuarea lucrarilor contra sumei de circa 60 milioane de euro. Potrivit reprezentantilor Ministerului Culturii, termenul de finalizare a lucrarilor este 30 noiembrie 2014.

Cladirea Teatrului National "I.L. Caragiale" a fost construita dupa planurile arhitectilor Horia Maicu, Romeo Belea si Nicolae Cucu, intre 1964 si1973, si a fost inaugurata in decembrie 1973. Cladirea a fost complet remodelata la exterior si partial la interior la inceputul anilor '80, din versiunea originala pastrandu-se doar foaierele.

Investitia in cifre si date

- valoarea investitiei: 59.477.343,60 Euro, fara TVA;

- data inceperii investitiei: 7 martie 2011;

- data finalizarii investitiei: 30 noiembrie 2014;

- proiectant: S.C. Peccon Invest S.R.L.;

- antreprenor: S.C. Aedificia Carpati S.A. asociat cu S.C. Romtest Electronic S.R.L.;

- coordonarea lucrarilor: Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului;

- pe parcursul implementarii contractului pe santier au lucrat, in medie, aproximativ 550 de muncitori;

- lucrarile s-au derulat de maniera a nu afecta radical programul de spectacole al TNB, in permanenta, functionand trei sali de spectacole.