Liderul sindical de la rafinaria Lukoil, Gheorghe Paraschivoiu, a declarat, pentru HotNews.ro, ca ca nu va organiza proteste in calitate de lider sindical nici la guvern, nici impotriva justitiei chiar daca rafinaria se va inchide. Paraschivoiu mai spune ca pana la ancheta procurorilor nu s-ar fi pus problema inchiderii dar ca suma de 230 de milioane de euro, care reprezinta evaziunea fiscala calculata de procurori, e mult prea mare pentru ca activitatea companiei sa poata continua. Paraschivoiu a admis ca este socrul primarului Ploiestiului, Ilian Badescu (PSD), dar spune ca relatia de rudenie nu-i influenteaza deciziile. Iulian Badescu trece drept un apropiat al deputatului PSD, Sebastian Ghita.

Paraschivoiu afirma ca in rafinaria de la Ploiesti lucreaza 450 de oameni, dar ca de activitatea companiei depind alte societati, depozita sau rampe de incarcare, si ca numarul salariatilor care depind de rafinarie se ridica la 2500. Liderul sindical sustine ca nu stie ca rusii sa-si fi pregatit retragerea din Romania. "La noi se vedea ca se misca tot timpul ceva, investitii in instalatii. Probabil aveau de gand sa vanda, dar in nici un caz sa inchida. Pana la investigatia procurorilor nu se punea problema sa o inchida", sustine Paraschivoiu.

Surse din domeniul energiei au declarat insa pentru HotNews.ro ca Lukoil ar fi avut oricum intentia de a parasi Romania, indiferent de problemele in justitie cu care se confrunta in aceste zile. Lukoil ar intentiona sa renunte la rafinaria Petrotel din Romania in conditiile in care a facut o investitie importanta in rafinaria din Burgas - Bulgaria, marind capacitatea acesteia.

O decizie finala este asteptata azi sau maine. "Temerea mea este ca va inchide. Suma este mult prea mare", este de parere liderul sindicatului de la Lukoil. Paraschivoiu sustine insa ca nu crede ca o companie si-ar risca investitiile cu o frauda de asemenea proportii.

Chiar daca se va inchide rafinaria, Paraschivoiu afirma ca nu va organiza proteste in calitate de lider sindical. "Guvernul a spus ca nu el m-a oprit. Deocamdata, m-a oprit justitia, or eu contra justitiei nu pot sa fac asa ceva. Sunt legat de maini si de picioare. I-am sfatuit pe angajati sa faca in asa fel incat sa nu faca nici un fel de inclinare, nici dreapta, nici stanga, si sa nu deranjeze nici macar justitia", a declarat pentru HotNews.ro Paraschivoiu.

Liderul sindical de la rafinaria din Ploiesti a admis ca este socrul primarului PSD din Ploiesti, Iulian Badescu, dar "asta nu inseamna ca ar face ceva pentru ca sunt lider de sindicat si sunt socrul lui". "Avem o relatie de rudenie, dar relatia noastra este de colaborare, de prietenie. El era ziarist si cand directorul Dragoman era arestat el era unul din ziaristii care ma interoga. Nu este cu nimic gresit ca s-a intamplat sa-i fiu socru", a explicat pentru HotNews.ro Gheorghe Paraschiv, liderul sindicatului de la rafinaria Lukoil.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a decis, luni, punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei. Informaţia a fost transmisă luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucureşti.

Premierul Victor Ponta a criticat masura, pe motiv ca 3500 de salariati (cifra umflata in raport cu realitatea) risca sa nu-si ia salariile si sa protesteze daca rafinaria isi va opri activitatea. La scurt timp, procurorii au ridicat partial masura sechestrului pe conturi, insa Curtea de Apel sustine ca decizia a fost luata ca urmare a discutiilor cu reprezentantii societatii, nu la presiunile politicienilor.