Aproximativ 400 de detinuti ar putea beneficia de legea mai favorabila, odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri, la 1 februarie, dupa ce comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, anunta, vineri, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

Un numar de 122 de detinuti au fost pusi in libertate sambata, 1 februarie, ca urmare a punerii in aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal si noul Cod de procedura penala, informa Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

De asemenea, pentru 176 de detinuti, a fost inlocuita pedeapsa inchisorii cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie, mai preciza sursa citata.

Primul beneficiar al aplicarii legii mai favorabile in cazul detinutilor din Capitala a fost un minor, care urma sa fie transferat intr-un centru educativ, in urma unei decizii luate de Tribunalul Bucuresti, scrie Mediafax, care publica o sinteza a situatiei detinutilor in tara.

Zece detinuti din Penitenciarul Bistrita au scapat de inchisoare

Zece detinuti din Penitenciarul Bistrita condamnati pentru fapte precum inselaciune, omor deosebit de grav, viol si infractiuni la Codul Rutier au scapat de inchisoare urmare a noilor Coduri, insa doar trei sunt pusi in libertate, ceilalti fiind trimisi la reeducare in centre de detentie.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Bistrita-Nasaud, Dana Ceuca, a declarat, luni, corespondentului Mediafax, ca la aceasta instanta au ajuns trei cereri de eliberare formulate de detinuti din Penitenciarul Bistrita, care au fost judecate in prima zi a lunii februarie, odata cu intrarea in vigoare a noilor Coduri.

Magistratii au luat act de propunerea Comisiei de evaluare din Penitenciarul Bistrita constituita in vederea aplicarii legii penale mai favorabile in cazul persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate si au dat trei sentinte favorabile acestora.

Este vorba despre eliberarea unui barbat condamnat pentru inselaciune si de internarea in centre de detentie a doi tineri care, la data savarsirii faptelor, erau minori, unul fiind condamnat pentru omor deosebit de grav si altul pentru viol.

"Instanta a decis eliberarea de indata a unui barbat condamnat la 13 ani de inchisoare pentru inselaciune. Potrivit noilor prevederi, pedeapsa pentru fapta sa este intre sase luni si trei ani de inchisoare, iar inculpatul savarsise din ea sapte ani de detentie. De asemenea, instanta a mai luat in discutie si cazurile a doua persoane care, la data savarsirii faptelor, erau minori. Este vorba de un inculpat condamnat de Tribunalul Targu Mures la 12 ani si jumatate de pedeapsa cu inchisoare pentru mai multe fapte, printre care si omor deosebit de grav, si de un altul care a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru viol. In ambele cazuri, instanta a decis masura educativa a internarii intr-un centru de detentie pe o durata egala cu pedeapsa cu inchisoarea", a spus Ceuca.

Potrivit sursei citate, Tribunalul Bistrita-Nasaud nu are pe rol alte cereri de eliberare.

Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Bistrita, Laura Opris, a declarat, la randul sau, ca si Judecatoria Bistrita a dat doua sentinte favorabile detinutilor, acestia fiind, la randul lor, eliberati.

De asemenea, potrivit sursei citate, tot Judecatoria Bistrita a dispus inlocuirea pedepsei inchisorii cu masura internarii intr-un centru de detentie in alte cinci cazuri.

Potrivit Biroului de presa al Judecatoriei Bistrita, este vorba de persoane care au primit pedepse mai mici pentru incalcarea Codului Rutier.

Trei persoane, puse in libertate la Constanta de la intrarea in vigoare a noului Cod penal

Trei persoane au fost puse in libertate in judetul Constanta, din 1 februarie, cand a intrat in vigoare noul Cod penal, in urma unor decizii ale instantelor, iar reprezentantii Penitenciarului Poarta Alba spun ca in unitatea de detentie sunt circa 1.500 de detinuti ale caror dosare sunt reevaluate.

Pe rolul Tribunalului Constanta s-au aflat, sambata, 15 dosare pentru rejudecarea cauzelor, magistratii hotarand punerea in libertate intr-un singur caz, al unui barbat care fusese condamnat la 12 ani de inchisoare pentru inselaciune. Instanta a decis reducerea pedepsei la trei ani, iar pentru ca barbatul ispasise deja patru ani de inchisoare, acesta a fost pus in libertate.

De asemenea, judecatorii Tribunalului Constanta au mai decis internarea a cinci minori in centre de detentie, pentru reeducare, iar pentru sase detinuti au fost reduse pedepsele. Pentru alti trei detinuti, magistratii au respins cererile de rejudecare a dosarelor.

De asemenea, si la Judecaria Medgidia au fost analizate cateva zeci de dosare, iar doua persoane au fost puse in libertate. Unul dintre detinuti fusese condamnat la doi ani de inchisoare, din care executase un an, iar al doilea a fost eliberat dupa ce ispasise trei ani de inchisoare pentru furt calificat.

Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Poarta Alba, Gabi Botezan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca in total in unitatea de detentie se afla aproximativ 1.500 de persoane private de libertate care aveau condamnari definitive si ale caror dosare au fost analizate incepand din luna noiembrie de catre o comisie formata dintr-un judecator, un procuror si un angajat al institutiei.

"Sesizarile comisiei de evaluare a dosarelor de penitenciar vor fi trimise catre instante, la Tribunalul Constanta, respectiv Judecatoria Medgdia, iar instanta de judecata va decide in fiecare caz in parte - punere in liberate, modificare a pedepsei sau inlocuirea cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie, in cazul minorilor, sau chiar respingerea solicitarii", a precizat Gabi Botezan.

La randul lor, reprezentantii comisiei de evaluare spun ca, in total, vor fi trimise in instante aproximativ 300 de solicitari, in jur de 200 catre Judecatoria Medgidia, iar restul la Tribunalul Constanta.

"Initial, au fost trimise spre solutionare aproximativ 50 de dosare, in regim de urgenta, care s-au judecat chiar pe 1 februarie. De acum inainte vor fi trimise catre Judecatoria Medgidia si Tribunalul Constanta, circa 20-30 de dosare pe zi, pana la epuizarea lor¬, au precizat sursele citate.

De asemenea, membrii comisiei spun ca mai au de evaluat si dosarele persoanelor care au fost condamnate in ultimele zile ale lunii ianuarie si care sunt incarcerate atat la Penitenciarul Poarta Alba, cat si in arestul Politiei Judetene Constanta, temenul de finalizare fiind 28 februarie.

Trei detinuti au fost eliberati din Penitenciarul Vaslui. Ar putea urma si altii

Trei detinuti din cei o mie incarcerati in Penitenciarul Vaslui au fost eliberati dupa intrarea in vigoare a noilor Coduri, in timp ce pentru alti 160 au fost reduse pedepsele, iar daca deciziile instantelor vor ramane definitive, o parte dintre acestia ar putea beneficia de eliberari conditionate.

Trei detinuti de la Penitenciarul Vaslui au fost pusi in libertate ca urmare a punerii in aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal si noul Cod de procedura penala, constatandu-se ca, prin aplicarea legii mai favorabile, si-au ispasit integral pedepsele.

Potrivit unor surse oficiale, este vorba despre un barbat din Olt care, in aprilie 2010, a fost condamnat la trei ani si noua luni de inchisoare pentru inselaciune, de un barbat din Husi condamnat, in noiembrie 2012, la doi ani si patru luni de inchisoare pentru infractiuni la regimul circulatiei si de un barladean care avea de ispasit o pedeapsa de cinci ani de detentie pentru furt, fiind incarcerat in martie 2010.

De asemenea, conform surselor citate, pentru alti 160 de detinuti din cei 987 de la Penitenciarul Vaslui care, in ultima luna, au intrat in analiza a trei comisii formate din procurori si judecatori pentru aplicarea noilor Coduri au fost reduse pedepsele. Sentintele date insa de Judecatoria Vaslui sau de Tribunal nu sunt definitive, acestea putand fi atacate cu recurs de catre procurori.

Pentru detinutii in cazul carora sentintele instantelor vor ramane definitive vor fi emise noi mandate de executare a pedepselor in baza carora, ulterior, comisia de eliberari conditionate din cadrul Penitenciarului Vaslui va analiza fiecare caz pentru a se constata daca indeplineste conditiile de eliberare conditionata.

In Penitenciarul Vaslui sunt incarcerate in prezent peste o mie de detinuti, aproximativ 70 la suta fiind condamnati pentru furturi si talharii. Multi dintre acestia nu au beneficiat insa de reducerea pedepselor, dupa intrarea in vigoare a noilor Coduri, in conditiile in care fie sunt recidivisti fie au de ispasit mai multe pedepse cumulate.

Iasi: 13 detinuti, transferati in centre de reeducare, altor 14 li s-a redus pedeapsa

Un numar de 13 detinuti de la Penitenciarul Iasi, intre care si tineri condamnati pentru omor, vor executa restul pedepselor in centrul de reeducare din Targu Ocna, iar 14 vor beneficia de reducerea sentintelor, reprezentantii instantelor asteptandu-se ca numarul cererilor de eliberare sa creasca.

Potrivit datelor puse la dispozitia MEDIAFAX de catre Penitenciarul Iasi, au existat 27 de modificari ale sentintelor, in cazul a 13 detinuti dispunandu-se executarea pedepselor intr-un centru de detentie.

"Cele doua comisii care au fost la nivelul unitatii noastre pentru analizarea dosarelor le-au inaintat la instanta, dupa care s-a dispus pentru 13 detinuti inlocuirea pedepsei cu masura educativa de internare intr-un centru de detentie, iar pentru 14 s-a redus cuantumul pedepsei", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, Gabriela Topoliceanu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Iasi.

De sambata, 1 februarie, cand au intrat in vigoare noile Coduri, instantele din Iasi au avut o perioada incarcata. Astfel, la Judecatoria Iasi, in 1 februarie, erau depuse 43 de cereri pentru reevaluarea sentintelor, toate inaintate de catre comisii ale penitenciarului.

Reprezentantii institutiei se asteapta ca numarul solicitarilor sa creasca incepand de luni, in conditiile in care detinutii pot depune singuri cereri.

"Au existat doua tipuri de contestatii. Cele facute de catre comisiile din penitenciar si inregistrate la noi inainte de intrarea in vigoare a codurilor si in care se aprecia, eventual, daca s-ar putea discuta despre punerea in libertate si mai sunt contestatii care de abia acum vor intra in instanta si trebuie sa vina de la aceste comisii. Insa in afara de acestea vor fi si cererile facute de detinuti, iar acolo nu poti estima cate vor fi. Ce am solutionat eu personal au fost cereri in care condamnatii au fost in minorat si am inlocuit pedeapsa inchisorii cu masuri educative privative de libertatea. In aceasta au constat si majoritarea deciziilor date", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, judecatorul Florin Colipca, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Iasi.

Din cele 43 de dosare analizate la Judecatoria Iasi, au fost solutionate 34, iar dintre acestea doar 19 au fost admise. Florin Colipca a precizat ca niciun detinut nu a fost pus in libertate.

La Tribunalul Iasi au fost depuse 22 de cereri de modificare a pedepselor, insa doar o parte dintre acestea au fost solutionate.

"Au fost 11 complete, fiecare cu cate doua dosare, 22 de dosare inregistrate separat. Nu au fost solutionate toate, iar dintre cele care au fost solutionate au fost si admise, dar si respinse. In cazul in care s-a admis s-a procedat fie la reducerea sentintei fie la inlocuirea cu masura de transfer intr-un centru de reeducare. Trebuie specificat insa ca nu au existat reduceri semnificative ale pedepsei", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, Camelia Toderica, purtatorul de cuvant al Tribunalului Iasi.

Magistratii Tribunalului Iasi mai au de analizat patru dosare a caror solutionare a fost insa amanata pana in 7 februarie, iar conform Cameliei Toderica, acestea nu se pot solutiona cu punere in libertate.

Pe langa cazul ucigasului Larisei Chelaru, la Iasi, mai exista cel putin doua situatii in care detinuti condamnati pentru omor urmeaza sa fie transferati de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi la un centru de reeducare din Targu Ocna, intrucat la momentul comiterii crimei erau minori. Un astfel de caz este cel al lui Sorin Bostan, condamnat la opt ani de inchisoare in 2009, dupa ce, cu un an inainte, pe cand avea 17 ani, si-a ucis vecinul de 20 de ani, intr-un camin al primariei, pentru ca acesta i-ar fi reprosat ca face prea multa galagie pe hol. Tanarul a fugit atunci de la locul faptei, dar a fost gasit de autoritati la rudele sale din Iasi.

Un alt caz este cel al tanarului Georgian Munteanu, care, in 2010, a omorat, impreuna cu un prieten, un batran din Zorleni, judetul Vaslui, pentru a-i fura pensia. Vazand ca batranul, pe care l-au legat si batut, nu mai respira, tinerii s-au speriat si au fugit doar cu 350 de lei pe care i-au gasit in casa victimei. Munteanu a incercat sa scape fugind la Galati, apoi la Constanta, unde a fost insa gasit. Georgian Munteanu a fost condamnat la 13 ani de inchisoare cu executare, iar acum isi va petrece restul sentintei intr-un centru de reeducare din Targu Ocna. Prietenul sau, care l-a ajutat in comiterea crimei, ar putea beneficia si el de aceeasi solutie de la instanta.

La Curtea de Apel Iasi, pana duminica, nu ajunsese nicio cerere de reevaluare a pedepselor.

Sambata, la intrarea in vigoare a noilor Coduri, Tribunalul Iasi a dispus ca pedeapsa ucigasului fetitiei Larisa Chelaru, condamnat la 20 de ani de inchisoare, sa fie inlocuita cu 15 ani de internare intr-un centru de detentie.

Sapte detinuti cu condamnari pentru inselaciune sau tentativa de omor, pusi in libertate in Gorj

Sapte persoane incarcerate in Penitenciarul Targu Jiu, care aveau condamnari definitive pentru inselaciune, tentativa de omor, distrugere, violare de domiciliu sau furt calificat, au fost puse in libertate dupa intrarea in vigoare a noilor Coduri penale.

"Toate cele sapte persoane au fost puse in libertate in baza sentintelor instantelor de judecata. Nimeni nu a fost lasat liber fara o astfel de hotarare", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Targu Jiu, Sendile Nistor.

Conform portalului instantelor de judecata, sambata, in 1 februarie, prima cerere depusa de un detinut pentru aplicarea legii mai favorabile a fost respinsa de Tribunalul Gorj.

Urmatoarea cerere depusa la Tribunalul Gorj a fost cea a lui Stefan Augustin Motea Zaharia, condamnat la inchisoare cu executare in mai multe dosare in care a fost judecat pentru inselaciune cu prejudicii de milioane de lei, el avand de executat, in urma contopirii, o pedeapsa de 10 ani. Instanta i-a admis cererea si, ca urmare, barbatul a primit o sentinta care a permis eliberarea sa, pedepsele anterioare fiind contopite intr-una de cinci ani, care a fost executata, dupa cum au constatat magistratii.

Un alt detinut care a solicitat Tribunalului Gorj punerea sa in libertate a fost Mihai Statie, condamnat la inchisoare pentru mai multe fapte de inselaciune. Acesta a avut condamnari dispuse de-a lungul anilor de Judecatoria Oradea, Tribunalul Harghita, Judecatoria Ploiesti si Tribunalul Valcea, el avand de executat, in total, o pedeapsa de 13 ani. Magistratii au dispus, insa, in baza noilor prevederi legale, ca pedeapsa maxima in cazul acestuia sa fie de maxim 8 ani, barbatul fiind lasat in libertate intrucat a executat o mare parte din pedeapsa.

Un alt detinut care a fost eliberat, in baza unei decizii a Tribunalului Gorj, este Costel Mitala, condamnat pentru furt calificat, tentativa de omor, distrugere si violare de domiciliu. Judecatoria Craiova si Judecatoria Caracal il condamnasera la diverse pedepse, contopite de catre Tribunalul Gorj, in urma cu un an, la 6 ani de inchisoare.