Romii sunt din ce in ce mai mult victime ale violentelor in Europa, iar statele nu reactioneaza la adevarata dimensiune a problemei, scrie un raport al organizatiei Amnesty International dat publicitatii marti cu ocazia Zilei Internationale a Romilor si citat de AFP.

"Guvernele sunt reticente in a recunoaste amploarea problemei si reactioneaza foarte slab atunci cand trebuie sa lupte impotriva acesteia", considera Marco Perolini, cercetator la Amnesty International.

In Franta, organizatia atrage atentia asupra rolului politiei, acuzata ca "hartuieste" aceasta minoritate in cursul demolarii taberelor de romi, actiuni ce s-au accelerat in 2013 cu desfiintarea a 165 de tabere in care locuiau aproximativ 20.000 de persoane.

Organizatia acuza, de asemenea, fortele de ordine ca nu ii protejeaza suficient pe romi si ca nu face intotdeauna anchete pentru a-i gasi pe cei care ii agreseaza.

Amnesty International scoate in evidenta si cazul Republicii Cehe unde grupuri de extrema-dreapta au organizat in 2013 manifestatii impotriva romilor fara ca acestea sa fie urmate de o condamnare clara din partea autoritatilor. In orasul Duchov, insusi primarul a participat la unul dintre aceste marsuri, scrie raportul Amnesty.

In Grecia, asociatia acuza politia ca nu a intervenit in cursul unui atac din ianuarie 2013, cu cocteiluri Molotov si pietre asupra locuintelor comunitatii rome din Etoliko (vest).

Asadar, Amnesty International cere guvernelor sa vegheze ca politia sa nu foloseasca disproportionat forta in cursul interventiilor asupra taberelor de romi, sa ii urmareasca cu mai multa eficienta pe autorii actelor cu caracter rasist si sa realizeze statistici cu violentele impotriva romilor.