Un avion E-3A AWACS al Nato va survola spatiul aerian romanesc marti, ca parte a unui exercitiu planificat de recunoastere, a informati Ministerul Apararii Nationale, citat de Reuters.

Avion AWACS al NATOFoto: NATO

MApN a precizat ca acesta zboara la o altitudine de 9.000 de metri, iar radarul sau poate supraveghea o zona de 312.000 km patrati si poate detecta tinte care zboara la altitudini joase.

NATO anuntase luni ca va trimite avioane de cercetare si alarmare indepartata (Airborne Warning and Control System - AWACS) pentru a efectua misiuni de recunoastere deasupra Poloniei si Romaniei, in contextul crizei din Ucraina.

Aceste misiuni aeriene "vor intari capacitatea (NATO - n.red.) de supraveghere a situatiei" si vor avea loc doar in spatiul aerian al tarilor care apartin aliantei transatlantice, a declarat la Bruxelles un responsabil NATO.

Potrivit unui purtator de cuvant al NATO, citat de Reuters, ambasadorii NATO, actionand la recomandarea comandantului fortelor NATO in Europa, generalul american Philip Breedlove, au dat unda verde luni zborurilor.

Decizia de a trimite aeronave AWACS a fost luata de Consiliul Atlanticului de Nord care grupeaza ambasadorii celor 28 de tari NATO.

Desfasurarea acestor misiuni "este o actiune intemeiata si responsabila" care urmeaza deciziei luate saptamana trecuta de NATO de a consolida actiunile de supraveghere a tarilor membre, vecine ale Ucrainei, a precizat responsabilul NATO.

NATO opereaza o flota de 17 avioane Boeing E-3A dotate cu AWACS (Airborne Warning and Control System) care permite supravegherea spatiului aerian mult mai bine decat cu ajutorul unui radar de la sol.

"Zborurile acestor avioane asupra tarilor membre ale NATO este un lucru obisnuit", a declarat un diplomat, subliniind totodata ca este iesit din comun faptul ca NATO anunta acest lucru public. "Nu este vorba despre o miscare de acutizare a tensiunilor", in contextul in care occidentalii asteapta o solutionare pasnica a crizei, a dat asigura oficialul.

Aeronavele AWACS vor "efectua misiunile lor de la baza din Geilenkirchen, Germania, si de la cea din Waddington, Marea Britanie", a precizat reprezentantul NATO.