Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, Inaltpreasfintitul Eftimie, a incetat din viata marti, cu cinci zile inainte de implinirea varstei de 100 de ani, anunta Arhiepiscopia.

IPS EftimieFoto: www.epr.ro

"Cu intristare in suflet si durere, Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, alaturi de intregul personal administrativ al Centrului eparhial de la Roman, aduce la cunostinta ca in 4 noiembrie, la ora 12.00, in ziua de pomenire a Sfantului Cuvios Ioanichie cel Mare, inima Inaltpreasfintitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, a incetat sa mai bata pentru aceasta lume, incredintandu-si sufletul in mainile Preasfintei Treimi. Cunoscut tuturor ca fiind ierarhul 'cel bun', cu suflet mare, cu dragoste si ravna pentru Biserica lui Hristos, pe care a slujit-o peste 80 de ani, Inaltpreasfintia Sa lasa in cugetul tuturor celor care l-au cunoscut, mahnire si compasiune", se arata intr-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, citat de Mediafax.

Trupul neinsufletit al ierarhului va fi depus in Catedrala Arhiepiscopala din Roman in jurul orei 16.00, iar slujba de inmormantare, care va fi precedata de Sfanta Liturghie, va avea loc joi, ora 11.00.

Inaltprasfintitul Arhiepiscop Eftimie s-a nascut la 9 noiembrie 1914, in satul Schitul, Comuna Hangu (astazi, comuna Ceahlau) din judetul Neamt. S-a inscris la Seminarul Teologic Monahal din Manastirea Cernica, pe care l-a absolvit in 1941. In 1945, s-a inscris si la Facultatea de Teologie de la Suceava, cursuri universitare pe care avea sa le finalizeze la Institutul Teologic din Bucuresti in 1949, unde a obtinut titlul de licentiat in teologie cu calificativul "magna cum laudae".

La 1 aprilie 1949, i s-a incredintat staretia Manastirii Bistrita-Neamt, pe care a condus-o pana in 1966, iar intre 1951 si 1960, concomitent cu conducerea Manastirii Bistrita, a functionat ca exarh al manastirilor din Eparhia Romanului si Husilor. In 1966, a fost inaltat la rangul de Arhimandrit si numit Staret la Manastirea "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a acordat demnitatea de Arhiereu - Vicar al Eparhiei Romanului si Husilor, fiind hirotonit in 30 ianuarie 1972.

IPS Eftimie a secondat la conducerea Eparhiei pe Preasfintitul Episcop Partenie Ciopron timp de sapte ani, dupa care a fost ales si instalat ca Episcop titular al Eparhiei Romanului si Husilor, la 23 aprilie 1978.