Premierul Victor Ponta a sustinut marti ca nu intervine in treburile justitiei, la o zi dupa ce se aratase nemultumit de sechestrul impus de procurori asupra stocurilor si conturilor societatii Lukoil, suspectata de o evaziune de 230 milioane euro.

Victor PontaFoto: Guvernul Romaniei

Dupa declaratia facuta luni de premier, Rafinaria Petrotel Lukoil anunta, marti, ca a fost ridicat sechestrul instituit pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale societatii, astfel ca va incepe procedurile de pregatire pentru repornirea instalatiilor tehnologice, a caror oprire incepuse vineri.

Este foarte bine ca justitia sa isi faca treaba si sa recupereze prejudiciile, dar "trebuie sa avem grija ca noi suntem guvernul si in cazul Lukoil sunt 3.500 de angajati", a spus Ponta, marti, in deschiderea sedintei de guvern.

Trebuie "sa avem de fiecare data o gandire de a salva locuri de munca si interesele economice", a continuat primul ministru, subliniind insa ca "cine a fraudat statul sa plateasca".

Dar obligatia guvernului este "in primul rand fata de oameni".

"Nu doar ca nu interferam in justitie, ci laudam justitia, doar ca cei 3500 de oamenii daca nu isi primeau salariile veneau in fata guvernului si ma bucur ca nu vin in fata guvernului", a mai spus Victor Ponta.

O echipa complexa formata din procurori, ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, inspectori din cadrul Directiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Directiei Nationale Antifrauda si lucratori din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova au efectuat, joi, 23 de perchezitii la sediile societatilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploiesti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMANIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENTIA LUKOM-A-ROMANIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate in municipiul Ploiesti.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

In aceasta faza a procesului penal, prejudiciul estimat este in cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infractiunii de evaziune fiscala in cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) si 533.598.577 lei (118 milioane euro) din savarsirea infractiunii de spalare de bani.

Rafinaria Petrotel este parte a grupului rus Lukoil. Rafinaria a fost preluata de compania Lukoil in 1998. Grupul Lukoil mai detine in Romania o retea de aproximativ 300 de benzinarii, acoperind circa 20% din piata carburantilor din Romania.

In urma acestei anchete, vineri au aparut informatii potrivit carora rafinaria Lukoil Ploiesti si-a intrerupt activitatea.