Ministerul Sanatatii organizeaza pe 23 noiembrie 2014 concurs national de intrare in rezidentiat pe loc si pe post in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie. Examenul se desfasoara in Centrele Universitare Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara. Concursul national de rezidentiat se desfasoara sub forma de test-grila cu 200 de intrebari si are o durata de 4 ore. Punctajul minim de promovare a examenului de rezidentiat reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu.

Examen de rezidentiatFoto: Agerpres

Ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu, anunta Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Cum se desfasoara examenul de rezidentiat

Pe 23 noiembrie 2014, in dimineata zilei de concurs, la ora 7:30, seful de sala si supraveghetorii lipesc, in dreptul fiecarui loc din sala, o legitimatie de banca cu numarul de ordine al candidatului respectiv, numar corespunzator cu cel aflat in listele candidatilor.

Incepand cu ora 8:30, candidatii pot intra in sala in care au fost repartizati. La intrare se legitimeaza in fata sefului de sala cu buletinul/cartea de identitate sau pasaportul, documente ce trebuie sa fie in termen de valabilitate. Cei fara un astfel de document valabil nu sunt primiti in sala de concurs.

Candidatii sunt asezati in sala in ordine alfabetica, conform listelor finale afisate, cu exceptia perechilor sot-sotie, frati-surori, care au obligatia, sub sanctiunea anularii lucrarii si eliminarii din concurs, sa semnaleze sefului de sala aceste situatii, pentru a putea fi asezati separat, informeaza Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti.

Candidatii ocupa numai locurile indicate de organizatori si nu au voie sa le schimbe intre ei. In cazul in care locul desemnat initial nu este corespunzator, candidatul poate fi mutat pe un loc disponibil, dar numai la indicatia sefului de sala. Candidatii sunt asezati in sala in asa fel incat sa ramana cel putin un loc liber intre 2 candidati.

Incepand cu ora 9:00, candidatii primesc grilele pentru raspuns si cate o carioca neagra pentru completarea grilei si pentru completarea datelor de identitate, potrivit Metodologiei pentru desfasurarea concursului de rezidentiat pe loc si pe post in medicina, medicina dentara si farmacie, sesiunea 23 noiembrie 2014.

Fiecare candidat verifica grila, pentru a identifica eventualele greseli de tiparire, caz in care grila respectiva este inlocuita - se arata in metodologie.

"Sacii sigilati continand caietele cu intrebari sunt adusi la sali in jurul orei 9:30", iar "la ora 10:00 se desigileaza sacii in toate salile de concurs din toate centrele universitare. Se impart apoi candidatilor caietele cu intrebari, tinandu-se cont de tipul de grila primit anterior. Din momentul in care in sala de concurs a fost distribuit ultimul caiet, incepe masurarea timpului de concurs, care este de 4 ore".

Candidatii care nu sunt prezenti in sala in momentul deschiderii sacilor cu caietele cu intrebari (ora 10:00) nu mai au acces in sala de concurs.

Grilele de raspuns bune de corectat se predau de catre candidati, sub semnatura, sefului de sala. Corectura acestor grile se face in mod electronic, in sala de concurs, in prezenta autorului si a inca 2 candidati din sala respectiva, care vor fi nominalizati in procesul-verbal al salii si care vor semna pe acesta si pe grilele candidatilor.

Contestatiile se depun, in termen de 24 de ore din momentul transmiterii grilelor in salile de concurs, la sediul comisiei locale de concurs stabilit de catre universitatea de medicina si farmacie organizatoare. Comisia anunta rezultatele finale in termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere a contestatiilor.

Metodologia prevede ca, "daca in urma contestarii intrebarilor, comisia apreciaza ca exista intrebari care prezinta vicii de formulare, aceste intrebari sunt anulate (hotararea luata urmand a fi consemnata intr-un proces-verbal semnat de toti responsabilii grupurilor de lucru). Anularea intrebarilor duce la anularea punctelor acordate la intrebarile respective, pentru toti candidatii".

Descarca de aici Metodologia pentru desfasurarea concursului de rezidentiat pe loc si pe post in medicina, medicina dentara si farmacie, sesiunea 23 noiembrie 2014

Care sunt specialitatile deficitare pentru care se organizeaza rezidentiat pe post

Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti explica in comunicatul remis HotNews.ro ca ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1128/2014 stabileste specialitatile deficitare pentru care se organizeaza rezidentiat pe post in spitale clinice cu sectii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice in sesiunea din 23 noiembrie 2014, dupa cum urmeaza:

  • anestezie si terapie intensiva
  • chirurgie cardiovasculara
  • epidemiologie
  • farmacie clinica
  • hematologie
  • medicina de laborator
  • medicina de urgenta
  • neonatologie
  • oncologie medicala
  • psihiatrie
  • psihiatrie pediatrica
  • radioterapie, radiologie si imagistica medicala

Taxa de rezidentiat 2014

Pentru a participa la concursul de rezidentiat pe post si pe loc in medicina, medicina dentara si farmacie pe 23 noiembrie 2014, candidatii trebuie sa plateasca suma de 360 lei/participant. Cuantumul taxei de participare la examenul de rezidentiat 2014 a fost stabilit prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1126/2014, informeaza universitatea.

Aceasta precizeaza ca sumele incasate din plata taxelor vor merge catre bugetul Ministerului Sanatatii si se utilizeaza pentru acoperirea cheltuielilor de personal si materiale necesare sustinerii Concursului de Rezidentiat. Din sumele incasate, o cota de maximum 80% se va repartiza universitatilor de medicina si farmacie din Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca, Iasi, Targu Mures si Timisoara, in vederea acoperirii cheltuielilor privind organizarea Concursului de Rezidentiat.

Pentru organizarea concursului de rezidentiat este desemnata o comisie centrala de rezidentiat, formata din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Educatiei Nationale si ai universitatilor de medicina si farmacie din Romania, aprobata prin ordin comun al ministrului educatiei nationale si al ministrului sanatatii.

La nivelul centrelor universitare care organizeaza concursul se desemneaza comisii locale de concurs, aprobate prin act administrativ al rectorului universitatii. Intreaga responsabilitate privind organizarea si desfasurarea concursului, alcatuirea clasificarilor si alegerea locurilor/posturilor apartine comisiei locale de rezidentiat.

In cazul in care intr-un centru universitar se vor constata incalcari flagrante ale metodologiei de concurs sau vicierea rezultatelor de concurs, Ministerul Sanatatii isi rezerva dreptul de a anula rezultatele concursului din centrul universitar respectiv, situatie in care concursul va fi reluat in acelasi centru, pe cheltuiala universitatii de medicina si farmacie respective.

Examenul de rezidentiat se desfasoara sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore. Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare prevazut mai sus se calculeaza la nivelul fiecarui centru universitar in care se organizeaza concursul.

Ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singuraclasificare pentru fiecare domeniu.

Descarca de mai jos tematicile si bibliografia concursului de rezidentiat, valabile pentru sesiunea noiembrie 2014:

Descarca de mai jos Lista locurilor scoase la concurs la rezidentiat, sesiunea 23 noiembrie 2014

Rezidentiat 2014 - Lista locurilor scoase la concurs la rezidentiat, sesiunea 23 noiembrie 2014

Descarca de mai jos Lista posturilor scoase la concurs la rezidentiat, sesiunea 23 noiembrie 2014

Rezidentiat 2014 Lista posturilor scoase la concurs la rezidentiat, sesiunea 23 noiembrie 2014

Clasificarile, data si locul alegerii locurilor/posturilor in specialitate si a centrelor de pregatire pot fi accesate pe paginile de internet ale universitatilor de medicina si farmacie din Romania şi pe site-ul www.rezidentiat.ms.ro.