Tezaurul din Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) se va muta in incinta Casei Presei din Bucuresti, dupa ce primarul general, Sorin Oprescu, si ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au evaluat mai multe imobile, informeaza un comunicat citat de Mediafax.

Astfel, spatiul unde vor fi mutate colectiile MNLR este administrat de Compania Nationala a Imprimeriilor Coresi.

"Primaria Municipiului Bucuresti se ocupa deja de igienizarea si pregatirea spatiului si are in responsabilitate si intretinerea lui ulterioara, astfel incat valorile inestimabile ale Muzeului National al Literaturii Romane sa fie pastrate in conditii optime si de maxima siguranta. In perioada imediat urmatoare, vor fi facute demersuri pentru identificarea unui imobil adecvat functionarii Muzeului National al Literaturii Romane, pentru expunerea tezaurului literar, pe masura prestigiului institutiei de cultura", se arata in comunicatul citat.

Totodata, directorul Muzeului National al Literaturii Romane, Ioan Cristescu, a declarat pentru Mediafax ca duminica, ziua prevazuta initial pentru evacuarea MNLR, nu se va pune sigiliu pe cladire. "Dar intr-o perioada scurta de timp va trebui sa eliberam spatiul", a spus Ioan Cristescu.

Acesta a precizat ca o perioada cuprinsa intre sase luni si un an de zile muzeul se va ocupa de pastrarea, conservarea si restaurarea manuscriselor. "Mutarea (patrimoniului, n.r.) se va face cum scrie la carte. Exista niste proceduri care trebuie respectate si conform legislatiei muzeale, mutarea se va desfasura cu tot ce inseamna securitate, conditii de transport, de depozitare. Mutarea va dura aproximativ doua luni de zile", a explicat Cristescu.

Pe de alta parte, si Muzeul National al Taranului Roman din Capitala va pune la dispozitia Muzeului National al Literaturii Romane cateva spatii de depozitare, pentru a proteja patrimoniul MNLR, a anuntat, joi, Virgil Nitulescu, managerul MTR, intr-un comunicat remis Mediafax.

El precizeaza ca acesta "este un gest de minima solidaritate intre muzeele Romaniei". "(...) si asteptam ca Primaria Municipiului Bucuresti sa gaseasca, in cel mai scurt timp posibil, o solutie pentru asezarea Muzeului National al Literaturii Romane intr-un sediu adecvat", a mai spus Virgil Nitulescu.

Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti este in pericol iminent de a fi evacuat fortat, impreuna cu intreaga sa arhiva de peste 300.000 de manuscrise, obiecte de patrimoniu si carti vechi (unele mai vechi de 500 de ani), evaluate la peste 1 miliard de euro, dar a caror valoare istorica si culturala este inestimabila. Printre ele, manuscrise de Marcel Proust, Thomas Mann, Paul Valery, Giovanni Papini, Giuseppe Ungaretti si Mihai Eminescu, in numele caruia a fost creat acest muzeu.

Patru manifestari de sustinere a MNLR s-au desfasurat in ultimele doua saptamani in Bucuresti.

Un astfel de eveniment s-a desfasurat pe 4 iunie, in fata MNLR si in fata Primariei Capitalei. Aproximativ 50 de persoane, majoritatea angajati ai Muzeului Literaturii, au participat atunci, in fata sediului MNLR, la un protest fata de evacuarea institutiei din sediul de pe bulevardul Dacia, directorul acesteia, Ioan Cristescu, declarand la momentul respectiv ca a fost deja intrerupta alimentarea cu apa si ca nu mai poate chema oamenii la serviciu. Protestul respectiv nu a fost autorizat.

Intrebat atunci daca a participat la discutiile reprezentantilor municipalitatii cu proprietarul cladirii in care functioneaza muzeul, directorul MNLR, Ioan Cristescu, a raspuns afirmativ, adaugand ca proprietarul "nu are de gand sa vanda". "Vor, cel mult, sa ne lase aici cateva luni. Conditia ar fi ca primaria sa plateasca un milion de euro din urma, pe ultimii trei ani", a spus Cristescu, precizand ca aceasta suma nu ar reprezenta o datorie.

Acesta a mai spus ca, ulterior, se va ajunge, "probabil, la o formula de pus sigiliu pe cladire". "Pentru ca nu poti sa permiti cuiva, indiferent ca e proprietar... Chiar daca ma aleg cu dosar penal pentru violarea proprietatii, mai importanta este apararea patrimoniului", a adaugat Cristescu.

Directorul MNLR a precizat si ca a discutat cu reprezentantii Primariei Capitalei despre viitorul sediu al muzeului, fiind gasite, astfel, "cateva locatii potrivite", insa nu exista, deocamdata, o solutie definitiva.

Un alt protest cu acelasi obiect, tot neautorizat, s-a desfasurat, pe 4 iunie, in fata Primariei Capitalei, unde s-au adunat circa 10-15 persoane, respectiv cativa angajati ai muzeului, alaturi de tineri.

Pe de alta parte, pe 8 iunie, peste 20 de persoane, angajati ai Muzeului Literaturii, scriitori si alti artisti, s-au adunat in fata institutiei pentru a atrage atentia asupra faptului ca sediul acesteia, care a fost retrocedat, urmeaza sa fie evacuat pe 15 iunie, fara a exista un alt spatiu pentru gazduirea muzeului.

Totodata, peste 60 de persoane au participat, pe 10 iunie, la evenimentul "Recviem pentru Muzeu", organizat de Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) in fata Muzeului Literaturii Romane, unde membrii ARCEN au citit fragmente din Emil Cioran si Mircea Eliade, in contextul in care institutia ar putea fi inchisa.

Muzeului National al Literaturii Romane se afla in administrarea municipalitatii bucurestene.

Pe 30 mai, proiectul de suplimentare a bugetului Muzeului National al Literaturii Romane cu 2,55 milioane de lei, pentru eliberarea sediului institutiei, care a fost retrocedat, a fost respins de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

MNLR i-a fost repartizat actualul sediu, din bulevardul Dacia, numarul 12, in anul 1967. Pregatirile prealabile functionarii ca institutie muzeala au durat pana in anul 1971, cand, de facto, a devenit sediu al institutiei, cu program de vizitare.

Muzeul adaposteste un autentic tezaur literar format din manuscrise, carti, obiecte personale, obiecte de arta, fotografii, inregistrari audio-video. Acestea redau intr-o imagine concentrat metaforica profunzimea, complexitatea si frumusetea inefabila a literaturii romane.