Autoritatile de la Ottawa au inclus Romania pe o lista a tarilor care nu genereaza fluxuri de refugiati, ceea ce reprezinta un pas in sensul eventualei eliminari a regimului vizelor pentru cetatenii romani care vor sa viziteze Canada, a anuntat, sambata, Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE). Anuntul MAE vine dupa ce, vineri, Comisia Europeana anuntase respingerea demersurilor unor state ale Uniunii Europene, printre care si Romania, privind o eventuala actiune europeana de a determina Canada si SUA sa ridice regimul vizelor pentru cetatenii din tari UE care nu beneficiaza de tratament egal cu al majoritatii statelor membre din partea canadienilor si a americanilor.

Potrivit unui comunicat emis sambata de MAE roman, in 10 octombrie 2014, Canada a introdus Romania pe Lista Tarilor de Origine Desemnate (Designated Countries of Origin).

MAE afirma ca introducerea Romaniei pe aceasta lista "reprezinta, in fapt, un pas inainte extrem de important in vederea atingerii obiectivului eliminarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Canada".

Potrivit MAE roman, masura a fost anuntata de ministrul canadian al cetateniei si imigratiei, Chris Alexander, si introduce pe aceasta lista, alaturi de Romania, alte patru tari din Europa: Andorra, Lichtenstein, Monaco si San Marino.

Conform MAE roman, Ottawa a elaborat Lista Tarilor de Origine Desemnate "pentru a preveni eventuale abuzuri la adresa sistemului de imigrare si azil al Canadei".

Tarile plasate pe aceasta lista sunt "considerate tari democratice sigure, care respecta drepturile omului, ofera protectie si nu genereaza fluxuri de refugiati si solicitanti de azil", mai arata MAE roman.

"Decizia autoritatilor canadiene reprezinta o recunoastere a progreselor inregistrate de Romania in planul cooperarii bilaterale sustinute cu Canada in dosarul vizelor, fiind totodata rezultatul unor masuri intreprinse in plan intern de autoritatile de la Ottawa avand ca scop reducerea posibilitatilor de abuzare a sistemului de azil", sustine diplomatia romana.

In context, MAE arata ca decizia de vineri a Canadei este rezultatul dialogului politic desfasurat in ultima perioada de diplomatia romana cu autoritatile canadiene in vederea inregistrarii unui avans in acest dosar.

De asemenea, "a fost apreciata de partea canadiana trimiterea de catre Guvernul Romaniei a unui atasat de interne in cadrul Ambasadei Romaniei la Ottawa in cursul acestui an", a mentionat MAE.

Includerea Romaniei pe lista canadiana a tarilor care nu genereaza refugiati, ca urmare a discutiilor bilaterale, apare in contextul esecului unor demersuri ale Bucurestiului in cadrul Uniunii Europene privind regimul vizelor cu unele tari terte, printre care Canada si SUA.

Comisia Europeana considera ca, in acest moment, nu este potrivita suspendarea dreptului cetatenilor americani si canadieni de a intra fara viza in tari ale Uniunii Europene in conditiile in care Statele Unite si Canada nu aplica aceleasi inlesniri de acces Romaniei si altor 4 state membre UE, potrivit unui raport adoptat vineri de executivul comunitar.

Astfel, Romaniei i-a fost respins, cel putin temporar, demersul facut la Comisia Europeana privind aplicarea unui regim de reciprocitate uniform intre statele membre UE si tari terte precum Canada si SUA, care nu aplica uniform, fata de toti membrii Uniunii Europene, regimul de acces al cetatenilor europeni pe teritoriile american si canadian.

"Comisia considera ca, in acest stadiu, nu ar fi oportun sa se suspende scutirea de la obligativitatea vizelor pentru anumite categorii de resortisanti ai tarilor terte in cauza", prevede raportul adoptat de executivul european, potrivit Directiei Generale Afaceri Interne (DG Home) a Comisiei Europene.

Raportul adoptat vineri de Bruxelles evalueaza situatia de non-reciprocitate cu anumite tari terte in materie de vize.

Non-reciprocitatea vizelor se refera la cazurile in care cetateni ai unei tari non-UE se bucura de calatorii fara vize in UE, dar aceste tari cer cetatenilor unora dintre statele UE sa obtina vize pentru a calatori pe teritoriul lor.

La inceputul anului 2014, Comisia a fost notificata de Bulgaria, Croatia, Cipru, Polonia si Romania cu privire la faptul ca cetatenii lor sunt obligati sa ceara vize cand calatoresc in urmatoarele tari tarte: Australia, Brunei, Canada, Japonia si Statele Unite ale Americii.

De altfel, MAE roman a introdus si in comunicatul sau de sambata, referitor la lista de la Ottawa, "intepaturi" privind tratamentul inegal pe care Canada il aplica Romaniei in raport cu celelalte statele ale Uniunii Europene, in ceea ce priveste regimul vizelor.

Mai mult, MAE face, din nou, referiri si la Tratatul de liber schimb UE-Canada, in contextul discutiei despre vize.

"Ministerul Afacerilor Externe isi exprima disponibilitatea deplina pentru continuarea dialogului politic si a cooperarii apropiate pe acest dosar pentru ca, in cel mai scurt timp posibil, cetatenii romani sa beneficieze de tratament egal in materie de vize cu cetatenii statelor membre UE, dar si, pe deplin, de prevederile Acordului Economic si Comercial Cuprinzator recent finalizat de Uniunea Europeana si Canada (CETA), atunci cand acesta va intra in vigoare, cu impact pozitiv asupra perspectivei dezvoltarii in continuare a relatiilor romano-canadiene", se mai arata in comunicatul MAE de sambata.

In octombrie 2013, ministrul de Externe, Titus Corlatean, avertiza ca majoritatea parlamentara din Legislativul de la Bucuresti ar urma sa respinga de la ratificare acordul UE-Canada, daca Ottawa nu va relaxa regimul vizelor penru romani, in spiritul tratamentului egal fata pe care Canada ar trebui sa-l ofere tuturor tarilor membre UE.

In 20 ianuarie 2014, a intrat in vigoare un Regulament european care cere statelor UE sa "reactioneze in comun" in privinta vizelor, in special in cazurile in care tarile terte ii supun pe catatenii UE "unui tratament diferentiat", relata Euractiv.com, in februarie.

In 6 februarie, Ministerul Afacerilor Externe preciza ca Romania a notificat institutiile europene privind regimul de vize impus cetatenilor romani de catre Statele Unite ale Americii, potrivit legislatiei europene care prevede masuri impotriva tarilor terte care nu respecta un regim de reciprocitate in materie de scutire de vize, dar in paralel Bucurestiul continua si negocierile bilaterale cu Washingtonul pe tema accesului romanilor pe teritoriul american.

UPDATE. MAE roman a transmis o precizare, in care prezinta deciziile de la Bruxelles si Ottawa ca pe un succes. Mentionam ca HotNews a mentionat de la bun inceput, atat vineri cat si sambata, ca decizia Comisiei Europene presupune ca actiunea Romaniei privind principiul reciprocitatii in relatia cu statele terte a fost "respinsa cel putin temporar" si ca "in acest stadiu" Comisia considera ca nu ar fi oportun sa li se impuna vize americanilor si canadienilor.

"În cursul zilei de ieri, 10 octombrie 2014, Comisia Europeană a publicat primul raport de evaluare a cazurilor de nerespectare, de către statele terţe, a principiului reciprocității în materie de vize. Raportul reprezintă o etapă intermediară, și nu finalizarea procedurii. Acestă etapă va fi continuată prin noi schimburi de vederi în cadrul mecanismului tripartit instituit de Comisie urmând ca situația să fie re-evaluată din nou, dupa alte șase luni. Obiectivul final al tuturor acestor demersuri este asigurarea reciprocității depline în materie de vize cu statele terțe în situație de nereciprocitate, prin exceptarea de la obligativitatea vizelor de scurtă ședere a tuturor cetățenilor UE", precizeaza MAE.

"În consecință România, alături de partenerii săi din mecanismul tripartit, se află într-o etapă intermediară în privința demersurilor pentru atingerea obiectivului menționat, nefiind în acest moment vorba de încheierea procesului. Prin urmare este incorect și chiar contraproductiv a se vorbi, la acest moment, despre o respingere a vreunei cereri a României de către Comisia Europeană și, cu atât mai puțin, de un teoretic eșec. Aceasta cu atat mai putin cu cat tot ieri, 10 octombrie 2014, Romania a obținut, în relația cu Canada, includerea pe lista Țărilor de Origine Desemnată, pas foarte important în procesul de ridicare a vizelor pentru cetățenii români", mai sustine MAE.