Cei 300 de energeticieni de la Termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) s-au retras luni de pe DN 7, pe care l-au blocat timp de 40 de minute in cadrul unui protest spontan, dar continua actiunea revendicativa in curtea societatii, transmite Agerpres.

Pentru a nu fi acuzati ca blocheaza DN 7, protestatarii au folosit trecerea de pietoni din dreptul termocentralei, pe care au traversat incontinuu, scandand impotriva conducerii CEH. Traficul rutier a fost dirijat de politie pe rute ocolitoare.

Oamenii sunt nemultumiti de prevederile noului contract colectiv de munca si afirma ca noul document le aduce pierderi de aproximativ 500 de lei la salariu.

"Consiliul de Administratie al CEH discuta luni, la Bucuresti, un program de eficientizare a activitatii in cadrul Complexului, iar acesta prevede reducerea saptamanii de lucru de la cinci la patru zile pentru 3200 de angajati de la termocentralele Mintia, Paroseni si structura TESA a Diviziei Miniere, care grupeaza exploatarile de carbune Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan. O reducere a programului de lucru ar insemna inca o scadere cu 20% a veniturilor salariale", a declarat luni presedintele Sindicatului Liber si Independent al Energeticienilor de la termocentrala Mintia, Ionel Ticula.

Liderul sindical a intrat luni dimineata in greva foamei, afirmand ca prin gestul sau doreste sa atraga atentia asupra problemelor cu care se confrunta energeticienii de la Mintia.

"Reducerea programului de lucru este o masura discriminatorie fata de ceilalti angajati ai CEH. Termocentrala Mintia ar fi afectata in totalitate de reducerea programului de lucru, termocentrala Paroseni este mai putin afectata partea de termo-mecanica, iar Divizia Miniera, prin personalul TESA. Aceasta nu este o solutie, noi propunem o solutie de eficientizare a activitatii pe criterii economice si nu pe criterii populiste", a adaugat Ticula.

Sindicatul Liber si Independent al Energeticienilor de la termocentrala Mintia a depus la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Hunedoara o contestatie scrisa in ceea ce priveste noul contract colectiv de munca si nu exclude deschiderea unei actiuni in instanta in ceea ce priveste prevederile din acest document.

"Vom folosi toate caile legale pentru a atrage atentia asupra contractului colectiv de munca pentru ca este o actiune discriminatorie si aduce pierderi salariale fata de unii angajati ai CEH", a spus liderul sindical.

Acesta a mentionat ca va ramane in greva foamei pana cand va primi un raspuns din partea administratiei CEH in ceea ce priveste deciziile adoptate la programul de restructurare al societatii.

La protestul spontan de luni au luat parte angajati din schimbul de noapte si o parte din cei din tura de dimineata, fara sa fie afectat procesul de productie.