Abonatii sistemului public de termoficare al Sucevei vor ramane fara apa calda, incepand din 7 octombrie, iar in aceasta iarna risca sa nu beneficieze de incalzire, a declarat, luni, presedintele societati Adrem Invest, Adrian Bodea, potrivit Agerpres. El a spus ca Bioenergy, noua centrala pe biomasa al carei actionar este Adrem Invest, se inchide din cauza blocajului financiar si a lipsei materiei prime. Bodea a mentionat ca se va proceda la repornirea centralei doar atunci cand va fi semnat un contract ferm intre Bioenergy si societatea care transporta si distribuie agentul termic, SC Termica SA Suceava, prin care Bioenergy sa primeasca lunar 42% din incasari.

Potrivit lui Bodea, datoriile SC Termica SA fata de Bioenergy sunt, in prezent, de 16 milioane de lei. El a precizat ca in depozitele Bioenergy se afla 10.000 de tone de biomasa, dar intreaga cantitate este pusa sub sechestru de firma furnizoare, Holzindustrie Schweighofer. Totodata, SC Termica SA are de recuperat de la populatie echivalentul a 4 milioane de euro.

Bodea a aratat ca noua centrala de cogenerare de la Suceava a fost construita in beneficiul comunitatii, pentru a putea oferi sucevenilor o solutie foarte buna de incalzire, respectiv de a oferi apa calda si caldura la cel mai mic pret al gigacaloriei din Romania. Centrala de cogenerare pe biomasa functioneaza in proportie de peste 90% pe biomasa.

''Noi credem in continuare in sistemul centralizat de incalzire al municipiului si in sucevenii care au facut eforturi sa plateasca facturile pentru acest serviciu si doresc sa le multumesc pe aceasta cale. Obiectivul Bioenergy Suceava este sa ofere sucevenilor o energie produsa si livrata in sistemul public la un pret mai redus fata de energia produsa si livrata in sistem individual, prin centrale termice de apartament. Credem cu tarie in continuare in obiectivul nostru, pe care il putem atinge intr-o perioada de 2-3 ani. In momentul de fata, activitatea Bioenergy este practic blocata de catre compania Termica, care se afla intre suceveni si Bioenergy. Pana cand nu se va incheia un acord intre Termica, Primaria Municipiului Suceava si Bioenergy, aceasta din urma nu va mai putea livra energie termica. Propunerea noastra de acord tripartid se afla deja pe masa primarului si a administratorului special de la Termica. Depinde de partenerii nostri cand vom putea relua livrarea catre suceveni'', a spus Bodea.

El a spus ca, in contextul prezentat, decizia de inchidere temporara a centralei de cogenerare pe biomasa este singura solutie viabila.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a facut din nou apel la populatie sa achite facturile restante catre SC Termica SA, de circa 4 milioane de euro, avertizand ca in caz contrar nu se va beneficia de caldura in aceasta iarna. Totodata, saptamana trecuta, Lungu a facut apel si la conducerea Termica sa foloseasca surplusul de personal la recuperarea datoriilor de la populatie. ''Fac un apel si la Termica. Cel mai simplu e sa de dai telefon la Primarie si sa te plangi ca nu ai bani. Au atatia oameni acolo, mai multi decat trebuie, sa-i puna sa mearga pe teren sa incaseze banii de la populatie'', a spus Lungu.