Aproximativ 193.000 de elevi de clasa a IV-a din toata tara sunt asteptati sa participe miercuri la evaluarea nationala la limba romana, dintre care 14.100 sunt din Bucuresti. Numarul celor care se vor prezenta nu va fi cunoscut decat dupa sustinerea probei, intrucat pentru aceste evaluari nu se fac inscrieri. Evaluarea se face in timpul orelor de curs, in salile de clasa in care invata elevii, scrie Agerpres.

"Evaluarile isi propun sa regleze deficientele si sa arate achizitiile elevilor la acel moment. Este bine ca aceste evaluari se fac din doi in doi ani. Putem astfel sa intervenim pentru a regla deficientele. Evaluarile sunt realizate pe filosofia testarilor internationale", a declarat marti, pentru Agerpres, inspectorul Marian Banu de la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Acesta a precizat ca rezultatele nu vor fi facute publice. "Rezultatele vor fi confidentiale, ele se vor discuta numai cu parintii", a spus Banu.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei Nationale, elevii de clasa a IV-a vor mai sustine urmatoarele probe:

  • 29 mai proba la matematica
  • 30 mai proba la limba materna pentru cei care apartin minoritatilor nationale

Urmatoarele evaluari vor avea loc la clasele a II-a in 2-4 iunie si la clasele a VI-a in 5 si 6 iunie.

Competentele pe care elevii trebuie deja sa le fi acumulat sunt conform nivelului specific varstei - competente de scris-citit, folosirea corecta a limbii romane si a limbii materne, competente de comunicare in limba romana si limba materna, competente in domeniul matematicii si al stiintelor naturii, subiectele fiind elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) si avand un nivel mediu de dificultate.

Testele elaborate pentru clasa a IV-a vizeaza: evaluarea competentelor de intelegere a textului scris in limba romana, evaluarea competentelor de matematica, iar pentru elevii apartinand minoritatilor nationale, care studiaza in limba materna, se administreaza si un test de evaluare a intelegerii textului scris in limba materna. Durata alocata rezolvarii testelor va fi de 25 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a II-a si 60 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a IV-a si la clasa a VI-a.