Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Directia Finantelor Publice Brasov cu suma de 3.000 de lei, dupa ce, miercuri, mai multe documente cu caracter personal apartinand unor firme sau persoane fizice au fost gasite la gunoi, relateaza Mediafax.

Intr-un comunicat transmis miercuri, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) precizeaza ca a amendat Directia Finantelor Publice Brasov pentru neindeplinirea obligatiilor privind aplicarea masurilor de securitate si de pastrare a confidentialitatii prelucrarilor de date cu caracter personal.

ANSPDCP a mai precizat ca in urma investigatiei realizate ca urmare a sesizarii primite de la jurnalisti s-a constatat ca Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP) Brasov, in calitate de operator de date personale, nu a luat masurile necesare pentru a impiedica pierderea sau accesul neautorizat la datele cu caracter personal pe care le gestioneaza.

"Astfel, conform art. 20 din Legea nr. 677/ 2001, orice operator are obligatia de a aplica masurile tehnice si organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal impotriva distrugerii accidentale sau ilegale, pierderii, modificarii, dezvaluirii sau accesului autorizat, in special daca prelucrarea respectiva comporta transmisii de date in cadrul unei retele, precum si impotriva oricarei alte forme de prelucrare ilegala", mai mentioneaza sursa citata.

Dupa incident, cele trei tomberoane aflate in spatele institutiei, unde au fost gasite zeci de documente care contineau date personale ale unor cetateni sau societati comerciale, unele dintre ele avand stampila unitatii, au fost ridicate.

In locul respectiv au fost lipite afise cu mesajul: "Va rugam sa nu aruncati gunoaie in aceasta zona!!! Va multumim".

Purtatorul de cuvant al DGRFP Brasov, Nicoleta Rogalschi, a spus ca s-a luat aceasta masura pentru ca pe viitor sa nu mai aiba loc astfel de incidente, dar si pentru ca "aleea de acces pentru contribuabili, unde se aflau tomberoanele, nu poate fi gestionata de institutie, fiind un loc public unde fiecare poate sa arunce orice doreste".

Reprezentantul Fiscului Brasov a admis ca a fost vorba despre "o eroare umana" in acest caz.

"Este vorba despre niste materiale utilizate in activitatea curenta a institutiei. A existat o eroare umana in ceea ce priveste gestionarea acestora, desi institutia are reguli si legislatie foarte clare care prevede cum se manipuleaza materialele gestionate de institutie. Procedura este, pe de o parte, cea stabilita de Legea arhivelor nationale in ceea ce priveste indosarierea si arhivarea documentelor, iar in ceea ce priveste materialele utilizate in activitatea curenta, avem colectarea selectiva a deseurilor si valorificarea acestora printr-un operator autorizat cu care avem contract", a afirmat Rogalschi.

Nicoleta Rogalschi a mai spus ca a fost deschisa o ancheta interna pentru a se stabili cine se face vinovat si ca vor fi luate masuri pentru sanctionarea acestuia.

Ea a mai spus ca sunt si evenimente care nu pot fi tinute sub control si ca exista posibilitatea ca si cetatenii sa arunce documente sau ciorne la gunoi.

"Sunt si evenimente pe care noi nu le putem tine sub control, respectiv gestionarea documentelor de catre contribuabili. Fiecare contribuabil poate dispune de documentele sale in masura in care doreste", a adaugat Nicoleta Rogalschi.

Directorul executiv al institutiei, Lucian Voinescu, a declarat pentru Mediafax ca a fost vorba despre "un incident minor care a fost rezolvat" , dar nu a putut preciza daca documentele au fost aruncate la gunoi de cetateni sau de angajati ai DGRFP Brasov.

"Acest incident minor a fost rezolvat, iar lucrurile au intrat in normalitate. S-au luat masuri in acest sens si s-au stabilit reguli suplimentare de securitate, in sensul ca nu mai pleaca nicio hartie din institutie", a spus Voinescu.

El a mai precizat ca documentele gasite la tomberoanele de langa institutie "ar fi putut fi aruncate de oricine, mai ales ca unele persoane care vin la Finante pot avea o stare de nervozitate".

"Documente cu stampila nu aveau cum sa iasa din institutie. Acelea care au fost gasite erau, de fapt, niste bonuri fiscale ale unei societati comerciale care cuprindeau datele firmei, CUI, iar aceste date nu sunt secrete", a mai explicat directorul DGRFP Brasov.

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice, cu sediul central la Brasov, acopera sase judete: Brasov, Alba, Mures, Sibiu, Covasna si Harghita.

Zeci de documente continand date personale ale unor cetateni sau societati comerciale, unele dintre ele avand stampila unitatii, au fost aruncate la tomberoanele de langa Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov.