Presedintele Comisiei de control al SIE, Mihaita Calimente, a declarat, luni, dupa audierea conducerii interimare a Serviciului, ca presedintele Traian Basescu nu putea obtine informatii privind fosti ofiteri acoperiti ai SIE, dupa cum nu poate nici CSAT sa beneficieze de astfel de informatii, potrivit Mediafax.

Calimente a declarat ca discutia cu reprezentantii SIE a avut loc plecand de la articolele de lege, cu documentele in fata, concluzia fiind ca prin cererea presedintelui Traian Basescu nu putea fi obtinuta informatia legata de un fost ofiter acoperit care este membru al Guvernului.

"In mod expres am intrebat daca nu exista aceasta hotarare (HG 223/2013, n.r.), ar fi putut da Serviciul un alt raspuns? Mi s-a explicat ca nu putea fi dat un alt raspuns. De altfel, avem si o Hotarare a Parlamentului, 44 din 1998, care spune care sunt si limitele Comisiei, pana la ce nivel putem obtine informatii de la Serviciu, si acolo exista un articol care spune foarte clar ca ceea ce inseamna operatiuni si ceea ce inseamna acoperirea personalului sau ofiterilor care lucreaza in Serviciu, la aceste informatii nici Comisia nu are acces", a declarat presedintele Comisiei de control al SIE.

El a mentionat ca presedintelui Traian Basescu i s-a recomandat de catre conducerea SIE, in urma cu aproape un an de zile, sa se adreseze Comisiei parlamentare de control, dupa ce seful statului a insistat, in mai multe randuri, sa obtina informatii privind ofiteri ai Serviciului.

"Am vazut acea hartie, semnata de domnul Melescanu, era inca la vremea respectiva director al Serviciului. Vreau sa va spun ca Comisia nu a primit niciun fel de comunicare sau niciun fel de cererea din partea presedintelui ca noi sa avem o audiere a Comisiei pe aceasta tema si informatiile pe care le-am obtinut au fost cele pe care probabil le-ati obtinut si dumneavoastra direct de la televiziune, de la domnul presedinte", a mai declarat Calimente, mentionand ca nici pana in prezent nu a existat o solicitare a sefului statului.

El a mentionat ca hotararea de Guvern cu caracter militar prezentata de seful statului nu putea face obiectul unui incident de securitate deoarece a fost abrogata prin HG 223/2013.

Presedintele Comisiei de control al activitatii SIE a sustinut ca informatiile solicitate de presedintele Traian Basescu nu pot fi primite nici de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, chiar daca ar fi solicitate.

Calimente a mai sustinut ca incalcarea Constitutiei pana la momentul anului 2004, cand au fost introduse sanctiuni pentru magistratii care ar fi avut alte calitati decat cele prevazute de lege, ar fi atras o "vina morala".

El a fost intrebat daca o incalcare a Constitutiei este mai putin grava decat o incalcare a legilor. "O incalcare a legii prevede o pedeapsa. O incalcare a Constitutiei, care nu este prevazuta cu o pedeapsa, nu stiu de cine poate fi condamnata decat moral. Pentru ca in afara de faptul ca in Constitutie se scria, nici macar in legea magistratilor nu se scria ca au aceasta interdictie", a sustinut Calimente.

Presedintele Comisiei a fost intrebat daca cei din conducerea SIE au prezentat o analiza asupra legislatiei de la acel moment in ceea ce priveste posibilitatea ca un magistrat sa fie ofiter acoperit al SIE.

"La acea vreme posibilitatile ca un ofiter SIE sa fie magistrat cred ca existau, pentru ca in afara de acea interdictie din Constitutie, nu se scria nimic concret nicaieri si nu exista nicio pedeapsa, nici macar in Statutul magistratilor nu exista interdictia care era in Constitutie", a spus Calimente.