Romania ar putea trimite intre 30 si 50 de militari in Republica Centrafricana, in cadrul operatiunilor de stabilizare a situatiei din aceasta tara, in care violentele sangeroase raman cotidiene, scrie AFP.

Potrivit unor surse diplomatice citate de agentia internationala de stiri, la operatiune vor participa "in total aproape 900 de militari".

Pe langa Franta, "natiunea-cadru" in aceasta operatiunie, cinci tari au propus o contributie "substantiala" la Eufor-RCA, pentru a se putea amplasa la Bangui incepand din martie, potrivit unui diplomat citat de France Presse.

Astfel, Polonia ar putea trimite circa 140 de oameni. Georgia, care nu este membru al UE, dar doreste sa se apropie de blocul comunitar si de NATO, a propus peste 100 de soldati. O alta companie ar putea fi formata din militari din Estonia, Letonia, Portugalia si Romania, care ar urma sa trimita fiecare intre 30 si 50 de oameni. Spania si-a anuntat si ea intentia de a participa.

Franta s-a decis vineri sa trimita ca intariri 400 de militari in aceasta tara, majorand astfel dispozitivul militar la 2.000 de oameni, si a cerut europenilor sa accelereze operatiunile de trimitere de soldati in Republica Centrafricana.

Decizia a fost luata de presedintele Francois Hollande, la capatul unei reuniuni a Consiliului restrans de Aparare, care a avut loc la Palatul Elysee.

Francois Hollande "a decis sa aduca temporar la 2.000 efectivele militare franceze amplasate in Republica Centrafricana. Acest efort suplimentar de 400 de oameni include amplasarea anticipata a fortelor de lupta si a Jandarmilor francezi, care vor participa ulterior la operatiunea militara a UE, imediat dupa amplasare", a afirmat presedintia, intr-un comunicat.

Seful de stat a cerut "UE sa accelereze amplasarea misiunii Eufor, inclusiv a Fortei europene de jandarmerie", potrivit sursei citate.

Eufor-RCA se va concentra asupra Bangui, cu misiunea de a securiza zona aeroportului Mpoko, care adaposteste o imensa tabara in care traiesc peste 70.000 de oameni.

Forta europeana de Jandarmerie este o structura creata de sase tari independent de UE. Urogendfor (FGE) este formata din jandarmi francezi, italieni, olandezi, portughezi, spanioli si romani si a fost deja folosita in situatii de criza in Bosnia sau Haiti.

Franta are in prezent 1.600 de militari in aceasta tara, in cadrul operatiunii militare Sangaris demarata la inceputul lui decembrie.

Pana in prezent, nici Germania si nici Marea Britanie nu si-au exprimat intentia de a trimite trupe.

Cel putin 2.000 de oameni au murit, in aproape un an, in confruntarile din Republica Centrafricana intre militii musulmane si crestine. Violentele s-au intensificat in martie 2013, desi Republica Centrafricana este afectata de instabilitate de la proclamarea independentei fata de Franta, in 1960.