VIDEO A doua rectificare bugetara din 2014: Guvernul taie din bugetele Presedintiei, Educatiei, Culturii si aloca mai multi bani serviciilor de informatii

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 septembrie 2014, 18:44 Actualitate | Esenţial


Alocarile distribuite Presedintiei, Camerei Deputatilor, Academiei si ministerelor Educatiei, Culturii, Tineretului si Sportului vor fi reduse de Guvern la a doua rectificare bugetara din acest an, de fonduri suplimentare urmand sa beneficieze serviciile de informatii, Senatul, Avocatul Poporului.

Conform proiectului de rectificare, citat de Mediafax, din cheltuielile bugetului de stat, bugetul Administratiei Prezidentiale va fi diminuat cu 1,3 milioane lei, al Camerei Deputatilor - cu 6,1 milioane lei, al Curtii Constitutionale - cu 200.000 lei, al Ministerului Tineretului si Sportului - cu 3,5 milioane lei, al Ministerului Educatiei - cu 5,5 milioane lei, al Ministerului Culturii - cu 10,2 milioane lei, al Agentiei Nationale de Integritate - cu 1,2 milioane lei, al Ministerului Economiei - cu 19,8 milioane lei, al Academiei Romane - cu 6,9 milioane lei.

Senatul va primi 4,2 milioane lei, Inalta Curte de Casatie si Justitie - 4,8 milioane lei, Avocatul Poporului - 10.000 lei, Serviciul Roman de Informatii - 67,4 milioane lei, Serviciul de Informatii Externe - 27 milioane lei, Serviciul de Protectie si Paza - 18,8 milioane lei, Serviciul de Telecomunicatii Speciale - 50.000 lei.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9820 vizualizari

 • +22 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 27 septembrie 2014, 19:26)

  [anonim]

 • +17 (17 voturi)    
  Senatul +?!Educatie&Cultura&ANI-minus? (Sâmbătă, 27 septembrie 2014, 19:49)

  Plagarus [utilizator]

  In RO numai prostii se mai mira dar.......totusi e groasa
  Datoria publica guvernamentala externa contractata pentru finantarea de proiecte se situeaza la un nivel ingrijorator de scazut comparativ cu datoria publica guvernamentala externa contractata pentru sustinerea balantei de plati, consolidarea rezervei valutare, finantarea de deficit si refinantarea datoriei publice.
  Nivelul redus al contractarii imprumuturilor externe destinate finantarii unor programe/proiecte de investitii viabile pe termen lung si generatoare de progres in plan economic care sa conduca la cresterea productiei, implicit la crearea de noi locuri de munca, pentru realizarea unei cresteri economice durabile si contractarea cu preponderenta a imprumuturilor externe pentru finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice, accentueaza dezechilibrele comerciale.

  Recesiunea nu e semnalata de deficitele bugetului, dar este semnalata de incapacitatea economieie de a-l indestula.
  Executia bugetara pe primele sapte luni ale anului 2014 s-a incheiat cu un deficit de 0,2% din PIB fata de 1,0% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent !
  Bine, este clar ca ministerul finatelor nu are nici un fel de programe de simulare pentru a vedea fiecare taxa cat influenteaza asupra componentelor bugetului, probabi ca nici nu stiu exact ce taxe sunt.....

  1) Vedeti ca pensiile si salariile voastre, de bugetari romani cacaciosi, le platiti cu banii nostri: ai Germaniei si ai Statelor Unite.
  2) Vedeti ca deja v-am taiat robinetul cu bani al FMI! Acordul FMI e suspendat din vara!
  3) Vedeti ca deficitul bugetului vostru de pensii a ajuns in 2014 la 4 MILIARDE de euro!
  Deci daca aveti de gand sa traiti doar pe banii vostri, din 2015, va trebui sa va taiati pensiile si salariile la jumatate! (The Guardian)

  Iinvestitiile de la bugetul de stat s-au contractat din ianuarie pana in iulie cu aproape o treime fata de primele 7 luni din 2013. De asemenea, cheltuielile aferente programelor cu
  • -2 (2 voturi)    
   Recesiune? (Duminică, 28 septembrie 2014, 6:27)

   zar-zar [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Nu am stiut ca o datoria publica guvernamentala externa poate fi de mai multe feluri. Si o folosesti ca sa ti-o sustii? Auzisem ca este mai bine sa ai o datorie publica mai mare, dar nu inteleg chestia asta. Adica daca am datorie mare si creditul creste ca sa ma pot indatora si mai mult? Si asta-i bine pentru mine, ca stat? Ca persoana, sa ma fereasca Dumnezeu.
   Echilibrul comercial stiiam ca se refera la balanta import-export. Acuma dvs vorbiti aici de operatii financiare cu fonduri europene. Este posibil?
   Deficitul bugetar este de 0.2% din PIB. Stiti cit este PIB dupa aceste primele 7 luni ale lui 2014? Sunt curios la ce suma va asteptati din taxare care sa refaca sau sa readuc a cel putin bugetul la plutire. Daca nu, poate puteti compara, valoric, cu datele de anul trecut?
   Despre (1) - daca este recesiune, inteleg ca "banii nostrii" sunt ZERO, deci cu totii traiti pe datoria de stat, inclusiv cei 4 miliarde de care amintiti la (3), nimeni nu ia nimic de la nimeni.
   Acuma, pentru ca vorbiti de iinvestitiile de la bugetul de stat, stiiti cumva ceva despre un plan de dezvoltare economica nationala pe baza caruia sa se faca investitiile? Sper ca economia nationala nu se bazeaza numai pe aprobarile si sugestiile Comisiei Europene, care nu are nici un interes sa-i vada pe romani ca se ridica.
   V-am vazut in cunostinta de cauza si eram doritor sa aflu mai multe situatii concrete.
   • +1 (1 vot)    
    6 / 6 in zadar, zar-zar ! (Luni, 29 septembrie 2014, 9:19)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui zar-zar

    Datoria publica guvernamentala externa contractata pentru finantarea de proiecte se situeaza la un nivel ingrijorator de scazut comparativ cu datoria publica guvernamentala externa contractata pentru sustinerea balantei de plati, consolidarea rezervei valutare, finantarea de deficit si refinantarea datoriei publice.
    Nivelul redus al contractarii imprumuturilor externe destinate finantarii unor programe/proiecte de investitii viabile pe termen lung si generatoare de progres in plan economic care sa conduca la cresterea productiei, implicit la crearea de noi locuri de munca, pentru realizarea unei cresteri economice durabile si contractarea cu preponderenta a imprumuturilor externe pentru finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice, accentueaza dezechilibrele comerciale.!!!
    Asa apar mugurii suprataxarii. Mai pe romaneste, cand singura ta politica de crestere a veniturilor este suprataxarea, pe termen mediu si lung omori investitiile. Iar PIB-ul a intrat la apa pe scaderea investitiilor
    industria nu mai poate sa sustina singura cresterea de PIB, fiind la un nivel de la care este greu sa mai poate creste cu doua cifre, De aici ar trebuie sa traga tare serviciile, consumul si constructiile
    Asadar sa inceapa a dudui betonierele pe langa cortul lui Sova !!
    Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat că evaziunea fiscală în România atinge 16% din PIB, cel mai mare nivel fiind înregistrat la TVA, unde statul colectează doar 40% din taxă.
    In RO colectăm din taxe şi impozite doar 60% din ceea ce ar trebui !
    Cea mai ridicată cotă a evaziunii fiscale se înregistrează la TVA, de 72 de miliarde de lei, 60% din suma ce ar trebui să intre la bugetul de stat.
    Alte zone cu evaziune ridicată sunt industria alimentară, cu 10 miliarde de lei – la carne e peste 80% nivelul evaziunii, şi producţia de energie electrică şi termică, cu 4 miliarde de lei.(Economica.net)
    • +1 (1 vot)    
     da, dar nu (Marţi, 30 septembrie 2014, 19:08)

     zar-zar [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

     Nivelul redus al indatorarii publice externe accentueaza dezechilibrele comerciale, asta-i ceia ce spuneti. Adica daca guvernul s-ar imprumuta mai mult, atunci exporturile ar incepe sa contrabalanseze importurile? Probabil cu bani mai multi se pot face mai multe, desi imprumuturi mari inseamna datorii mari si cam imediate, daca vreti sa scapati mai ieftin. Credeti ca o economie nationala se comporta la fel cu o mica afacere, care, eventual, imediat dupa ce s-au incheiat hirtiile de inregistrare a si inceput sa aduca cistiguri?
     Inertia unei economii este, cred, nitel mai mare decit perioada de gratie - ajungi sa trebuiasca sa dai inapoi inainte sa incepi sa cistigi. Cam asa a facut si Ceausescu. Chiar daca a imprumutat banii pentru o ideie gresita, ar fi putut sa scjimbe scopul utilizarii, dar a realizat ca nu va avea de unde sa plateasca inceputul si ca a intrat din lac in put - ceia ce a dus la nenorocita solutie de a baga un popor in hazna. Sau credeti ca ar fi trebuit sa puie tara la cheremul strainilor? Complicat.
     Folositi acuma termenul de suprtaxare. Sigur, chiar si daca nu maresc taxa, fata de o economie incpabila, aceaiasi taxa va deveni o suprataxa. Deci este logic ca sa dezvolt economia, iar taxarea sa asigure bugetul strict necesar, diferenta venitului economic urmaind sa devina investitie de stat (deci nu din imprumuturi externe).
     "PIB-ul a intrat la apa pe scaderea investitiilor" - nu, PIB-ul sufera din cauza unei economii incapabile. Orice investitie are rolul de a ajuta o economie sa se dezvolte. Investitia nu genereaza o economie. De fapt stiti ca un investitor nu-si baga banii in ceva ce nu exista si care nu pota demonstra ca merita, adica sa fie capabila sa aduca un profit mare si imediat.
     Cu serviciile, este corect - investitie mica sau chiar zero si prin munca incepe aproape imediat sa aduca venituri. Apoi consumul si incepe sa se urneasca caruta.
     Daca vorbiti de constructii si de Sova, inteleg ca va referiti la infrastructura rutiera.
    • +1 (1 vot)    
     asa da (Marţi, 30 septembrie 2014, 19:37)

     zar-zar [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

     Drumurile sunt extrem de costisitoare si datorita necesitatii intretinerii lor, lasa economiei un ragaz de 3-5 ani. Dece este vorba de un termen scurt. Asta conduce la ratiunea ca nu sunt un lux, trebuie construite acolo si atunci cind ai nevoie de ele. Necesitatea lor trebuie sa le finanteze, deci nici vorba de bani publici pentru drumuri. Constructia drumului trebuie sa fie responsabilitatea industriilor, a agriculturii a administratiilor locale care se insira dealungul acelui drum, a fi proiectat. Nu gasesc de loc firesc sa folosesc fonduri europene (cu cofinantare 20% din bani publici) pentru a sprijini, de exemplu, o companie straina care isi repatriaza profiturile. Adica, UE imi da bani si ma obliga la efort public in interes propriu, al UE. Asta explica toate conditiile pe care le pune la acordarea fondurilor. Ford, Renault, Mercedes (dau exemple ca nu stiu exact despre ce industrie se poate vorbi acuma in Romania, siderurgia este pe butuci, instalatiile de foraj nu mai sunt ce au fost, extractiva nici atita, ma rog) sa binevoiasca sa finanteze, din profit, drumul de linga ele. Statul sa administreze aceste fonduri si sa le suplimenteze de la administratiile locale (dealungul drumului). Si administratia locala trebuie sa functioneze ca o afacere, sa aduca venituri la fondul de investitie, care fond nu are nici o legatura cu bugetul. Deci evaziunea fiscala si erorile in colectare nu au a face cu fondul de investitie, in general, si cu drumurile in special. Implicarea directa a ramurilor economice si corelarea lor nemijlocita este strategia fireasca - un manager general al unei fabricute asta si face: din contributiile fiecarei sectii aduna un fond cu care dezvolta fabrica.
 • +18 (18 voturi)    
  Ciudat... (Sâmbătă, 27 septembrie 2014, 19:52)

  TheFreeOne [utilizator]

  Nu a as vrea sa critic tot ce face usl-ul, dar de ce au taiat bani de la Ministerele Educatiei, Tineretului si Sportului ?
  • +3 (3 voturi)    
   prostii... (Sâmbătă, 27 septembrie 2014, 22:42)

   villa [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

   ...sunt mai usor de manipulat
  • 0 (2 voturi)    
   socoteala (Duminică, 28 septembrie 2014, 6:35)

   zar-zar [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

   Vad ca s-au taiat 45.70 milioane si au fost repartizate 122.25 milioane, adica 76.55 milioane de unde?
 • +25 (25 voturi)    
  pai (Sâmbătă, 27 septembrie 2014, 20:18)

  harapalb [utilizator]

  Pai la ce sa trebuiasca cultura si educatie in tara noastra? Prea multe pretentii avem, nu?
  • +4 (4 voturi)    
   Nivelul educatiei (Duminică, 28 septembrie 2014, 7:42)

   R.I. [utilizator] i-a raspuns lui harapalb

   Daca nivelul educatiei ramane praf , rezulta din scoli prostime/oi care pot fi foarte usor manipulate , de ce ar vrea ei altceva ? Oamenii care au ceva intre urechi se ingrozesc cand vad ce a ajuns tara asta , "oile" continua sa pasca si sa behaie .
  • +1 (1 vot)    
   Evoluţia preţului demnităţii pe cap/om în lei (Duminică, 28 septembrie 2014, 11:19)

   VASCO [utilizator] i-a raspuns lui harapalb

   În 21 decembrie 1989 cu un buget fără datorii externe, Ceauşescu promitea milioanelor de nemulţumiţi cu disperare mituirea cu o plată cu 100 de lei/lună pe cap de cetăţean drept preţ al onoarei.
   Oferta politică a reprezentat expresia concretă a
   " mituirii electorale" în sensul de influenţa electorii a alege în acel moment de a rămăne neabătuţi sub stindardul partidului.
   La cursul comercial leu/USD de 20 lei/1USD, revenea 5 USD/lună om pe lună, echivalent cu 20KG. rosii livrate in iulie 1989 la export respectiv cu câte 2 mici fără bere pe cap de onoare a 20 de participanţi pe 1/2 autobuz pentru stadionul naţional.
   Oferta a fost respinsă, deşi plata a 5 USD pe lună pe cap de om pentru milioanele de
   oameni prezenta o angajare serioasă a bugetului.
   Fără a dispune de date de cercetare ştiinţifică, unii consideră faptul ca reacţia populară negativă a fost determinată de "caracterul uniform" /cap de om", echivalat cu respingerea populară a măsurii de reducere uniformă în stilul Băsist, cu aceeaşi cotă de 25 % pe cap de salariat, adică fără deosebire de sex, religie, salariu, funcţie.
   În ultimii 25 de ani tehnologia mituirii demnităţii a avansat valorificând cu succes evoluţiile
   capitaliste. aplicând o direcţionare selectivă pe profesii, teritorii, religie, etc.
   Alegerile prezidenţiale beneficiind de arma OUG-urilor ţintite aplică o mituire mai eficientă.
   Astfel noua rectificare bugetară deşii reduce pe sest cu 5,5 milioane lei cheltuielile pentru cultura neamului, cu acordarea mitei de 300 lei/cap de om al artei, respectiv cu o triplarea a sutei din 1989, echivalentă cu 88 USD/lună/cap mobilizează, spre indignarea d-lui Pleşu elita şi masa valorilor culturale ale trecutului şi
   prezentului.
   Arşti de la televiziuene,au confirmat reacţia din 1989 la o astfel de ofertă diferenţiată.
   Clemenţa fiscală mobilizează masa activă a ilegaliştilor economici, iar reinviierea odelor megalomane, etc. se dovedesc mai eficiente în pervertirea onoarei unor segmente.
   • +1 (1 vot)    
    p.s. (Duminică, 28 septembrie 2014, 20:20)

    VASCO [utilizator] i-a raspuns lui VASCO

    Mă alătur 100 % mustrării adresate de domnul Pleşu marelui maestru , uzând şi de decepţia mărturisită de un octogenar cu privire la simpatia patriotică nutrită de decenii pentru acest mare artist, reamintind cu nostalgie un moment semnificativ din gloria timpurie, chiar de la începuturile comunismului la noi, a simbolului naţional al actorului Radu Beligan pentru tinerii acelor vremuri.
    Prin anii 46, aflat in turneu provincial de mare suces cu o piesă cu iz naţional, interzisă prin ordin elevilor, omul în cauză, alături de alţi colegii de liceu, evitând interdicţia intrării în sala de spectacol a teatrului au urcat în seara spectacolului pe scara de incendiu spre acoperisul teatrului şi printr-o ferestruică deschisă de complicii din interiorul galeriei, a urmărit plin de emoţie patriotică spectacolului trupei tânărului Beligan şi suportând a doua zi represaliile dispuse de achetarea in careul din curtea şcolii a celor ce au vizionat totuşi spectacolul conform informaţiilor poliţiei scolare, a rămas credincios acestor amintiri.
    Evoluţia maestrului în deceniile ce au urmat au rămas intacte in tezaurul de amintiri al bătrânului. cu toate scăpările partinice dovedite de maestru, ameliorate doar de sentimentul că maestrul luptă odată cu rolurile sale , pentru faima teatrul românesc în general şi contruirea Teatrului Naţional în special..
    Dar perimarea gravă a acestui simbol prin implicarea în ziua Lui, sub nostalgia probabilă a prespectivei Marelui spectacol al grandioasei a Doua Mare Unire a Românilor, ori gestul după unii, al mituirii unei întregi bresle prin creşterea prin OUG de două ori pe cap de artist/lună în prag de prezidenţiale a sutei pe/cap om, oferite în 1989 de Ceuşescu drept preţ al demnităţii şi respinse cu dispreţ prin huiduielile celor adunaţi, creşterea cu 88 USD/cap/lună, exprimând adânca săracire de azi a slujitorilor artei, confirmată de revendicarea revoluţionar patriotică de marea masă a beneficiarilor acestor firimituri.
 • +6 (6 voturi)    
  mită. ... (Sâmbătă, 27 septembrie 2014, 21:16)

  timp tamp [utilizator]

  Pon Ta Plagy nu are nevoie de oameni învățați, de cultură, de sănătate, votacii lui sunt analfabeții și nostalgicii comuniști.
 • +4 (4 voturi)    
  Propun (Sâmbătă, 27 septembrie 2014, 21:29)

  gigifisiune [utilizator]

  Infiintarea unui nou serviciu de informatii, al nu stiu catelea, ca sa fim siguri ca nu ne mananca talibanii de vii.

  Sau crestem bugetul serviciilor ca sa castigam alegerile?
 • +3 (3 voturi)    
  Cretini! (Duminică, 28 septembrie 2014, 0:04)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Astia, cica, vor binele Romaniei!
  Pe cine voteaza bosorogul si koorva romana?
  Pesede!
  Nu mai am injuraturi pentru laturile rosii!
  Nu pot decat sa/i "omor" cu fiecare cometariu!
  Nenorocitii!
  Sunt foarte curios daca pompa devine presedibte, bugetul Presedintiei va ramane acelasi!
  De fapt, copy paste... cretinul!
 • +3 (3 voturi)    
  Daca ajunge dofttoroiul presedinte (Duminică, 28 septembrie 2014, 2:08)

  Fu Leng [utilizator]

  e in stare sa desfiinteze Ministerul Culturii iar educatia se va face direct prin apasarea butonului Copy.
 • +3 (3 voturi)    
  Prioritățile PSD-ului (Duminică, 28 septembrie 2014, 3:57)

  charlie [utilizator]

  Asta arată foarte clar care sunt prioritățile PSD-ului. Și care nu sunt...
 • +3 (3 voturi)    
  pai kiar!! (Duminică, 28 septembrie 2014, 4:03)

  Codruta N [utilizator]

  Putem sa votam cu cine trebe si fara atata "educatie si cultura"!!!
  Oricum: vad ca de la "cultura" au taiat (aproape) cel mai mult, de parca n-ar fi avut si asa un buget ca vai de lume!! Probabil avem prea multe monumente puse in valoare! In plus, au aranjat si Academia, ca... la CE atata cercetare??!
  Cresterea la SRI, in schimb, e impresionanta! O fi considerand domnu' Guvern ca tzara e plina de dujmani!
 • +4 (4 voturi)    
  Dictatorul striga dictatorii... (Duminică, 28 septembrie 2014, 6:00)

  fit [utilizator]

  Se instaureaza statul politienesc. Acuma sa vada romanii cum e cu dictatura, cu regimul Ponta.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 28 septembrie 2014, 7:44)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   sau poate (Luni, 29 septembrie 2014, 9:45)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

   d'aia l'au pus pe dottore acolo..
   zic si io, nu c'as stii ceva...
   oricum, pute !
 • +2 (2 voturi)    
  BUGET-Rectificarea si functionarii=TOT UNA! (Duminică, 28 septembrie 2014, 22:04)

  Facebook1 [utilizator]

  functionarii angajati care fac rectificarea la buget nu trebuie sa aiba studii/educatie in domeniu, trebuie sa aiba tupeu si sa slujeasca interesele personale ale sefilor lor sau de partid ....acestea sunt cerintele de angajare pe post prin transfer in finante
  E NORMAL ce ni se intampla ! SA NU SE MIRE nimeni TOAMNA, la rectificare ..
  :))
  Hai, ROMANIA!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by