Premierul Victor Ponta a declarat, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, ca el a propus-o pe Laura Codruta Kovesi la sefia DNA si ca Traian Basescu "nu a vrut-o initial", sustinand-o doar la televizor. Propunerile la sefia parchetelor s-au facut in 2013 in baza unor controversate negocieri politice intre presedinte si premier. Multa vreme s-a speculat ca Traian Basescu ar fi propus-o pe Kovesi la DNA iar Ponta pe Tiberiu Nitu la Parchetul General. Desi trebuia organizata o procedura de selectie, presedintele si premierul au renuntat la ea, alegand calea unor negocieri lipsite de transparenta.

Laura Codruta Kovesi a fost numita in toamna lui 2012 de catre guvernul Ponta in functia de inalt reprezentant al guvernului la Bruxelles pe langa Comisia Europeana. In aprilie 2013 a fost numita la sefia DNA. Vezi detalii despre controversatul proces de numiri la sefia Parchetelor aici si aici

Fragment din interviul acordat de Victor Ponta pentru Evenimentul Zilei (publicat doar in editia tiparita)

Rep: A ramas o enigma nominalizarea Laurei Codruta Kovesi la DNA, in conditiile in care baronii PSD cu probleme sperau sa scape de "justitia lui Basescu". Care au fost motivele care v-au determinat sa o sustineti pe Laura Codruta Kovesi? Traian Basescu?

Victor Ponta: Nu, Traian Basescu nu a vrut-o pe Kovesi acolo initial. Dupa aceea, sigur ca a fost de acord.

Rep: De ce spuneti ca nu o voia Traian Basescu?

VP: Nu mai stiu, am memorie selectiva. Eu am considerat ca este persoana care se bucura de credibilitate, nu in fata mea, a partidului si a guvernului, ci a institutiilor internationale care monitorizeaa starea Justiei din Romania si de aceea am propus-o. Ma bucur caci se pare ca a fost o solutie de succes. (...)

Rep: Deci Traian Basescu a cedat si cu Kovesi si cu Nitu? Spuneti ca au fost propunerile dvs.?

VP: Nu, au fost discutate cu presedintele. El il dorea pe dl. Morar neaparat la Parchetul General si nu a insistat pentru alta persoana. Asta a fost intentia dansului si am spus ca nu il voi propune niciodata. Cu dna Kovesi a insistat la televizor. Cu mine, nu.

Rep: Mai sustineti atunci ideea de DNA basist?

VP: In continuare cred ca dosarele facute in perioada referendumului de dl. Morar sunt dosare politice. Eu n-am oprit mersul justitiei. Azi cred ca DNA este mult mai independent decat in 2012.