Ambasadorul Kievului la Bucuresti, Teofil Bauer, se declara multumit de masurile adoptate de comunitatea internationala dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, dar afirma ca o reactie mai rapida ar fi putut evita pierderea peninsulei de catre Ucraina. Pe de alta parte, Bauer afirma, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca este mai putin probabila acum o repetare a scenariului Crimeei in Transnistria, avand in vedere exact aceasta reactie a comunitatii internationale.

Ambasadorul Ucrainei, Teofil BauerFoto: Hotnews

"Reactia comunitatii internationale a fost destul de prompta si in cadrul in care este permis de catre legislatia internationala. Poate ca ar fi fost bine daca toate masurile care au fost luate sa fi fost adoptate pur si simplu putin mai inainte si nu se ajungea pana la anexarea Crimeei", spune ambasadorul Ucrainei la Bucuresti.

In opinia sa, "avand in vedere care a fost reactia comunitatii internationale la anexarea Crimeei (...) posibilitatea repetarii scenariului in Transnistria este mult mai mic" acum.

Intrebat daca Ucraina confirma informatiile Moscovei legate de retragerea unei parti a trupelor masate la granita estica a tarii, Teofil Bauer a precizat ca se constata "o oarecare redislocare" a militarilor rusi, dar asta nu inseamna ca riscul unei invazii "chiar nu exista".

"Aproape in fiecare zi serviciile de informatii si organele de politie retin pe teritoriul Ucrainei persoane cetateni ai Rusiei care se ocupa pe teritoriul Ucrainei cu activitati care in niciun caz nu sunt acele declarate sau ca turisti", a explicat el.

In opinia sa, renuntarea de catre Ucraina la arsenalul nuclear mostenit de la URSS, in favoarea Rusiei, care a condus la semnarea Memorandumului de la Budapesta, prin care SUA, Rusia si Marea Britanie garantau suveranitatea tarii, "a fost unica (hotarare) posibila si unica buna".

Pe de alta parte, Teofil Bauer afirma, intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro, ca Ucraina nu ar avea "mari obiectii" pentru modernizarea formatului de negocieri 5+2 pentru rezolvarea problemei Transnistriei, in sensul includerii Romaniei in aceste negocieri.

"Astazi avem noi riscuri in contextul acestei probleme, de aceea cred ca colaborarea dintre Ucraina si Romania pe problema transnistreana va fi mult mai stransa", spune ambasadorul, la intrebarea unui cititor HotNews.ro.

Acesta precizat insa ca nu Kievul poate decide schimbarea acestui formatul, "dar nu cred ca Ucraina ar avea mari obiectii pentru reformarea si modernizarea acestui format".