EXCLUSIV Ce contine proiectul de autonomie. Propuneri care vor arunca in aer scena politica

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Vineri, 5 septembrie 2014, 12:03 Actualitate | Esenţial


Steagul secuiesc
Foto: Agerpres
HotNews.ro a consultat proiectul de autonomie finalizat de UDMR, asa cum a rezultat dupa examinarea lui de catre parlamentarii maghiari, care ne-au pus la dispozitie aceasta ultima varianta de text. Proiectul de autonomie ar urma sa fie prezentat public, saptamana viitoare, de candidatul UDMR la presedintie, Kelemen Hunor. Este primul document scris, oficial asumat de UDMR, care propune o forma radicala de autonomie pe criterii etnice, cu limba maghiara recunoscuta oficial alaturi de cea romana, cu simboluri si cu institutii proprii pentru asa numitul Tinut Secuiesc, care fac practic din regiune un stat in stat.

O buna parte din institutiile gandite in cele 100 de articole ale proiectului ar putea fi acceptate intr-un proiect mai larg de regionalizare, insa o serie de prevederi au in vedere criteriul pur etnic. Acest aspect submineaza prezumtia de buna credinta a discutiei despre autonomie initiata de UDMR. Daca proiectul de autonomie va fi prezentat fara modificari esentiale, cel mai probabil PSD va scoate UDMR de la guvernare. O alta consecinta va fi autoizolarea comunitatii pe termen lung, liderii maghiari riscand sa devina nefrecventabili pentru politicienii romani pentru multa  vreme de acum incolo.

Redam mai jos cateva prevederi pe care le consideram esentiale, acestea fiind o selectie realizata de HotNews.ro din cele 100 de articole ale proiectului de autonomie
 • (...) Tinutul Secuiesc se se constituie ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut, cuprinzand unitati administrative din judetele Covasna, Harghita si Mures
 • Fara a prejudicia dispozitiile privind drapelul Romaniei si stema tarii, regiunea precum si judetele componente au steagurile si stemele proprii aprobate de consiliul regional,  respectiv consiliile judetene.
 • Politica externa, cea monetara si apararea nationala, inclusiv organizarea si conducerea serviciilor secrete, raman in competenta exclusiva al statului si nu pot fi modificate prin lege.
 • (...) In Tinutul Secuiesc va functiona cel putin o agentie a Bancii Nationale Romane avand competentele pe care le au celelalte agentii ale acesteia. 
 • Organele regiunii sunt: consiliul regional si executivul regional. Consiliul regional este compus din 77 de membri alesi prin vot universal si direct pe teritoriul Tinutului Secuiesc. (...) In domeniile normative care nu sunt de competenta regiunii dar care reprezinta interes special pentru acesta, consiliul regional poate vota proiecte de acte normative. Acestea vor fi trimise de catre presedinte Guvernului Romaniei pentru a fi prezentate in Parlament. Un exemplar din proiect va fi trimis prefectului regiunii.
 • Executivul regional isi are sediul in municipiul Miercurea Ciuc. Presedintele regiunii este presedintele executivului regional si reprezinta regiunea. El participa la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme ce privesc regiunea. Presedintele regiunii conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale de nivel regional din Tinutul Secuiesc. Presedintele regiunii repartizeaza parte dintre atributiile executive membrilor executivului regional prin decret publicat in buletinul oficial al regiunii.
 • Executivul regional este organ executiv al regiunii, avand urmatoarele competente: a) elaborarea normelor de aplicare a actelor normative adoptate de consiliul regional; b) activitate administrativa in problemele de interes regional; c) administrarea patrimoniului regional, controlul gestiunii banilor publici regionali, a serviciilor publice regionale, alte atributii ce ii sunt conferite de prezenta lege sau alte acte normative; d) adoptarea de masuri urgente din competenta consiliului regional sub rezerva supunerii ratificarii acestuia la prima reuniune.
 • Actele normative regionale si judetene sunt publicate in buletinul oficial al regiunii in limba romana si in limba maghiara. Ele intra in vigoare la 7 zile de la publicare cu exceptia situatiei in care norma prevede un alt termen. Cate un exemplar din buletinul oficial este trimis prefectului competent.
 • Legile, decretele si hotararile de guvern care intereseaza regiunea sunt publicate in limba maghiara in buletinul oficial al regiunii fara a prejudicia intrarea lor in vigoare.
 • Drumurile, autostrazile, caile ferate si apeductele de interes exclusiv regional care sunt determinate prin normele de aplicare a prezentului statut, fac parte din domeniul public al regiunii. 
 • Padurile proprietate de stat din regiune, minele, carierele de piatra si exploatatii de turba a caror folosinta este retrasa proprietarului de fond, edificiile destinate functionarii unor servicii publice regionale precum si mobilierul si alte bunuri ale acestora constituie patrimoniul inalienabil al regiunii. (...) Imobilele din proprietatea statului situate in regiune sunt transferate in patrimoniul regiunii.
 • Se fac venit al bugetului regiunii urmatoarele: a) 50% din impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal colectat in urma transferului proprietatilor de pe raza regiunii; b) 20% din taxa pe valoarea adaugata colectata de la firmele din regiune, dupa efectuarea restituirilor catre acestea; c) 12% din impozitul pe venit incasat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale din raza regiunii; d) 50% din profitul net realizat de Loteria Romana pe teritoriul regiunii si 60% din taxa pe jocuri de noroc colectate la nivel de regiune.
 • In vederea finantarii noilor atributii prevazute de prezentul statut, veniturile bugetelor judetelor din cadrul regiunii se suplimenteaza cu urmatoarele cote defalcate din veniturile bugetului de a) 50% din veniturile din concesiuni si inchirieri aferente obiectivelor concesionate sau inchiriate in raza judetului; b) 50% din acciza aplicata pe produsele energetice si tutun produse/vandute in judet; c) 50% din taxa pe valoarea adaugata colectata de la firmele din judet, dupa efectuarea restituirilor catre acestea; d) 50% din taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati; e) 50% veniturile din taxe administrative f) 90% din toate alte taxe directe sau indirecte colectate de trezorerie, cu exceptia taxelor locale sau ce revin regiunii ori altor institutii publice. (2)Valoarea cotelor parti sus mentionate include si veniturile care revin judetului si care sunt realizate conform dispozitiilor legale ori administrative de birouri/puncte de lucru care nu se afla pe teritoriul judetului.
 • In vederea declararii si colectarii impozitelor si taxelor care se genereaza pe teritoriul Tinutului Secuiesc, societatile comerciale care nu-si au sediul social in Tinutul Secuiesc au  obligatia de a infiinta un punct de lucru, ca centru de profit.
 • Proiectul de buget inaintat de executivul regional sau de presedintele consiliului judetean se adopta prin hotararea consiliului regional sau, dupa caz, al celui judetean. (...) Diferitele capitole ale acestor bugete sunt adoptate cu majoritatea voturilor fiecarui grup etnic.
 • In judetele Tinutului Secuiesc se instituie functii civile distincte pentru cariera functionarului public din administratia de stat sau judetana. Aceste functii sunt determinate pe baza organigramelor serviciilor respective si care se intocmesc in scopul unor masuri adecvate pentru a garanta existenta personalului necesar.
 • 2/3 dintre magistratii de la Curtea de Apel Targu Mures respectiv tribunalele judetelor Covasna,Harghita si Mures si a judecatoriilor Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Targu Mures, Sangerorgiu de Padure trebuie sa apartina comunitatii maghiare iar 1/3 comunitatii romanesti. (...) Cel putin 1/3 dintre magistratii judecatoriilor din localitatile in raza de arondare carora comunitatea  maghiara este minoritara, trebuie sa apartina acestei comunitati.
 • Un judecator ales dintre judecatorii apartinatori comunitatii maghiare din regiunea Tinutul Secuiesc va face parte din Consiliul Superior al Magistraturii si va participa la judecarea tuturor cauzelor care privesc aceasta regiune.
 • Limba maghiara, alaturi de limba romana este considerata limba oficiala in regiune. Redactarea bilingva este obligatorie pentru toate actele normative cu caracter general precum si in alte cazuri in care prezentul statut prevede redactarea bilingva.
 • Cetatenii au dreptul de obtiune lingvistica. In cadrul relatiilor cu instantele judiciare, institutiile, organizatiile si administratiile publice din Tinutul Secuiesc, toate persoanele au dreptul sa foloseasca cele doua limbi oficiale dupa alegerea lor. Acest drept obliga institutiile, organizatiile si administratiile publice, precum si in general entitatile private, atunci cand exercita functii publice, sa comunice cu cetatenii in limba pe care o aleg acestia. (...) In cadrul institutiilor de tip militar, limba romana este unica limba oficiala.
 • Cetatenii rezidenti pe teritoriul Tinutului Secuiesc au dreptul sa se adreseze in scris Curtii Constitutionale si instantelor judecatoresti in limba maghiara. Instantele sunt obligate sa  primeasca aceste inscrisuri si sa recunoasca intreaga lor eficacitate juridica.
 • Administratiile publice din regiune trebuie sa foloseasca in raportul lor cu cetatenii vorbitori de limba maghiara limba maghiara, precum si toponimele maghiare.
 • Statutul de regiune autonoma al Tinutului Secuiesc poate fi desfiintat numai printr-o lege constitutionala si numai in urma unui referendum organizat in Tinutul Secuiesc cu aceasta tema. Decizia referendumului este considerata valabila numai daca o majoritate de 50% din numarul total a persoanelor inscrise pe listele electorale voteaza pentru desfintarea statutului de regiune autonoma. 
Kelemen Hunor si Victor Orban
Foto: Hotnews
Greu de crezut ca un astfel de proiect de autonomie, care acorda maghiarilor din Tinutul Secuiesc drepturi colective pe criterii etnice, va fi sustinut de majoritatea romanesca aflata in plina campanie electorala. Prezentarea proiectului de autonomie a Tinutului Secuiesc cu doua luni inainte de prezidentiale, va genera foarte probabil un efect advers, de respingere totala si dezbateri isterice. PSD se bazeaza in general pe un electorat sensibil la teme nationaliste, obisnuit cu sloganuri de tipul "mandri ca suntem romani". Liderii PSD au avertizat deja UDMR ca nu sustin nici un proiect autonomist si ca dispun de majoritatea necesara in parlament pentru a guverna fara maghiari.

Daca adaugam la toate acestea contextul general si luptele din Ucraina cu separatistii rusi vom avea o imagine mai clara a efectelor negative generate de prezentarea unui proiectul de autonomie privind Tinutul Secuiesc. Daca presedintele UDMR, Kelemen Hunor, va prezenta proiectul autonomist fara modificari esentiale, PSD va cauta probabil sa se delimiteze cat mai ferm de liderii maghiari prin impingerea lor in afara guvernarii si demonizarea temei autonomiste. Greu de inteles de ce UDMR insista cu acest proiect, in aceasta forma, acum, cand sansele de a fi acceptat de majoritatea romanesca tind spre zero. Suna a gest provocator chiar si pentru adeptii tolerantei extreme.

Dupa prezentarea proiectului, UDMR are putine sanse sa mai ramana la guvernare. Este un proiect radical de segregare etnica si e inexplicabil cum el ajunge sa fie sustinut de Kelemen Hunor, un lider considerat pana mai ieri moderat. Insa apropierea sa de FIDESZ -ul lui Victor Orban, sustinator deschis al autonomiei, pare sa-i fi radicalizat discursul. Potrivit surselor HotNews.ro, unii lideri maghiari constientizeaza riscurile la care se expun si cred ca a insista in acest moment cu proiectul autonomiei este o eroare iar UDMR va plati pe termen lung pentru ea.

Intr-un articol publicat la data de 20 august de Center for Eurasian Strategic Intelligence, un think thank cu sediul la Londra infiintat in 2014 care urmareste politica expansionista a Rusiei in Europa de Est si Asia Centrala, sunt amintite declaratiile oficialilor de la Budapeste care, de la premierul Semjen Zsolt la presedintele Parlamentului, Laslo Kover, au declarat ca Ungaria sprijina orice forma de autonomie a maghiarilor din Transilvania. Analiza celor de la CESI contine si o informatie spectaculoasa dar dificil de verificat: "Serviciile speciale rusesti colaboreaza in prezent cu lideri maghiari in Romania si, profitand de particularitatea relatiilor etnice in regiune, incearca sa creeze probleme Bucurestiului din interior". Nu este clar insa daca informatia se refera la lideri maghiari din Ungaria sau din Romania.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37940 vizualizari

 • -54 (80 voturi)    
  Care segregare (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:13)

  cato [utilizator]

  Cine a fost prin Vest (Marea Britanie, Spania, Italia) stie ca asa e peste tot.
  Sincer, nu vad unde e segregarea etnica si alte sperietori din astea?
  • +45 (51 voturi)    
   Acolo unde e, nu e ceva pozitiv (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:27)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui cato

   A cra acum un nou stat in mijlocul celui roman e pur si simplu sinucidere pentru statul roman.
   6-7% din populatia tarii nu poate emite asemenea chestii pe criterii etnice. Daca vrem regionalizare, asta se poate face, dar pe criterii economice, nu etnice.
   • +9 (21 voturi)    
    "regionalizare pe criterii economice"!?! (Vineri, 5 septembrie 2014, 19:34)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Mai oameni buni, regionalizarea de orice fel, inseamna DESTRAMAREA INTREGULUI !
    Chiar nu intelegem ca se vrea destramarea tarii ?

    Daca se vrea o noua impartire administrativa a tarii, este ok si se poate foarte simplu, reducand prin comasare numatul de judete.

    Dar nu asta se vrea. De fapt, in mintea tradatorilor, regiunile vor fi formate din mai multe judete, care isi vor pastra actuala forma de administratie dar pe deasupra lor se va forma o noua institutie care va avea in subordine CJ-urile respectivei regiuni, adica seful Consiliului Regional va deveni presedintele (regele, dupa caz), Consiliul Regional va deveni parlamentul regiunii, Politia Locala va deveni Politia Regionala.....etc, adica regiunea = un nou stat.

    Asta este marsevia care ni se pregateste iar UDMR si-a dat arama pe fata prin nerabdarea cu care ataca statul roman.
    Ghinionul lor este marsevia ruseasca din Ukraina in care, separatistii rusi isi doresc acelasi tip de "autonomie" prin regionalizare si aceasta a pus in garda toata Europa in legatura cu toate miscarile separatiste.

    De aceea spun, ca daca cineva vrea "regionalizarea" inseamna ca vrea destramarea tarii.
    • +6 (8 voturi)    
     Cetatenii au dreptul de obtiune lingvistica. (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 9:12)

     CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui translativus

     Lege facuta de obtuzi cu obtiuni. Marii intelectuali din UDMR care nu sunt in stare sa scrie un proiect de lege in limba romana corect de la cap la coada.

     Plus ca cerintele arata fracturi serioase de logica. Proprietatea statutului sa treaca in proprietatea regiunii dar statul sa participe la apararea regiunii. Pai ce sa apere daca nu mai are nimic acolo? :)))

     Si cum sa obligi la ocuparea functiilor din justitie sau administratie pe criterii etnice? E legal asa ceva in UE? Sau poate vor sa-si scoata tinutul lor din UE?

     O gargara de proiect facuta de niste incompetenti fara minime cunostinte de legi si constitutie.
     • +5 (7 voturi)    
      "Cetatenii au dreptul .... (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 13:25)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui CristiC.

      .....de obtiune lingvistica" la ei acasa sau cu prietenii in particular dar nu inlocuind limba oficiala a cetatii (tarii) caci de aceea sunt CETATENI.

      Revin la propunerea de revizuire a legii cetateniei care in mod abuziv si incalcand drepurile omului, atriubuie obligatoriu cetatenia fiecarui nou nascut.

      Cetatenia sa se poata obtine doar dupa implinirea varstei de majorat, la cerere expresa si dupa absolvirea examenului despre cunoasterea constitutiei si depunerea juramantului fata de tara (cetate).
      Odata cu calitatea de cetatean, se obtine si dreptul de a alege si de a fi ales.
      Nerespectarea juramantului fata de tara se pedepseste cu retragerea cetateniei si a dreptului de a alege si de a fi ales.

      Daca astfel ar arata legea cetateniei, va asigur ca multe din problemele noastre se vor rezolva de la sine pentru ca, dreptul de vot va stopa accesul tuturor analfabetiolr, escrocilor si tradatorilor la functii in stat, facandu-se astfel primul pas spre normalitate.
     • 0 (2 voturi)    
      Mai baiete (Duminică, 7 septembrie 2014, 2:44)

      Copy-Paste [utilizator] i-a raspuns lui CristiC.

      Ne faci de ras, tu nu vezi ca nici tu nu esti in stare sa scrii un mesaj corect in limba romana.
      optiune,,,,
    • 0 (0 voturi)    
     Nu e nici pe departe asha (Luni, 8 septembrie 2014, 10:48)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

     Cind am decis sa intram in UE, am decis si sa jucam dupa regulile lor. Iar una din realitatile birocratiei UE o reprezinta necesitatea crearii de structuri administrative de ~ 1-2 mil locuitori, optima pentru absorbitia fondurilor europene si pentru autoadministrare eficienta. Asta e o realitate acceptata de toti.
     Acum, poti face asta comasand judete (cum a vrut Basescu) sau creind inca un nivel administrativ, cum vrea PSD (care are prea multi baroni pentru 6-10 regiuni).
     Ambele solutii sunt aplicate cu succes in diverse tari, deci ambele pot functiona, doar ca cele cu 3 nivele (national, regional si judetean) sunt ma costisitoare.
     Cit despre UDMR, el face jocul de glezne obisnuit. Ca sa-si tina votantii aproape, mimeaza lupta pentru regionalizare etnica. Altfel nu i-ar mai vota nimeni.
   • +3 (3 voturi)    
    Sinucidere de ambele parti (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 13:40)

    Caligula [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Desigur, in caz de confruntare si statul roman poate izola tinutul.
    Interesant ca in proiect se recunoaste domenii de competenta exclusive ale statului roman cum ar fi apararea care nu pot fi modificate prin lege, si in acelasi timp "In domeniile normative care nu sunt de competenta regiunii dar care reprezinta interes special pentru acesta, consiliul regional poate vota proiecte de acte normative. Acestea vor fi trimise de catre presedinte Guvernului Romaniei pentru a fi prezentate in Parlament". Cu alte cuvinte, orice se poate vota in consiliul regional - inclusiv in domenii de competenta exclusiva a statului roman - iar Parlamentul Romaniei nu are niciun rol de validare. Actele normative - care pot fi alceva decat lege -doar se "prezinta". Asta se numeste separare - nu autonomie.
  • +39 (45 voturi)    
   o întrebare (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:29)

   corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui cato

   Sunt secuii o etnie separată de maghiari?! Dacă da, de ce nu apar la recensământ ca fiind secui ci maghiari?! Am prieteni foarte buni maghiari (din secuime) și care nu acceptă ca fiind o etnie separată de cea maghiară! Ce ne facem cu ceilalți maghiari din județele Cluj, Satu-Mare, Maramureș, Arad, Timiș, Sălaj, Brașov?! Ei nu se vor simți persecutați?
   • +11 (15 voturi)    
    CORECTA INTREBARE ! (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:12)

    keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

    sa se determine numarul de secui din regiune !
   • +16 (20 voturi)    
    Pe puncte... (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:18)

    Nea Hoisan [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

    1. Da, etno-istoric secuii nu sant unguri (maghiari)
    2. La recensaminte nu apar ca fiind secui penca' altfel am avea 400K unguri si 900K secui si s-ar duce dreaq shandramaua... UDMReu vreau sa zic...
    • -4 (14 voturi)    
     republica moldova (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 0:22)

     pentru_eugen [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

     Macar ati utat vreodata la rezultatele recensamantului din 2004 in republica moldova?
     Daca nu, dau un link: http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova.

     Oare de ce vreti unirea cu republica moldova, cand la recensemant Băștinași declarați Români sunt numai 2,2%, ucrainienii sunt mai multi(8.3%).
     Sau Băștinași declarați Moldoveni(76.2%) sunt romani? Atunci de ce nu puteti accepta, ca secuii sunt maghiari?
     Ultimul stat rasol, dupa al doile razboi mondial care mai este intreg, este romania.
     Sper ca nu se tina mult timp. Inteleg, ca romanii sunt speriati, ca civilizatia occidentala este numai in ardeal.
     • +3 (3 voturi)    
      Mdeah... (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 16:06)

      Nea Hoisan [utilizator] i-a raspuns lui pentru_eugen

      Domnu meu, n-atzi intzeles nimica, da nimica... Recte, cuvintele magice, in postu meu, au fost "ETNO-ISTORIC" si continui: majoritatea americanilor NU sant englezi, brazilienii, angolezii si mozambicanii NU sant portughezi, argentinieni, venezuelenii, chlienii, costaricanii, etc NU sant spanioli DAR rumanii sant moldoveni, transilvaneni, olteni, dobrogeni, arumani, farsherotzi, tzantzari, si care dreaq mai sunt, ca sant multzi ai dreaq (scuze HN dar discursu liber face bine natziunii...), pen'ca ashea ne zic izvoarele istorice. De ce ungurii din Ungaria ii numesc pe ungurii si secuii di Romania "tzigani"? De ce? Restu ie praf in ochi... Rumanii speriatzi? LOL Nenica, pe vremea cand moshii si bunii mei foloseau termele pentru a-si da jos rapanu, civilizatzia occidentala facea baie cand ploua afara.
      • -2 (4 voturi)    
       Na, nici tu nu crezi asta (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 17:50)

       pentru_eugen [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

       Cred, ca nici tu nu crezi asta, ce ai scris acuma cu moshii si bunni tai, care au trait in afara carpatilor. Ca o statistica din 2011 arata ca peste 40% dintre romani nu au toaleta sau baie in locuinta. Asta zice mult despre civilizatia si nivelul de trai despre romani. Apropo despre cine se spune ca sunt tigani in occident. Secuiii in ungaria sunt romani, in romania sunt bozgori, dar romani in toata europa sunt tigani. Cu asta am si terminat.
       • +1 (1 vot)    
        pt.eugen (Duminică, 7 septembrie 2014, 0:29)

        tepes [utilizator] i-a raspuns lui pentru_eugen

        In statistica cu cei 40% se spune romani in care intrati si voi smecherii.Ca romanii sint taxati drept tigani in Europa este adevarat insa vestul sa dumirit si pot face diferenta mai dureaza dar asta este scumpi nostri conationali au avut grija sa ne faca de cacao peste tot in lume nu doar in Europa insa in ritmul demografic-actual este posibil ca peste un nr.de ani sa vorbim si noi si voi limba romanes
   • +8 (10 voturi)    
    ba da....(vezi sa nu ....care-cumva...) (Vineri, 5 septembrie 2014, 17:19)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

    In schimb UDMRistii ar putea cere sprijinul lui Orban, precum fac separatistii cu Putin....Ce, nu vedeti cum agita apele p(r)ostacii pe linie de segregare?
    Acum curge doar cerneala....Doamne fereste de mai multe!
  • +31 (35 voturi)    
   dar justitia? (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:33)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui cato

   Interesanta autonomia asta... De la bun inceput, doresc sa spun ca sunt perfect de acord cu autonomia economica regionala, ba chiar mi-as dori ca Romania sa fie o federatie din punct de vedere al colectarii taxelor si atat! Sa fie regiunile istorice asa cum au fost sute de ani (Ardeal, Moldova, Tara Romaneasca), nu sa se stranga banii/faca bugetul la Bucuresti. Dar NU doresc autonomie pe criterii etnice! Unde ai vazut tu astfel de criterii in tarile mentionate de tine (2/3 magistati apartinand minoritatilor)? Astept exemple. PS: locuiesc in Marea Britanie.
   • +3 (13 voturi)    
    Domle... (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:23)

    Nea Hoisan [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    Daca nu va suparatzi, Ardealu asta, ce ie? O marca de nasturi? Din moment ce facetzi referire la Moldova si Tzara Rumaneasca ma gandesc ca va-ti gandit la Transilvania...
    • +6 (12 voturi)    
     Da, Transilvania (Vineri, 5 septembrie 2014, 15:30)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

     Corect, definitia care include si Banatul, Crisana si Maramuresul e "Transilvania", Ardealul e doar o mare regiune a ei: http://dexonline.ro/definitie/ardeal Eu sunt ardelean, de aia "m-am focalizat" un pic prea tare. Corect e cum ai zis mai sus. Totusi, "Ardealul" nu e o "marca de nasturi", e o denumire foarte des folosita atat in bancuri, cat si in cantecele partiotice (romanesti). :) Daca ai facut armata, ar trebui sa stii "Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheama..."
    • 0 (2 voturi)    
     Da, Transilvania (Vineri, 5 septembrie 2014, 15:30)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

     Corect, definitia care include si Banatul, Crisana si Maramuresul e "Transilvania", Ardealul e doar o mare regiune a ei: http://dexonline.ro/definitie/ardeal Eu sunt ardelean, de aia "m-am focalizat" un pic prea tare. Corect e cum ai zis mai sus. Totusi, "Ardealul" nu e o "marca de nasturi", e o denumire foarte des folosita atat in bancuri, cat si in cantecele partiotice (romanesti). :) Daca ai facut armata, ar trebui sa stii "Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheama..."
    • +1 (3 voturi)    
     Da, Transilvania (Vineri, 5 septembrie 2014, 15:33)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

     Corect, definitia care include si Banatul, Crisana si Maramuresul e "Transilvania", Ardealul e doar o mare regiune a ei: http://dexonline.ro/definitie/ardeal Eu sunt ardelean, de aia "m-am focalizat" un pic prea tare. Corect e cum ai zis mai sus. Totusi, "Ardealul" nu e o "marca de nasturi", e o denumire foarte des folosita atat in bancuri, cat si in cantecele partiotice (romanesti). :) Daca ai facut armata, ar trebui sa stii "Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheama..."
   • +19 (23 voturi)    
    nici nu este pe criterii etnice.. (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:39)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    In judetul Mures etnicii maghiari sunt minoritari. In nordul judetului Covasna si in sudul Harghitei romanii sunt majoritari. Daca s-ar face o separare exclusiv pe criterii etnice, noua unitate administrativa ar fi mult mai mica, probabil cam 60% din ce numesc ei acum "tinut secuiesc".

    Daca s-ar face o separare economica si administrativa, amaratii aia ar fi muritori de foame. PIB/capita in Harghita si Covasna este undeva la nivelul Republicii Moldova. Nu ar mai avea bani de pensii, spitale, educatie.. s-ar intoarce in evul mediu.

    UDMR profita de alegeri ca sa-si mai traga milionarii lor niste 'drepturi'. Atat. Nu-i intereseaza si nu i-a interesant niciodata soarta maghiarilor din HarCo - dovada clara este ca toti liderii UDMR sunt milionari care traiesc la Snagov in timp ce judetele respective sunt cele mai sarace din tara.
    • -1 (7 voturi)    
     dezinformare (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 0:28)

     JuditPaton [anonim] i-a raspuns lui pehash

     Chestia cu muritorii de foame din Covasna-Harghita miroase a informatie tip antena 3, daca ne uitam la situatia taxelor pe 2012 (ultima publicata, de atunci e secret) Harghita si Covasna e la mijloc. In schimb la repartizare e la coada...Dealtfel tot Ardealul, exceptand Alba, sunt donatori, Mehedintul, Oltul, votantii cu 200% sunt cei care primesc, care sunt in evul mediu. Daca vrei sa fii informat, mai trebuie sa cauti prin google, antenele nu sunt cele mai credibile surse.
     • +5 (5 voturi)    
      mai exact? (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 11:57)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui JuditPaton

      despre ce 'situatia taxelor' vorbim? ai o sursa de informatii sau ai aflat de la duna tv?
      eu ma refer la pib/capita. cat produce efectiv judetul ala impartit la nr de locuitori. informatie disponibila pe insse.ro
   • +7 (15 voturi)    
    ST si exemple europene (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:48)

    Szindbad [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    Probabil ca idea provine din Tirolul de Sud, sau mai degraba din Bosnia (partea musulmano-croata).
    Oricum ar fi, acest proiect de lege este ratat asa cum este el. (cu toate ca eu personal sustin idea autonomiei tinutului secuiesc)
    Nu numai interferinta la justitia este o mare ratare (cam care o fi relatia intre autonomie administrativa si justitie?)
    Interfereaza cu o multime de teritorii legale care nu au de a face cu idea autonomiei, cum ar fi dreptul de proprietate, smad. Am vazut o analiza legala, erau enumerate o multime de greseli delirante.
    Am cel putin 2 explicatii:
    1.A fost elaborat de catre politicieni incompetenti, fara a consulta experti.
    2. UDMR stie ca proiectul va fi respins, deci au facut o lista de idei de-a tuturor, si nu se mai ocupa.

    Oricum, treaba nu este serioasa, cum este de stiut ca nici politicienii, si nici opinia publica nu suporta idea autonomiei TS.

    In cea ce priveste autonomiile existente in Europa, este de remarcat ca acestea s-au format ca o alternativa la independenta totala.

    Scotia, Catalonia, Tirolul de Sud, Aaland, Tara Basca, etc. toti sunt in stare sa devina independenti sau sa se adere la un stat vecin. Daca majoritatea nu accepta proiectul lor de autonomie, pot spune adios si se pot descurca singuri.

    In cazul TS situatia este diferita, cum TS este situat in mijlocul Romaniei si inconjurat de teritorii majoritar romanesti.

    Deci autonomi TS depinde total de Romania, o situatie foarte inconvenabila pentru noi, dar ceva ce nu putem schimba.

    Ca consecinta, discutia este de tip academic la momentul de fata.
    • +11 (13 voturi)    
     nu inteleg (Vineri, 5 septembrie 2014, 15:01)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Szindbad

     explica-mi si mie de ce si-ar dori maghiarii din Hargita si Covasna autonomie? care ar fi avantajele reale? deja folositi limba maghiara in administratia locala si in scoli, aveti primarii vostri, aveti controlul consiliilor judetene..
     • -2 (6 voturi)    
      motiv (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 0:34)

      JuditPaton [anonim] i-a raspuns lui pehash

      nici nu ar trebui intrebat: bineinteles pentru ca banii se duc la bucuresti si nu se intorc...iar bucurestiul isi bate joc de ei. Dealtfel limba maghiara nu se foloseste nici in justitie, nici in administratie.
      • +2 (2 voturi)    
       nu ai motiv. (Duminică, 7 septembrie 2014, 0:49)

       tepes [utilizator] i-a raspuns lui JuditPaton

       Dra.Iudit, daca este vorba doar de bani faceti o petitie catre parlament si spuneti hotarit daca banii nu se intorc in hacov. intr-un procent convenabil noi vrem autonomio.Ei bine, voi nu vreti asta, voi vreti direct autonomia si inca teritoriala, mai sa fie, nu cumva jucati ceardas pe muzica lui Orban bacsy?
  • +31 (33 voturi)    
   In Marea Britanie segregarea etnica nu e politica (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:46)

   333 [utilizator] i-a raspuns lui cato

   de stat.

   In Marea Britanie nu exista segregare pe criterii etnice de niciun fel.

   Defapt asta ar fi ilegal si politically incorrect, cu toate ca Marea Britanie este (inca) un sistem multicultural.

   Nicaieri nu veti vedea pakistanezi, de pilda, care sa ceara ca in zonele unde sunt ei majoritari, 2/3 din magistrati sa fie pakistanezi, etc. Desigur, exista pakistanezi care doresc sa distruga statul britanic si sa implementeze sistemul legal de tip Sharia, nu doar pentru ei si comunitatile lor, dar si pentru restul. Dar, bineinteles, acestia nu sunt reprezentati de niciun politician, fiindca sunt considerati extremisti.

   Daca va referiti la Scotia sau Tara Galilor, nici aici nu exista vreun fel de segregare etnica, de niciun fel, si, de fapt, nu exista partide etnice - ar fi ilegal sa existe.

   Daca se adevereste ca cerintele din articolul de mai sus sa fie adevarat, atunci cei care pledeaza pentru aceste lucruri pledeaza de fapt pentru construirea unui stat in stat, cu toate foloasele de cuviinta, fara sa-si doreasca sa-si asume si responsabilitatile necesare unui stat.

   Scotia, de pilda, in momentul actual, nu are nici pe departe puterile independente mentionate mai sus. In schimb, daca devine independenta luna aceasta, va trebui sa isi asume niste responsabilitati foarte costisitoare si mari.

   Chiar daca Scotia nu voteaza pentru independenta, ci continua spre "devolution max", procesul de "regionalizare" maxima, nu s-ar face niciun fel de discriminari pe criterii etnice, precum cerintelor de mai sus - nu ar fi considerat acceptabil de nimeni, nici macar de nationalistii scotieni cei mai aprigi.

   Mi-e foarte greu sa cred ca aceste cerinte sunt intr-adevar adevarate, fiindca niste politicieni responsabili, cu picioarele pe pamant, nu ar putea cere asa ceva nici in anul 2014, nici in anul 1014...

   Nu poti sa-ti doresti un stat in stat fara sa iti asumi si responsabilitatile statalitatii, prefacandu-te doar ca nu doresti defapt distrugerea statului unitar.
   • +24 (28 voturi)    
    o mică mare diferență (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:01)

    corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui 333

    Scoția este un stat în componența Marii Britanii (alături de Irlanda de Nord și Țara Galilor). Ținutul secuiesc nu este nici, nici, nici... Este doar o iluzie, o realitate virtuală în care trăiesc câțiva politicieni cu creierul bolborosind de naționalism..
    • +2 (14 voturi)    
     Tara Galilor si Irlanda de Nord nu sunt state (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:27)

     333 [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

     sunt provincii ale Angliei.
     • +5 (7 voturi)    
      Sunt "tari"="countries" din Marea Britanie (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:45)

      EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui 333

      Site oficial:

      http://www.ons.gov.uk/ons/guide-method/geography/beginner-s-guide/administrative/the-countries-of-the-uk/index.html
      • 0 (4 voturi)    
       tari, dar nu state (Vineri, 5 septembrie 2014, 15:28)

       333 [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

       http://www.literacytrust.org.uk/adult_literacy/adult_literacy_help
       • +4 (6 voturi)    
        Si eu ce am zis? (Vineri, 5 septembrie 2014, 17:27)

        EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui 333

        Poti folosi link-ul pe care l-ai dat. Iti va fi util! Te incadrezi la analfabetism functional!
      • +1 (1 vot)    
       tari (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 0:53)

       JuditPaton [anonim] i-a raspuns lui EuSiCuMine

       nu sunt pe lista ISO of countries. Ei se refera cateodata la tari la aceste provincii dar mai des evita sa se refere.
     • +4 (4 voturi)    
      nu! (Vineri, 5 septembrie 2014, 15:39)

      outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui 333

      sunt tari! Țara Galilor e o tara in cadrul Regatului Unit.
      • 0 (2 voturi)    
       da. Tara, nu stat. Cum am mai zis. (Vineri, 5 septembrie 2014, 17:47)

       333 [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

       . Nu stiu care e problema...?

       Wales nu a fost un stat in momentul in care s-a format Regatul Unit. In schimb, Scotia era. Asta e diferenta.

       E clar?
    • +1 (3 voturi)    
     lipsa de informatie (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 0:51)

     JuditPaton [anonim] i-a raspuns lui corvus coraX

     Scotia, tara galilor sau irlanda nu sunt state ci teritorii sau regiuni, chiar daca se refera cateodata ca "tara" nu sunt pe lista ISO of countries, UK nu este stat federal. Poate acuma o sa devina Scotia stat daca voteaza ca atare. Am locuit in Scotia, am informatii precise.
  • +3 (5 voturi)    
   NEVER ! (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:11)

   keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui cato

   .
  • +12 (14 voturi)    
   Sa invatam din prostiile altora! (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:43)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui cato

   Nu e asa peste tot ci in destule de putine cazuri si unde este asa se merge la secesiune, vezi: Scotia (are referendum pentru independenta), Catalunia (ar vrea independenta), Tirolul de Sud dar si unii (minoritari ca numar) din asa numita Padanie ar vrea independenta. Deci da, segregare se numeste, ba mai rau secesiune.
   Apoi nu inteleg cine i-a intrebat pe majoritarii romani din judetul Mures daca vor in asa numitul tinut, sau mai nou UDMR ii reprezinta si pe ei... Targu Mures este un oras cu majoritate romaneasca, deci este in Tinutul Romanesc! Oricum in ce priveste Tragu Mures de exemplu, oras cu majoritate romaneasca, pretentiile ungurilor sunt magaresti:
   "2/3 dintre magistratii de la Curtea de Apel Targu Mures respectiv tribunalele judetelor [...] Mures si a judecatoriilor [...] Targu Mures, [...] trebuie sa apartina comunitatii maghiare iar 1/3 comunitatii romanesti."
   Asa ceva nu reflecta proportia etnica din Mures: romanii sunt majoritari deci de ce doar 1/3; mai sunt si tigani de exemplu acolo... ei nu au voia ca judecatori. Dar dac ai alta etnie? Si de cand posturile se impart pe criterii etnice?
  • -1 (15 voturi)    
   Segregare (Vineri, 5 septembrie 2014, 16:11)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui cato

   Există niște idei acolo ce pot genera segregaționism, ceea ce e o idee proastă. De exemplu, cotele acelea de la instanțele judecătorești par o idee extrem de proastă și trebuie regândite cumva.

   Pe de altă parte, indiferent de trompetele naționaliste de toate părțile, trebuie ținut cont că:
   * Ținutul Secuiesc există, nu este ceva „așa-numit”: este o zonă majoritar maghiară (și nu majoritar cu 51%, ci majoritar cu vreo 80%, chiar 90% în unele locuri)
   * După toate standardele, asta ar trebui să fie parte a Ungariei sau un stat independent; lucrul ăsta însă nu se poate, pentru că este înconjurată de teritorii întinse și dens populate majoritar cu români (majoritare tot cu de la 70% în sus);
   * O enclavă independentă este lose-lose pentru toată lumea; trebuie căutată o formulă care să conserve și drepturile naționale ale majorității maghiare de acolo, dar și caracterul unitar și indivizibil al României.

   În aceste aspecte, propunerea pare de bun simț, și ar fi cazul nu să o acceptăm pe nemestecate, ci să o discutăm și să o aducem la o formă acceptabilă pentru toată lumea. În acest fel, nu numai că am rezolva multe probleme ale zonei, ci am da un exemplu de dialog și de toleranță pentru țările din regiune, care au atâta nevoie de așa ceva.

   Din propunere, cel mai importante sunt stipulările acelea fiscale, cu procentele din taxe ce constituie bugetul regiunii și care de fapt dau gradul de autonomie. Restul prevederilor va trebui să fie interpretate în funcție de acel buget.
   • 0 (0 voturi)    
    nu segregare dar nici tupeu (Duminică, 7 septembrie 2014, 1:46)

    tepes [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

    O analiza lucida mai ales cu partea fiscala asta se poate negocia in favoarea regiunilor dupa impartire Dar nu spui nimic despre autonomia teritoriala ceruta de majoritatea maghiara Trebuie spus ca cele 2 judete sint slab populate in cele 2 judete sint circa 520 de mii de suflete in care rominii din HA.sint circa 17% iar in Cv.circa 26% tiganii nu stiu citi sint,Daca scadeti de aici pe romani si pe tigani si alte etnii daca sint citi mai ramineti?. Nu vi se pare ca sinteti cam putini pt.atitea pretentii?Chiar teritoriul celor 2 judete este de circa 11 mii de kmp cam mare pt.o asa populatie numerica..
    • -1 (1 vot)    
     Am zis deja (Luni, 8 septembrie 2014, 12:53)

     aqualung [utilizator] i-a raspuns lui tepes

     Nu vorbi cu mine, că nu sunt maghiar. Deja am analizat autonomia teritorială pe care o cer și tocmai am spus că e o cerere de bun simț. Tocmai din cauza numărului mic și distribuției teritoriale a populației este exclusă independența sau alipirea la un alt stat, deci autonomia rămâne alternativa decentă.

     Sunt arhisuficienți pentru asemenea „pretenții”. Ar fi suficient și mai puțin, de exemplu un singur oraș înconjurat în mod compact de localități rurale cu majoritate maghiară, având în total undeva la vreo 100.000 de locuitori. Alandul are 30.000, Valea Aostei 130.000.

     Dacă sunt deja două județe aproape întregi și o treime dintr-un al treilea, deja e altceva.
  • 0 (0 voturi)    
   cum care segregare,aia (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 23:56)

   tepes [utilizator] i-a raspuns lui cato

   Mai cato cel batrin tu esti smecher cu mot.De ce nu cinti tu la fluier cu gusa un ceardas .
  • 0 (2 voturi)    
   Nu vezi pentru ca refuzi sa vezi (Duminică, 7 septembrie 2014, 7:09)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui cato

   Marea imbarligatura: in tratatul de la Trianon, se specifica acest fapt, ca minoritatea maghiara din Romania va avea dreptul de a folosi limba maghiara inclusiv in relatiile cu autoritatile romane. Dar autonomia nu le va fi acordata nu din motive politice antimaghiare, ci pentru ca dupa aceea si regiunile vestice, care aduc cel mai mare profit fiscal, vor dori ca sa fie si ele autonome, ceea ce inseamna ca vor dori, cum este normal, sa aiba ceva in schimbul taxelor pe care le varsa statului roman( adica politicienii sa o lase mai moale cu pomenile electorale acordate regiunilor sarace, apartinand PSD si pe care politicienii sunt incapabili sa le scoata din saracie). Deci in realitate autonomia nu le va fi acordata din motive economice si nu politice.
 • +26 (40 voturi)    
  "Sunteti de acord ... ?" (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:14)

  mitg [utilizator]

  Votat NU.
  • +21 (27 voturi)    
   Noroc ca e departe de granita cu Ungaria... (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:41)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   ... ca ne trezeam si noi cu un Donbass mai mic...
  • +3 (7 voturi)    
   Da´Constitutia nu mai e valabila? (Vineri, 5 septembrie 2014, 17:21)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Daca este, nu se ajunge nici macar la votare.
 • +19 (23 voturi)    
  Vedeti ca-i varza treaba de la redactare (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:15)

  spysoby [utilizator]

  Ai cum citi judecatori maghiari nu se aproba din start oricit de permisiv ar fi copiatorul.Dar apoi dupa aceasta autonomie ar trebuie s o lege prin care sa se interzica guvernului sa mai dea bani in aceasta regiune autonoma prin redistribuiere.Baieti astia uita un lucru ca judetele aste sunt suventionate din bugetul national.Ele n-ar exista daca se taie banul de la bucuresti.Ar trebui o reforma administrativa serioasa .
  • 0 (4 voturi)    
   subventii (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 1:13)

   JuditPaton [anonim] i-a raspuns lui spysoby

   judetele astea NU sunt subventionate, din tot ardealul numai judetul alba sta pe minus. Cauta judetele subventionate in Oltenia, Moldova, etc...se poate verifica situatia taxelor pe tara,la 2 clicuri pe google.
 • -19 (31 voturi)    
  deja vu (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:19)

  Mazeta [utilizator]

  Se pare că România se va învecina din nou cu Imperiul austro-ungar și Imperiul țarist.
  • -18 (26 voturi)    
   Ei lasa (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:35)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   la cate masini inmatriculate in Bulgaria avem, si noi am redevenit Imperiul Romano-Bulgar, condus de dinastia Băsăneștilor.
   • +18 (18 voturi)    
    Ei lasa, (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:17)

    Popcorn [utilizator] i-a raspuns lui nellino

    ca din iarna v-om fi condusi de dinastia Micky Mouse, spre comunism in zbor!
  • +2 (2 voturi)    
   mazeta ... (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 10:43)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   toate ideile tale sunt impotriva romaniei.
   cineva te plateste constant presupun
 • +35 (45 voturi)    
  Plusăm un pic? (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:24)

  Rntmpx [utilizator]

  Propun să lăsăm acelui Ținut Secuiesc taxele și impozitele adunate acolo în proporție de 100%, cu condiția să nu mai primească absolut nicio finanțare de la București. Să-și plătească singuri investițiile în infrastructură, pensiile, salariile bugetarilor etc. etc.

  Nu apucă un an și iși declară falimentul.
  • +11 (17 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:47)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Rntmpx

  • +10 (10 voturi)    
   Tu crezi ce spui? (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:28)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui Rntmpx

   Nu va fi cum spui tu. Tot ipotetic vorbind. A avut grija Ungaria sa pompeze destui bani in tot felul de SRL, asociatii, fundatii, etc si va pompa si mai multi. Iar sacali bancaro-financiari inclusiv din SUA se vor gasi suficienti sa -si vare coada. Asa ca nu fii tu asa sigur de falimentul lor.Iredentismul unguresc interbelic a fost lent si progresiv sustinut de tot felul de puteri afiliate , europene sau nu. Pacea interetnica din Romania e pe cale de explozie sigura si devastatoare. Crezi ca numai Rusia e factorul destabilizator care-i sustin pe unguri?Priveste spre UKRAINA !! Auzi-l pe PONTA ce declaratie antiromaneasca si antinato a facut atacand pozitia lui Basescu vizavi de NATO, declarand chiar model de frunte si de succesc
   international comunist , modelul chinez.
   Asa ca lucrurile sunt mult mai grave decat ne inchipuim si ne asteapta nori negri si grei masati pe cerul romanesc si in jurul lui.A fost suficienta oscilatia germana la tot ce se intampla de 5 luni incoace in Europa, iar caderea ei posibila spre EST-ul doldora de promisiuni grase si manoase ar fi catastrofala mondialmente.
  • -1 (7 voturi)    
   statisticile nu reflectă (Vineri, 5 septembrie 2014, 21:47)

   VW_Bora [utilizator] i-a raspuns lui Rntmpx

   întreaga realitate. Lăsând pe loc taxele şi impozitele, ai fi surprins să vezi în câte alte regiuni, nu doar acolo, lucrurile ar începe să "mişte". Rezultate spectaculoase nu s-ar vedea într-un an, dar ar fi un început de normalitate.
 • +36 (40 voturi)    
  Obsesie... (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:24)

  corvus coraX [utilizator]

  Ca ardelean sunt întristat să observ cum obsesia autonomiei pe criterii etnice consumă atâta energie care ar putea fi folosită în scopuri mult mai utile. Remarc încrâncenarea cu care o parte a etnicilor maghiari trăiește în trecut,undeva în evul mediu, incapacitatea de accepta că istoria evoluează și că izolarea duce în final la alienare. Uneori este hilar, alteori este penibil dar mai ales e tragic...
  • +16 (16 voturi)    
   multi , dar prosti (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:13)

   Ovidiiiiius [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   Nu doar in acest caz dar absolut peste tot in lume este vorba de control si manipulare. Sunt cativa baietii care se cred destepteti si vor sa aiba tot , din pacate oamenii de rand se lasa manipulati in acest fel de mii si mii de ani ( religia este printre cele mai nocive lucruri nascocite de aceasi baieti destepti ). In acest caz nu se mentioneaza religia deocamdata , dar presupun ca va urma. Pacat , dar pana la urma natura se regleaza singura , suntem prea multi pe Terra si foarte multi sunt si prosti , asa ca isi merita soarta.
  • -1 (5 voturi)    
   ardelean (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 1:24)

   JuditPaton [anonim] i-a raspuns lui corvus coraX

   daca esti ardelean ar trebui sa fii mai realist, si sa observi ca toata ura xenofoba si dezinformarea din tara forteaza aceste dorinte de autonomie, mai mult ca o aparare, si as zice ca e chiar in prezent, probabil ca si in viitor, pana cand un fel de autonomie va rezolva situatia.
   • 0 (0 voturi)    
    chia așa?! (Duminică, 7 septembrie 2014, 16:17)

    corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui JuditPaton

    Și de când dai tu certificate de "ardelean"! Ardealul ar trebui în primul rând să fie un model de multiculturalitate și toleranță (cum și este defapt cu excepția câtorva capete înfierbântate de naâionalism de doi bani), nu de segregare! M-am născut și trăiesc într-un oraș multietnic care ar putea fi model de toleranță pentru mulți (români sau maghiari extremiști)...

    Să îți dau un exemplu de contra-autonomie. Zona unde locuiesc este foarte împădurită. Pădurile sunt exploatate de o grămadă de firme din județul Harghita. Ar trebui atunci să interzicem accesul acestor firme nu?! Ele ar trebu să se rezume la pădurile din virtualul Ținut Secuiesc (jefuite de baroni UDMR). Ce părere ai?
 • +23 (27 voturi)    
  Si gulasul... (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:24)

  Johanis [utilizator]

  va deveni mancare nationala! Astia nu stiu cum sa iasa de la guvernare si au gasit solutia! si asa au frecat guvernele romane distrugand sistematic mediul si cultura, portofolii care au fost de maxim interes!
 • +28 (32 voturi)    
  final (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:25)

  biped [utilizator]

  Bun , au facut proiectul. Nu ne intereseaza.Pa si la revedere !
 • +20 (22 voturi)    
  Ahahahahahahahahaaha (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:33)

  _CK_ [utilizator]

  "Cetatenii rezidenti pe teritoriul Tinutului Secuiesc au dreptul sa se adreseze in scris Curtii Constitutionale si instantelor judecatoresti in limba maghiara. Instantele sunt obligate sa primeasca aceste inscrisuri si sa recunoasca intreaga lor eficacitate juridica."
  • +6 (6 voturi)    
   caz (Vineri, 5 septembrie 2014, 18:21)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui _CK_

   Pana si surdo-muti (no ofense!) sunt mai multi decat "cetateni rezidenti" mentionati (stiu din surse personale).....si deci ar trebui ca instantele si functionarii publici sa recunoasca si comunice in limba lor.
   Ei de ce nu s-ar simti discriminati ?
   • -1 (5 voturi)    
    discriminati (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 1:29)

    JuditPaton [anonim] i-a raspuns lui baimarean

    in tarile civilizate ( cum ar uk) ai posibilitatea sa folosesti orice limba in administratie, deasemenea sunt cai si pentru comunicarea cu surdo-mutii. Reactia ta arata ca situatia este anormala, departe de a fi europeana, si e timpul sa se faca pasi.
 • -4 (28 voturi)    
  realitatea este ca (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:37)

  Bittick [utilizator]

  administratia centrala nu a mai facut investitii de mult in regiune (cine a trecut prin zona stie despre ce vorbesc) autoritatile locale n-au facut si nu fac nici ele nimic ascunzandu-se in spatele acestui deziderat de autonomie iar cetatenii din zona sunt pe buna dreptate frustrati si deci foarte usor de manipulat de catre cei care cer autonomia. Personal nu-i acuz pe cei care cer autonomia ci pe guvern care a lasat regiunea de izbeliste demonstrand ca nu are nicio viziune sau politica pe termen lung pentru aceste teritorii. Si asta e valabil pentru toate guvernele care s-au perindat la conducerea tarii de vreo 20 de ani incoace.
  • +20 (24 voturi)    
   :)) (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:58)

   corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui Bittick

   Nu cred că realizezi cât ești de penibil... UDMR a fost aproape tot timpul la guvernare în ultimii 24 de ani! În loc să-și umfle conturile, mafia UDMR (aliată cu mafiile partidelor românești) a avut suficient timp să se ocupe de adevăratele probleme din zonă! I-a durut la bască! Verestoy, Frunda, Borbely, nu diferă cu nimic de Hrebenciuc, Năstase, Ponta. Mă lași?!
   • +13 (13 voturi)    
    bre (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:29)

    Bittick [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

    pai exact asta spun si eu: n-a facut nimeni nimic pentru oamenii din zona decat i-au ametit cu autonomia asta! Si bineinteles ca intre timp se subtiaza padurile si se ingroasa conturile unora cu sau fara accent maghiar...
 • +20 (28 voturi)    
  mersi PSD (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:47)

  alapos [utilizator]

  Nu demult presedintele Putin spunea, intr-un speech nationalist, ca in Rusia nu exista minoritati, ca toata lumea are aceleasi drepturi, aceleasi responsabilitati, aceleasi tratamente. Perfect de acord cu el. Si atunci de ce propaga balivernele astea? Simplu: pentru ca in tarile civilizate s-a ajuns ca minoritatile sa beneficieze de mai multe drepturi decat majoritatea. Si uite asa incep sa ridice ratul incet incet, grohaind dupa "independenta", creand frustrari populatiei majoritare, si implicit probleme interne.

  Tin sa multumesc PSD pentru faptul ca au adus, si ei, UDMR la guvernare. Cand era alianta USL pe val si se bateau cu pumnii in piept ca nu vor guverna cu UDMRistii, a fost poate singurul lucru care ma bucura la ei. Ca suntem in stare sa ne guvernam singuri tara... mai bine sau mai prost... Dar iarasi au facut pact cu maghiarii, care nu stiu (a se intelege nu vor) sa-ti vorbeasca in romaneste daca te duci in magazin sa cumperi un suc. S-alege praful de romani, in curand vom fi coplesiti de tigani, unguri, si turci.

  Si pana una alta contractele cu dedicatie se semneaza pe banda rulanta, programe IT facute de firmele lui Sebastian Ghita se vand la stat pe zeci de milioane de euro, in timp ce populatia saraceste de la o zi la alta.

  Trist. Foarte trist.
 • +8 (14 voturi)    
  ... (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:49)

  rocknum [utilizator]

  Pericolul este mare
  Se pot face unele lucruri care doar prin varsare de sange mai pot fi oprite
 • +11 (15 voturi)    
  Suprarealism tarziu (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:53)

  benicio [utilizator]

  Nici nu stiu cum sa interpretez majoritatea din punctele acestui "proiect", care sunt de o incoerenta sora cu nebunia. E aruncat pentru a mai crea putina debusolare pe scena politica si asa nauca? (aici conspirationistii pot vedea mana rusilor). E lansat cu niste prevederi aberante doar pentru a avea de unde sa lase? (un "principiu" negustoresco-copilaresc). Sau pur si simplu liderii UDMR au luat-o pe aratura? Oricum ar fi, un lucru e cert: nu merita atata atentie, pentru ca sfideaza logica si bunul simt.
  • 0 (6 voturi)    
   eu aş interpreta (Vineri, 5 septembrie 2014, 22:05)

   VW_Bora [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   prin comparaţie cu alte proiecte autonomiste din Europa menţionate anterior pe acest forum. Dar cum nu am acces nici măcar la acest proiect în întregime...

   Ar fi singura modalitate de a afla cât de "incoerente" sau "aberante" sunt unele prevederi, pentru că, la urma urmei, ceea ce este acceptabil sau nu în alte zone ale Europei (şi nu ştiu exact ce!), ar trebui să fie la fel şi pe la mioritici. Cel puţin cât mai suntem membri UE...

   Altfel, totul se va regăsi în aceeaşi barcă cu declaraţiile sforăitoare privind drepturile minorităţilor din Ro, vezi Doamne "cele mai cele" din Europa. Câţi ştiţi de fapt ce drepturi au minorităţile din alte ţări membre, şi mai ales cum sunt implementate?
 • +14 (16 voturi)    
  Parere personala (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:00)

  CMihai [utilizator]

  Clar ca nu va fi votat niciodata o lege similara. Asa ca, parerea mea: UDMR va lansa acest proiect cu buna cunostinta ca asta va insemna ca zbor din guvern. Sa nu uitati ca suntem in campanie. Sunt din Covasna, si stiu ca UDMR are o popularitate extreme de scazuta de cand s-au aliat cu PSD in randul maghiarilor de aici. Imaginati-va: se lanseaza proiectul, zbor din govern, si pe urma in campanie vor iesii ca erorii maghiarilor, ca ei s-au aliat cu PSD si au lansat proiectul insa vai au fost dati afara. Deodata vor recastiga electoratul maghiar si vor parea eroi ... In fiecare campanie de 20 de ani UDMR joaca cardul numit autonomie, si de data asta va fi la fel, cu diferenta ca vor arata ca ei au incercat. Este un alt joc politic, eu imi mananc bocancii daca o lege favorabila autonomiei pe criteria entice va fi vreodata votat in Romania. Ar fi mai util pentru UDMR o lege a descentralizarii aplicat pentru toata tara, fara tendinte nationalisto-autonomiste, si ar fi in favoarea Romaniei nu a separatizmului promovat de cativa ani de UDMR ... Intr-un timp acest UDMR chiar parea a fi un partid normal. Pacat ca au devenit un PSD al maghiarilor (manipulare, minciune, baroni etc).
 • +16 (20 voturi)    
  pe axa Rusia - Ungaria - UDMR? (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:05)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  sau cum?
  Oricum proiectul e sortit esecului. Cu toate astea, ar fi un bun motiv pentru a crea legi/pedepse drastice pentru cei ce subnineaza integritatea statului.

  PS
  Ma apuca rasul numai cand vad "candidatul UDMR la presedintie, Kelemen Hunor"
  • -11 (13 voturi)    
   eh (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:20)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

   Pentru a-și atinge scopurile din Ardeal ungurii au nevoie de acordul Germaniei, nu al Rusiei.
 • +11 (15 voturi)    
  Daca tot e tinut autonom... (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:13)

  ac [utilizator]

  (ce o mai fi si asta), atunci platiti taxe cind mergeti pe drumurile din RO. Taxe pe telefon, TV, internet etc. A, si nu sinteti in UE? Atunci si roaming. Cursul valutar e EUR 6.50. Benzina 2 EUR. Etc.

  Apropo, care e sensul unitatii administrativ-teritoriale "tinut"? Eu unul nu-l stiu. Sau o sa-l aflam dupa ce si cum?
 • +5 (13 voturi)    
  Regiunea Dobrogea (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:13)

  Carcalete [utilizator]

  Dobrogea se constituie ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania.

  •Se fac venit al bugetului regiunii urmatoarele:
  - 50% din veniturile realizate la podul de la Cernavoda si la cel de la Agigea
  - 50% din veniturile realizate in Portul Constanta
  - 50% din veniturile realizate de pitipoancele din Mamaia si din restul statiunilor.
  • +3 (3 voturi)    
   Hi,hi,hi... (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:36)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui Carcalete

   Mai Carcalete baiatule, pitipoancele tale nu platesc impozit, deci de unde le iei 50% ??
 • +13 (15 voturi)    
  Eu mi-am facut... (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:14)

  ac [utilizator]

  ... in balcon la mine tinutul fumator. Sa cer o ordonanta de urgenta.
 • +13 (13 voturi)    
  :)) (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:18)

  I [utilizator]

  77 de membri? cate unul pentru fiecare intersectie sau cum? :))) asta ne lipseste, si mai multi "alesi".
 • +1 (7 voturi)    
  diferente fata de situatia actuala.... (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:22)

  Paul_ [utilizator]

  Fata de situatia actuala, cred ca sunt doua mari diferente:

  1. autonomia economica a zonei;
  2. unirea celor 3 judete intr-o unitate administrativa;

  Folosirea limbii maghiare in regiune in administratie si sistemul judecatoresc se intampla deja ( chestia cu 1/3 si 2/3 este o tampenie de origine americana). Trebuie sa castige un concurs cel mai bun, indiferent de originea etnica.

  Dupa parerea mea, daca se scot tampeliile de gen impartirea posturilor dupa criterii etnice, legea poate fi folosita pentru organizarea regiunilor de dezvoltare (sunt sigur ca este mai buna decat legea PSD).
  • +3 (3 voturi)    
   ocuparea prin concurs (Vineri, 5 septembrie 2014, 22:17)

   VW_Bora [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

   a oricărui post public este esenţială pentru consolidarea democraţiei. Unii vor posturi pe criterii etnice, cei mai mulţi (adică cei la putere) pe criterii politice. Ne mirăm că ne conduc incompetenţii...

   Ştiţi, probabil, ce se întâmplă prin Inspectoratele Şcolare din toată ţara. E dezastru, directorii de şcoli sunt numiţi politic, deşi legea spune clar: concurs! Se găsesc tot felul de explicaţii şi derogări şi numiri "temporare" pentru a ocoli LEGI ÎN VIGOARE. Prin extensie, cele mai recente derapaje (şi cele mai grave) sunt cele două OUG care ar permite traseismul politic, respectiv votul pe bază de "declaraţie personală".

   Varza a ajuns atât de imensă fraţilor, că ne-ar ajunge să facem sarmale de Crăciun pe 100 de ani! Şi nici măcar nu ştim dacă mai apucăm Crăciunul de anul ăsta...
 • -2 (8 voturi)    
  Decantare politica (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:25)

  UpNext [utilizator]

  Din articol rezulta ca PSD/PUNR/PC s-au exprimat, de mult timp si repetat, foarte critic la adresa acestui proiect si au decis sa se opuna active si in forta.

  Va fi insa foarte interesant sa vedem pozitiile...opozitiei democratice din Romania. De ex. pozitia dnei Macovei, partenera de viata a unui important politician maghiar, o sustinatoare ardenta a lui Soros cand era activa la APADOR-CH si NED, apropiata lui Gabi Andreescu.

  ....sau pozitia dlui. Iohannis....Nu mai vorbesc de ce ar putea glasui "duduia" Udrea.
  • -3 (3 voturi)    
   Erata (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:59)

   UpNext [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Nu PSD/PUNR/PC, ci PSD/UNPR/PC.
 • +13 (13 voturi)    
  etnii... (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:32)

  ala_ [utilizator]

  Nu inteleg ce tot ii dau astia cu Mures. In Mures sunt mai multi romani decat unguri.
  Iar in judetele Harghita si covasna 20-25% sunt romani. Aia cum se vor simti? Singura varianta ar fi sa-si faca si ei autonomie in cadrul autonomiei. Nu?
 • +6 (8 voturi)    
  Vrem tinut secoiesc IN UNGARIA (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:09)

  PavelAnton [anonim]

  Pentru ca secuii se considera de fapt maghiari vrem sa aiba tinutul lor secoiesc in tara lor de adoptie UNGARIA, care le-a dat al doilea pasaport.

  Noi le putem da de asemenea PASAPORTUL.

  Dar la figurat.

  Prietenii stiu de ce
 • +5 (5 voturi)    
  referendum national ! (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:14)

  keiser_soze [utilizator]

  sa vedem procentul pro si contra !
  • 0 (0 voturi)    
   Aşa da. (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 9:42)

   periscop [utilizator] i-a raspuns lui keiser_soze

   Subscriu. Ar fi o prezenţă substanţială la vot!
 • +4 (6 voturi)    
  Multumim V Ponta (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:34)

  GabrielAlbert [anonim]

  Absolut Superb!

  Exact asa cum s-a zis si despre Voiculescu, V Ponta va da foc tarii doar ca sa stea el pe scaunul de pe care va putea privii frumos focul.

  Pentru a-si garanta coezunea coalitiei de guvernare va fi dispus sa acorde o bucata din tara mafiei Unguresti. De aici si pana la integrarea totala a Transilvaniei in Ungaria nu mai e mult.

  E o rusine. Initiatorii acestei propuneri ar trebuii acuzati de separatism si judecati pentru inalta tradare.

  Nu uitati de constitutie. Nu uitati de secolele de lupta pentru ca romanii sa fie romani in Romania.
  • -2 (8 voturi)    
   Multumim și T. Băsescu (Vineri, 5 septembrie 2014, 15:28)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui GabrielAlbert

   "Este esenţial ca cetăţenii români de etnie maghiară să meargă vot. Numai aşa drepturile şi interesele lor pot fi mai bine apărate. Cetăţeni români de etnie maghiară, mergeţi la vot!"

   http://www.gandul.info/politica/basescu-apel-pe-facebook-inainte-de-inchiderea-urnelor-cetateni-romani-de-etnie-maghiara-mergeti-la-vot-10380443
  • +3 (3 voturi)    
   integrarea totală (Vineri, 5 septembrie 2014, 22:32)

   VW_Bora [utilizator] i-a raspuns lui GabrielAlbert

   a Transilvaniei în Ungaria... Hmmm. Serios?

   Nu te-ai gândit la cifre? E geografie de clasa a IV-a. Ar rezulta o ţară (Ungaria) cu populaţie cam cât a României de acum (18 milioane) iar elementul interesant al ecuaţiei ar fi comunitatea (să nu zic "minoritatea") românească din "noua Ungarie", comunitate de aproape 7 milioane de locuitori.

   Păi, ăştia s-ar putea constitui instant în cel mai mare partid politic (să zicem UDRU, nu-i aşa?) şi ar câştiga toate alegerile pe generaţii întregi de acum înainte. Uniţi, ar fi majoritari în parlamentul de la Budapesta (capitala având steag roşu-galben-albastru nu ar mai exista nici scandalul drapelelor :-), ceea ce ar fi un scenariu mult mai avantajos pentru Bucureşti decât orice altă soluţie propusă, negociată sau impusă, nu?

   Chiar credeţi că asta vrea Orbán sau Vóna?
 • +6 (12 voturi)    
  A inceput atacul (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:39)

  KostasP [utilizator]

  Asupra Romaniei, comandat de Rusia.
 • +6 (12 voturi)    
  Autonomie ! (Vineri, 5 septembrie 2014, 14:48)

  Singurelu [utilizator]

  Daca PONTA a acceptat sa fie primit la acea " aniversare " a secuilor cu imnul Ungariei ce sa mai speram ? Daca era un barbat de stat la primele acorduri ale imnului spunea : pardon am nimerit gresit aici si pleca direct la Bucuresti . Pentru niste nenorocite de voturi in parlament sunt in stare sa vanda tara . HALAL POLITICIENI ! ; SARMANA TARA !
  • +8 (8 voturi)    
   Autonomie pentru ce (Vineri, 5 septembrie 2014, 15:25)

   Ovidiiiiius [utilizator] i-a raspuns lui Singurelu

   Stai linistit ca nu accepta nimic Ponta , e un cretin dar asta nu o sa faca , eu sper sa accepte si sa dea cu mucii in fasole . Iti garantez ca o sa dispara mai repede decat Gioana. Oricum pana si in randul sustinatorilor lui a pierdut prin gestul facut acum o luna.
  • +2 (2 voturi)    
   dacă era un bărbat de stat (Vineri, 5 septembrie 2014, 22:36)

   VW_Bora [utilizator] i-a raspuns lui Singurelu

   cum ar fi Korea de Nord, Siria, Irak, atunci da, pleca direct la Phenian, Damasc sau Bagdad.

   Dar Ponta nu e un bărbat de stat, săracul! Să vezi că n-o să mai stea după alegeri...
 • +6 (8 voturi)    
  aiurea si imposibil (Vineri, 5 septembrie 2014, 16:36)

  uzu [utilizator]

  e o discutie fara nici un sens. ca sa schimbi constitutia trebuie sa faci referendum. nu exista nici un argument indiferent cat de logic sau corect este, care sa duca rezultatul unui eventual referendum la 50% pentru.
  deci orice decizii politice se iau sunt praf in ochii alegatorilor, romani sau maghiari.
  inca odata, oricat de corect, incorect, drept, nedrept ar fi, este PRACTIC imposibil.
 • +2 (6 voturi)    
  Manipulare!!! (Vineri, 5 septembrie 2014, 17:13)

  Miscarea Focul Dacic [utilizator]

  O manipulare grosolană și foarte periculoasă a PSD care ESTE DISPERAT.
  Să vă explic de ce.
  Trebuie sî fii dus cu sorcova să nu știi că acest proiect nu are cum să treacă.
  Atunci de ce l-au făcur și de ce acum vin cu el în Parlamen?
  Din două motive:
  UDMR sau mai bine zis baronii acestui partid împreună cu Ponta au făcut un troc ascuns ceva de genu: ...băi Ponta noi suntem forțați de împrejurările interne si internaționale (?!) să cerem autonomia. Tu și PSD faceti pe eroi națiunii și o respingeți cu vehemență. Voi câștigați voturi, noi le luăm banii la fraierii care au finantat proiectul asta și intreăm într-o opoziție mascată fața de voi. Toată lumea va fi mulțumită.... Asta este scenariul cel mai blând. La al doilea nici nu vreau să mă gândesc. Ar fi mult prea grav.... Cred că știți la ce mă refer. Cine ar vrea acum o destabilizare a Romaniei?
  • +1 (1 vot)    
   Cine vrea destabilizarea României? (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 9:44)

   periscop [utilizator] i-a raspuns lui Miscarea Focul Dacic

   Cine a vrut destabilizarea Ucrainei.
 • +2 (4 voturi)    
  Situatia internationala (Vineri, 5 septembrie 2014, 18:14)

  Dan1492 [utilizator]

  impune alocarea unei cote mai mari din buget pentru armata,politie,jandarmerie,servicii secrete.
  Din motive strategice,locatia fortelor principale enumerate ar trebui asigurata in centrul tarii -la adapostul lantului muntos rasaritean ,asa ca -fara nici o legatura cu cererile UDMR-ului- ar trebui sa fie in judetele Harghita,Mures si Covasna.
 • +5 (5 voturi)    
  limba maghiara (Vineri, 5 septembrie 2014, 21:47)

  Nevermind [utilizator]

  Obligatorie pentru CURtea constitutionla? La instantele de arbitraj de la Paris si NY nu vreti s-o impuneti? Agitatilor tupeisti si nesimtiti...
 • -3 (5 voturi)    
  Banalitati (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 3:01)

  Huba [utilizator]

  Ma deranjeaza de la inceputul articolului faptul ca autorul foloseste expresiile banale, deja plictisitoare, auzite de 25 de ani incoace: "stat in stat","autonomie pe criterii etnice" (ceva demonica, vai de capul nostru, bineinteles), "segregare". Inainte de a va ingrozi mai cititi macar pe net despre diferite forme de autonomii existente in Europa, sau raportul CE intocmit de Andreas Gross in 2003 si o sa vedeti ca nu este nimic diabolic sau neobisnuit in "criterii etnice" sau "autonomie". (Ia uite, ce a declarat in 2013 la Bucuresti presedintele de atunci al Comitetului Regiunilor: autonomia etnica nu este in dizarmonie cu statul de drept (!) - http://www.realitatea.net/presedintele-comitetului-regiunilor-ue--autonomia-etnica-nu-este-in-dizarmonie-cu-statul-de-drept_1219295.html)
  Iar la sfarsitul articolului autorul se refera la un alt articol care este plin de minciuni, este o diversiune cu semi-informatii. Interesant este ca nimeni din presa romana nu a verificat credibilitatea institului respectiv, in timp ce in presa maghiara s-au facut dezvaluiri despre CESI care cel putin este suspect: http://vilagterkep.atlatszo.hu/2014/08/26/a-szekelyfoldi-autonomia-orosz-erdek-allitja-egy-offshore-elemzoceg/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201409
  V-am crezut mai serios, domnule Tapalaga... :(
 • +3 (5 voturi)    
  Prietenia Orban-Putin (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 3:12)

  Parzivall [utilizator]

  si respectul declarat al acestuia, prietenia Ponta-chineji, declaratiile cartitzoiului kaghebist Tradiceanu incep sa aiba sens.
  Something bad it's gonna happen.
 • +6 (8 voturi)    
  ce bine ca am plecat (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 5:47)

  amanda13 [utilizator]

  Am crescut in HarCov si am reusit sa plec dupa terminarea liceului. La fel ca mine au facut si ceilalti colegi de-ai mei cu o singura exceptie. Toti stiam ca nu este posibil, ca romani, sa ne intoarcem si sa traim o viata linistita acolo. Toti fuseseram discriminati fatis sau nu in numeroase moduri - de la subfinantarea scolii noastre doar fiindca era cu predare romana, pana la micile incidente si batai de cartier a caror tinta predilecta eram.

  De doua decenii si jumatate situatia este ignorata, secuii / maghiarii se considera deja stat in stat, proiectul de mai sus este in mare doar o oficializare a unei stari care exista deja in fapt. Ii multumim lui Ion Iliescu, alt agent de influenta a Rusiei care a avut grija sa creeze acest flagel numit UDMR pentru ca mai apoi toate partidele romanesti sa il intretina prin cooptarea lor la guvernare. Nimanui de la Bucuresti nu i-a pasat vreodata de situatia romanilor de acolo, nimeni nu a incercat sa faca ceva pentru a opri aceast demers permanent al UDMR si acolitilor de subminare a statului roman. Acum e prea tarziu, cred eu, sa se mai faca ceva.

  Asa cum am spus - ce bine ca am plecat!
 • -1 (1 vot)    
  fezabilitatea proiectuluiu (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 9:13)

  Mihai IonTurcu [anonim]

  Proiectul poate fi luat in discutie doar in conditiile schimbarii constitutiei si adoptarii sistemului de Landuri in intregul cupins al statului.
 • -1 (1 vot)    
  praf (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 10:14)

  tot [utilizator]

  Suspendarea lui Basescu si autonomia teritoriala sint doar praf in ochii fraierilor , ca sa distraga atentia de la campania electorala care , cred , nu merge chiar cum ar vrea psdul.
 • +1 (3 voturi)    
  vă recomand pagina de FB a lui kelemen hunor (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 10:36)

  visio [utilizator]

  să îl felicitați intens și inteligent!
  Altfel, cine vrea pământ în România, categoric ese în locul nepotrivit. Ungurii (maghiarii nu există) și gluma aceea de secui, să meargă în deșerturile Asiei, la ei acasă și să ceară pământ. Decocamdată, ei sunt migratori. Corecție, parte dintre ei pentru că cei mai mulți au fost rebotezați Istvan din Ion.
 • +3 (5 voturi)    
  Care sunt mizele (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 11:28)

  Parol [utilizator]

  In Mures doar 30% din populatie e maghiara. Surprinde astfel cerinta ca Muresul sa fie inclus in asa-zisul Tinut. Insa daca se citeate proiectul, motivele devin evidente:
  - conform proiectului toate bogatiile de subsol din zona devin proprietatea tinutului
  - pentru taxare, firmele desfasurand afaceri in zona trebuie sa se inregistreze in zona (desi ele ar finaxate si la locul sediului principal, conform legii)
  - Romania isi asigura cam 70% din necesarul de gaze din productie interna, 60% din acestea fiind extrase din...Mures!
  - astfel gazele Romaniei ar devenii proprietate "secuiasca", urmand ca statul "unitar si independent" Romania sa plateasa bani pentru propriile resurse.
  - de asemenea firmele romanesti desfasurand afaceri acolo ar cotiza si la dezvoltarea "secuimii"

  Un alt efect pervers al proiectului implica maghiarizarea, in special prin purificare etnica (nu se mentioneaz aici dar romanii din "tinut" sunt invitati sa plece, daca nu le place, urmand sa fie despagubiti ... de statul roman pentru bunirile lasate acolo) a regiunii si prin extinderea maghiarilor si in Mures. Acapararea justitiei pe criterii etnice ar asigura faptul ca "drepturile" maghiarilor vor prevala.

  Ca sa scurtam, Romania ar plati pentru propriile resurse, pentru alungarea tuturor romanilor din zona si pentru maghiarizarea centrului Romaniei...

  Cineva ne ia de prosti, rasplata pentru faptul ca bravii nostri comunisti n-au procedat ca Benes cu cei 3,5 milioane de nemti din Regiunea Sudeta.
 • 0 (2 voturi)    
  Nu se intampla nimic ! (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 12:30)

  John M. [utilizator]

  Ungurii au ramas fara palinca si se imbata cu apa rece!
 • +1 (3 voturi)    
  Rapid (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 13:26)

  OctavianTodirut [anonim]

  Ce repede se petrece totul. Sunt uimit. Eu sunt din zona, Harghita. Pana acum 6-7 ani nu stiam ca exista un steag al secuilor iar acum il agita toti politicienii si o parte din localnici.

  Sper sa nu se ajunga la tensiuni prea mari, dincolo de politicieni si niste extremisti exista niste oameni frumosi.

  Dupa cum am mai spus, suntem o tara foarte tanara, mai avem multa paine de mancat si multe de inteles, sper sa alegem viitorul cu cap si sa nu uitam ca Romania e frumoasa pentru ca e multi culturala.

  Aici in Polonia, regiunile poarta denumirile lor istorice, majoritatea. Sunt 16 regiuni, numite voievodate, toate cu o anumita autonomie si putere de decizie iar oamenii chiar sunt mandri ca vin din Podlasie, Polonia Mica, Silesia etc.

  Cred ca o astfel de solutie ar fi suficienta.

  Si aici exista ceva similar ideii secuilor, silezienii sunt o cultura si limba distinca iar recent au inceput sa dea din coate pentru autonomie dar cred ca ce tine Polonia atat de unita este inca amintirea proaspata a celui de-al doilea razboi mondial.
  • +2 (4 voturi)    
   modul de organizare al altora, nu trebuie copiat (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 14:29)

   visio [utilizator] i-a raspuns lui OctavianTodirut

   câteva corecții:
   1. România nu este o națiune tânără; istoria comunistă te-a învățat că 1918 e data zero a nașterii națiunii române;
   2. Existența românilor, descendenți ai getodacilor, se duce spre 10.000 ani î.e.n; fă-ți un serviciu și cunoaște-ți propria istorie; comuniștii sunt bătaia d ejoc a lui Dumnezeu; de fiecare dată îi arată cu degetul când vrea să sperie o națiune care decade;
   3. cine aere cetățenie română, are obligații față de Statul român; ce se întâmplă la polonezi e treaba lor; noi nu ne uităm în grădina altora...nu e politicos
   4. știu că îți iei bani frumoși să minți, însă România nu este o țară multiculturală...

   p.s. apropo de bani, mai există și alte modalități de plată...aur, etc...
   • -1 (3 voturi)    
    Ești glumeț (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 17:00)

    OctavianTodirut [anonim] i-a raspuns lui visio

    Hai că m-am supărat. Dacă vorbești pe tonul ăsta nu mă bucură discuția ba mai mult mă obligi la reacții necugetate. :)))) Te-ai aprins repejor, ai nivelul de fierbere foarte jos. E bine. Mai citește încă o dată ce am scris și spune-mi despre ăia 10.000 de ani :)))) și cum de România nu e o țară multiculturală? Și de ce nu faci diferența dintre țară și națiune?

    Voi răspunde calm și fără să mă dau cu părerea despre ce ești sau ce faci câți bani ei sau nu și alte porcării ce le-ai împrumutat de la TV.

    1. Am scris țară tânără și nu națiune. Sper că ai înțeles.

    2. Ce nu îmi plac oamenii ăștia de cred că știu totul despre omul care a postat un comentariu. Așa toți suntem descendenți dintr-o zonă a Africii. Toți în lume asta avem "rude" care se întorc cu 10.000 de ani în urmă, nu ne face cu nimic speciali, iar propoziția în care ai alăturat 10.000 de ani cu daci e nereușită. Mai mult de atât nimic din tine nu e dac.

    3. România tot timpul se uită în grădina altora lar răspunsurile tale în care demonstrezi că știi ce fac eu demonstrează asta.

    4. Asta a fost inutilă și gratis. Din păcate nu primesc niciun ban, mă descurc foarte bine făcându-mi meseria mea. Nu vreau să conving daci ancestrali și superiori ca tine că România e multi culturală.

    Chiar mi-ar plăcea, poate ieșim la o bere, unde vrei tu dar în Munții Orăștiei să fie. Mă găsești pe facebook cu numele ăsta.

    Mulțumesc mult pentru comentariu,
    Octavian
    • 0 (2 voturi)    
     diverse (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 20:18)

     visio [utilizator] i-a raspuns lui OctavianTodirut

     1. într-o accepțiune logică, țara este o formă superioară de organizare, geografic și teritorial vorbind; că au existat Principate la un moment oarecare, este la fel de adevărat ca Regatul lui Burebista; deci, ca națiune sau ca țară sau ca ce vrei tu, avem vechime de +10k ani (numai cultura Cucuteni are 7000 ani, asta ca exemplu aplicat teritorial);
     2. aberația asta cu descendanța indo-europeană, ultra mega africană, este o rușine pentru oamenii de știință și sub demnitatea lor profesională, însă observ că le place; nu vor să recunoască că au greșit; m-am resemnat știind că nu numai România are un premier Plagiator; sunt și alte națiuni care au avut tipuri ca Elena Ceaușescu; evident că popoarele s-au metisat și a ieșit un fel de ”ghiveci”, însă 35% dintre electorii români sunt în expectativă; cred că realizezi ce înseamnă cifra asta; ca subiect aparte, eu sunt pentru națiunea europeană, și orice om normal la cap apreciază acest viitor; numai dobitoci ca unii unguri sau secui veniți de aiurea sau convertiți peste noapte în ...nu știu ce; că mie îmi place să mă cred dac, și că națiunea mea a inventat sângele artificial, primul laser, primul avion, primul avion cu reacție, insulina, prima secvență de tragere printre palele elicei, etc...toate astea mă fac mândru de apartenența mea geografică; ca idee colaterală, se mai spune că mama lui Alexandru Macedon era din Dacia;
     3. românii nu prea se uită în curtea altora; altfel, nu ar fi votat dobitoci la guvernare;
     4. nu ai cum să mă convingi de multiculturalismul din România; trebuia să vorbești întâi despre UK, SUA, Germania, Franța; noi românii, am deschis ușa tuturor; de aici și proverbul cu ”pe cine nu lași să moară, nu te lasă să...”

     te voi căuta pe facebook și poate vedem și Bucegii, și nu vorbesc de celebrul Sfinx și de ce este orientat către ceva, undeva, etc

     p.s. mă deranjează orice alterează ființa umană: gazarea evreilor, genocidul regimurilor ungurești, etc...ce vrei, sunt un sensibil :) însă plâng mai greu :
 • +3 (3 voturi)    
  propunere articol suplimentar (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 20:59)

  mono61 [utilizator]

  Din proiect lipseşte prevederea potrivit căreia cutremurele din Vrancea nu trebuie să mai fie resimţite în Covasna, Harghita şi (parţial) în Mureş. Că seismele vin de la moldoveni, treacă-meargă, problema e că se produc în limba română, fără traducere în limba maghiară.
 • +1 (1 vot)    
  comentariu (Duminică, 7 septembrie 2014, 7:05)

  Livut [utilizator]

  Oare propunerile UDMR sunt pe placul lui Ponta un partid care sprijina PSD cu drag si spor numai ca sa isi vada interesele realizate - nu e prima data. Ponta ii va sprijini in detrimentul interesului national mai ales acum in campania electorala.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by