Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denuntat luni "blocada" impusa Transnistriei, intr-o convorbire telefonica cu cancelarul german Angela Merkel, scrie AFP.

Angela Merkel si Vladimir PutinFoto: Agerpres/AP

Presedintele Putin a sunat-o pe Angela Merkel pentru a sublinia necesitatea unei reforme constitutionale in Ucraina si pentru a critica "blocada" impusa Transnistriei.

Astfel, seful Federatiei Rusiei "a subliniat necesitatea unei reforme constitutionale care sa garanteze interesele legitime ale locuitorilor tuturor regiunilor din Ucraina", potrivit unui comunicat al Kremlinului.

In ceea ce priveste Transnistria, Putin a subliniat necesitatea unor masuri care sa permita "ridicarea blocadei de facto a acestei regiuni" si cautarea unei solutii "juste" pentru aceasta regiune separatista rusofona a Moldovei.

Acest subiect a fost evocat de Vladimir Putin si in cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul sau american Barack Obama, si care a avut ca subiect propunerea SUA de a pune capat crizei din Ucraina.

Site-ul presedintiei ruse arata, referitor la aceeasi convorbire, ca Putin s-a plans de "blocada" instituita de Ucraina asupra Transnistriei, subliniind ca Rusia sustine rezolvarea conflictului transnistrean in formatul consacrat 5+2. In comunicatul Casei Albe nu se face nici o referire la Transnistria.

UPDATE

UPDATE 07:00 Ministrii de Externe ai Germaniei, Frantei si Poloniei, reuniti in cadrul asa-numitei organizatii "Triunghiul de la Weimar", au indemnat luni Rusia sa "se abtina de la orice noua escaladare" in dosarul ucrainean.

06:30 Washingtonul ar primi favorabil retragerea trupelor ruse stationate de-a lungul granitei cu Ucraina

Cetatenii straini care doresc sa viziteze Crimeea vor trebui de acum sa obtina o viza de la una din misiunile diplomatice si consulare ale Rusiei, a anuntat luni Ministerul rus al Afacerilor Externe, potrivit AFP.

"In urma reintegrarii Crimeei si a orasului Sevastopol in Federatia Rusa, cetatenii straini vor trebui sa obtina o viza rusa pentru a vizita Crimeea de la una din misiunile diplomatice sau posturi consulare ale Federatiei Ruse", a declarat ministerul intr-un comunicat citat de agentia de presa rusa Itar-Tass.

"Pentru plecarea cetatenilor straini aflati pe teritoriul Crimeei, care erau inainte, in conformitate cu legile ucrainene, fara viza, este necesar sa se adreseze reprezentantului Ministerului rus de Externe la Simferopol", mai precizeaza comunicatul.

Dupa alipirea sa la Rusia, Crimeea a trecut la ora oficiala rusa: locuitorii peninsulei primesc pasapoarte rusesti, iar o mare parte din comercianti au schimbat moneda ucraineana in ruble rusesti.