Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, s-a declarat, joi, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, impotriva autonomiei teritoriale pe criterii etnice si a punctat ca declaratiile decidentilor de la Budapesta care indeamna la autonomii teritoriale sau drepturi colective pot insemna o contestare sau o violare a tratatului de baza dintre cele doua tari, care are reglementari clare in acest sens, relateaza Agerpres.

Titus Corlatean a spus ca in tratatul de baza s-au stabilit reguli care trebuie respectate de ambele tari si acestea nu implica obligatia pentru Romania sau Ungaria de a asigura autonomii administrative pe criterii etnice.

"E o obligatie asumata de Ungaria, este un tratat ratificat, obligatoriu si fiecare declaratie a unui oficial, (...) a unui decident politic din Ungaria care indeamna la drepturi colective si la autonomii teritoriale pe criteriu etnic aici, in Romania, formulate nu o data pe teritoriul romanesc inseamna, in cel mai bun caz, un mare semn de intrebare pus asupra valabilitatii tratatului politic bilateral dintre Romania si Ungaria, chestiune foarte grava, sau poate insemna chiar o violare, o contestare a acestui tratat. Si vreau si astazi, am spus-o si nu am spus-o doar o data direct oficialilor unguri, sa reciteasca tratatul politic de baza si sa respecte angajamentul international asumat solemn de statul ungar", a spus Titus Corlatean.

Ministrul de Externe considera ca tema autonomiei teritoriale este artificiala si nu poate fi acceptata nici politic sau juridic

"Acesta tema, care este o tema artificiala, a asa numitei autonomii a tinutului secuiesc, nu poate fi acceptata nici politic, nici juridic, nici in sensul realitatilor administrative si din punctul de vedere al declaratiilor pe care decidenti politici ungari le fac fie in Ungaria, fie in Romania. Eu le sugerez sa reciteasca tratatul politic bilateral, articolul 15 si anexa tratatului, pentru ca este necesara respectarea a ceea ce am convenit de comun acord si care pe scurt spune: in relatia bilaterala nu acceptam drepturi colctive si autonomii pe criterii etnice", a punctat Titus Corlatean. In discursul sau el a facut referire la declaratia premierului Ungariei, Viktor Orban, care a spus, la Universitatea de la Baile Tusnad, ca asteapta respect in relatiile reciproce si ca partea romana a facut declaratii care au tratat cu lipsa de respect maghiarii, statul maghiar.

Titus Corlatean a spus ca respect in relatiile bilaterale inseamna respectarea regulilor convenite, a tratatului de baza dintre Romania si Ungaria, a parteneriatului strategic cu continut european dintre cele doua tari, iar respect reciproc inseamna si colaborare si sprijinire reciproca, amintind ca Romania a evacuat recent noua cetateni ungari din Gaza, in cadrul procedurilor coordonate de Ministerul de Externe.

El a tinut sa precizeze ca Romania respecta standardele internationale referitoare la drepturile minoritatilor nationale si asteapta reciprocitate din partea statului ungar pentru minoritatea romana din Ungaria. Totodata, ministrul de Externe a subliniat ca este dreptul suveran al unui stat cum isi construieste structura administrativ-teritoriala.

Intrebat cum califica proiectul de lege privind autonomia teritoriala ce urmeaza sa fie depus de UDMR si care ar avea o prevedere ce stipuleaza ca etnicii romani pot solicita stramutarea in alte zone, Titus Corlatean a punctat ca aceste chestiuni sunt inacceptabile si nici macar nu ar trebui discutate.

"Eu nu am vazut un proiect scris, finalizat, prezentat care sa vizeze autonomia teritoriala pe criterii etnice, il astept si il astept cu mare interes pentru a vedea exact care sunt ideile de acolo, dar chestiuni legate de stramutari de persoane, lucruri care vizeaza obligarea unor cetateni romani, in speta de etnie romana, absolut ca nu sunt de acord cu anumite asa-zise reglementari sa plece, sunt chestiuni absolut inacceptabile, acest lucru nici macar nu ar trebui discutat, nu ar trebui sa apara ca idee. Astfel de chestiuni care pot fi si sunt rezultatul unor idei extremiste nu au ce cauta intr-o societate cu adevarat democratica", a spus ministrul de Externe.

Acesta a adaugat ca tot in tratatul bilateral dintre Romania si Ungaria se stipuleaza ca cetatenii apartinand minoritatilor nationale "trebuie sa stie sa respecte si drepturile celorlalti si ca integritatea teritoriala, unitatea, suveranitatea statului pe teritoriul caruia traiesc sunt principii sacrosante". El a subliniat ca "ceea ce nu este acceptabil potrivit Constitutiei Romaniei, voi spune de pe acum ca nu are cum sa fie sustinut".

Titus Corlatean le-a dezvaluit celor prezenti ca pozitia sa referitoare la autonomia teritoriala coincide cu cea a bunicului sau, Nicolae Corlatean, care a trait la Ludus si care s-a declarat, la vremea respectiva, impotriva Regiunii Autonome Maghiare. In final, ministrul de Externe le-a spus celor prezenti ca si romanii au dreptul la propriile lor sensibilitati, care trebuie afirmate public cu mai multa tarie.

"Noi romanii, avem noi insine, dreptul la propria noastra memorie, la propria noastra interpretare a istoriei, la propriile noastre sensibilitati. Si trebuie sa o spunem cu mai multa vigoare publica si cu mai multa demnitate, mai ales in dialogul cu autoritatile ungare. Pentru ca ori de cate ori un demnitar al statului ungar, la Budapesta, sau mai ales aici, pe teritoriul Romaniei, aduce in discutie lucruri care pentru noi, romanii, reprezinta o sensibilitate aparte, creeaza o anumita reactie, acest lucru nu inseamna respect, respectul pe care premierul Ungariei il mentiona pe teritoriul Romaniei. Si daca noi stim ca avem dreptul la propriile noastre sensibilitati, eu cred ca avem si argumentele sa fim foarte fermi pe pozitie, atunci cand trebuie sa fim foarte fermi. Nu inseamna ca, de exemplu, nu pot accepta, ca om politic nu-mi face placere, dar nu pot accepta ideea ca si ceilalti au propriile lor sensibilitati, interpretari legate de Trianon, dar de exemplu eu nu pot accepta ca noi sa fim muti, in tara asta, de ani de zile, cand vorbim de simbolistica Trianonului, care pentru noi inseamna altceva. (...) Noi nu avem a comemora Trianonul, noi avem a celebra si a marca simbolistica Trianonului", a mai punctat Titus Corlatean.