In 2 Aprilie este Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, stabilita de Organizatia Natiunilor Unite, in urma cu 5 ani. In toata lumea, in jurul acestei date, organizatiile care promoveaza cauza persoanelor cu autism desfasoara actiuni menite sa atraga atentia asupra problematicii autismului care atinge 1 din 68 de persoane, conform celor mai recente studii ale Centrului pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor din Atlanta, SUA, publicate in luna martie.

La noi in tara, Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) organizeaza o serie de manifestari si evenimente, atat in Bucuresti cat si in tara, cu scopul de a creste gradul de constientizare a publicului asupra autismului, dar si de a atrage atentia autoritatilor asupra nevoilor comunitatii persoanelor cu autism din Romania, arata un comunicat al FEDRA.

De asemenea, ca in fiecare an, pe 2 Aprilie, organizatiile din Romania se raliaza campaniei internationale "Light It Up Blue", prin iluminarea in albastru a mai multor institutii importante, din Bucuresti si din tara.

La Bucuresti, vor fi iluminate in albastru cladiri importante si vor avea loc un miting si un mars, astfel:

  • ora 11.00 - miting in Parcul Coltea din Piata Universitatii, cu recompunerea, pe paviment, a fundei puzzle, simbol al luptei pentru cauza autismului
  • ora 12.30 - plecare in mars catre Piata Unirii
  • ora 13.00 - lansare de baloane albastre, in Parcul Unirii
  • ora 21.00 - 00.00, iluminarea in albastru a cladirilor Parlamentului si Ateneului Roman

Si alte organizatiile membre FEDRA desfasoara actiuni si manifestatii publice in orasele: Baia Mare, Bistrita Nasaud, Brasov, Bucuresti, Cluj Napoca, Craiova, Galati, Iasi, Piatra Neamt, Pitesti, Suceava, Tulcea.

Toate aceste cladiri iluminate in albastru se alatura campaniei internationale, "Light It Up Blue", in cadrul careia in jur de 3000 de cladiri din intreaga lume sunt iluminate, in fiecare an, in albastru, purtand mesajul persoanelor cu autism. Printre acestea, amintim: Empire State Building din New York, SUA; Ada Bridge si Templul Sf. Sava din Belgrad, Serbia; Burj Al Arab din Dubai, Emiratele Arabe Unite; The Torch din Doha, Quatar; Sydney Opera House din Sydney, Australia.