Pentru Romania, daca exista si o parte buna a anexarii peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, atunci este aceasta: statul roman a reusit sa atraga atentia americanilor, atentie de care autoritatile de la Bucuresti nu simteau pana acum ca se bucura, scrie cotidianul american USA Today in editia de marti, citat de Agerpres.

Ministrul american al apararii, Chuck Hagel, se va afla in Romania in aceasta saptamana, in cadrul unei serii de vizite la nivel inalt ale unor oficialitati americane menite sa aminteasca acestei tari est-europene - si rusilor - ca Occidentul nu doarme in timp ce presedintele rus Vladimir Putin incearca sa extinda sfera de influenta a Federatiei Ruse.

Rusia nu este o amenintare directa pentru teritoriul Romaniei, si totusi din discutiile purtate in aceasta tara transpare preocuparea cu privire la expansionismul rusesc, in parte pentru ca au trecut doar 25 de ani de cand romanii l-au inlaturat de la putere pe Nicolae Ceausescu, dictatorul comunist sustinut de sovietici, scrie autorul articolului, Paul Singer. In opinia sa, romanii sunt convinsi ca apetitul pentru noi teritorii al lui Putin nu este satisfacut si ca Republica Moldova ar fi urmatoarea tinta.

Singer il citeaza pe europarlamentarul roman Ioan Mircea Pascu, care a declarat recent la o conferinta organizata la Bucuresti ca incursiunea Rusiei in Ucraina nu este una fara costuri pentru Moscova. "Costul pentru Rusia il reprezinta o NATO revigorata", a spus Pascu, care a adaugat ca, dupa anexarea Crimeii, "Rusia este mai izolata decat inainte si dl Putin este mai compromis decat inainte".

Paul Singer aminteste si declaratiile lui Iulian Chifu, consilierul pe probleme de politica externa al presedintelui Romaniei, care a apreciat ca evenimentele din Ucraina au avut ca rezultat transformarea granitei de est a Romaniei dintr-o "granita civilizata" - conceputa ca o granita a "parteneriatului pentru pace" dintre Rusia si lumea occidentala - intr-o "granita puternica, o granita intarita... o granita din timpul perioadei de ingradire" (politica de stavilire, politica de ingradire sau politica de izolare, in limba engleza containment, a fost o politica a SUA, care presupunea utilizarea numeroaselor strategii pentru a preveni extinderea comunismului in lume - n.r.).

Romania se invecineaza la nord-est cu Ucraina si la est cu Republica Moldova. Cu ocazia unei intalniri, in luna mai, cu vicepresedintele american Joe Biden, premierul roman Victor Ponta a evidentiat preocuparea tarii sale pentru Republica Moldova. "Am vorbit destul de mult despre statul moldovean", a spus Ponta, care a multumit pentru "sprijinul pe care administratia de la Washington il ofera intr-un mod explicit".

Potrivit USA Today, Ponta a mai spus ca Romania actioneaza pentru a-si spori productia de energie, astfel incat Romania "sa-si poata asigura - pentru ea si pentru Republica Moldova - independenta energetica ce este chiar mai importanta in actualele conditii de criza".

SUA s-au angajat intr-o campanie sustinuta de reasigurare a Romaniei. Ca stat membru al NATO, Romania intra sub incidenta articolului 5 al Tratatului NATO, care stipuleaza ca un atac armat impotriva uneia sau mai multora dintre statele membre, in Europa sau in America de Nord, va fi considerat un atac impotriva tuturor tarilor membre. Cu prilejul vizitei sale din mai, Biden a reconfirmat in mod expres angajamentul SUA in ceea ce priveste apararea Romaniei.

Raman totusi cateva provocari de ambele parti. Ani la randul, Romania nu a reusit sa indeplineasca cerinta NATO de a aloca 2% din PIB cheltuielilor pentru aparare, cu toate ca guvernul a promis acum sa faca acest lucru pana in 2016. Iar SUA nu au reusit sa desemneze un nou ambasador in Romania, lasand postul vacant de mai bine de un an.

Fostul ambasador al SUA in Romania, Mark Gitenstein, a declarat ca Romania va juca un rol crucial in promovarea intereselor americane. Romania este "cel mai de incredere aliat din regiune, in prezent", atat ca "tampon impotriva oricarei expansiuni viitoare (a Rusiei)", cat si ca "ancora a NATO in Europa de de Sud-Est", a apreciat Gitenstein.