Monseniorul Anton Durcovici (1888-1951), episcop romano-catolic mort in inchisoarea de la Sighetu Marmatiei, al carui martiriu pentru credinta a fost recunoscut de Papa Francisc la 31 octombrie 2013, va fi beatificat sambata, ora 11.00, la Iasi, scrie Agerpres.

Liturghia solemna va fi oficiata de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, trimisul Papei Francisc. Odata declarat fericit, episcopul Anton Durcovici va fi inscris in randul fericitilor si sfintilor Bisericii Catolice, introdus in calendarul Bisericii locale si sarbatorit la 10 decembrie, ziua martiriului sau.

Ceremonia de beatificare a episcopul martir Anton Durcovici se va desfasura pe stadionul Emil Alexandrescu. Accesul pe stadion, incepand cu ora 8.00, va fi permis pelerinilor doar pe baza biletelor emise de Episcopie si distribuite in parohii.

Peste 100 de preoti si diaconi romano catolici vor imparti Sfanta Impartasanie celor aproximativ 20.000 de pelerini care sunt asteptati sambata, la Iasi.

Anton Durcovici este al patrulea martir catolic din Romania, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de catre Biserica Catolica, dupa Constantin Ignatiu Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare si Oradea, mort in 1949 in inchisoarea din Aiud, Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort in 1952 in inchisoarea din Jilava, si Vladimir Ghika (2013), preot romano-catolic si principe roman, mort in 1954 in inchisoarea din Jilava. Tot din Romania a fost ridicat la cinstea altarelor fericitul Ieremia Valahul de catre Papa Ioan Paul al II-lea la 30 octombrie 1983.