Presedintele Traian Basescu a convocat sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) duminica, 2 februarie, ora 16.00, ca urmare a solicitarii a cinci membri ai CSAT primita in data de 24 ianuarie. Premierul Victor Ponta a anuntat duminica seara, la Antena 3, ca documentul privind convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru discutarea raportului STS privind accidentul aviatic din Apuseni se afla deja la Secretariatul general al Consiliului, dupa ce a fost semnat de sase membri ai Guvernului.

Ordinea de zi a sedintei CSAT este urmatoarea:

- Raportul privind gestionarea de catre autoritatile administratiei publice cu responsabilitati in domeniul situatiilor de urgenta, conform legislatiei in vigoare, a evenimentului de aviatie din data de 20.01.2014 in care a fost implicata aeronava BN-2, inregistrata YR-BRP, prezentat de prim-ministrul Guvernului Romaniei;

- Raportul directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale privind activitatile desfasurate conform legilor, metodologiilor si procedurilor interinstitutionale existente in legatura cu evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 in care a fost implicata aeronava BN-2, inregistrata YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Premierul Victor Ponta a anuntat duminica seara, la Antena 3, ca documentul privind convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se afla deja la Secretariatul general al Consiliului, dupa ce a fost semnat de sase membri ai Guvernului.

"Documentul a fost si trimis la secretariatul CSAT. Este semnat de membri CSAT care fac parte din Guvern, cu exceptia domnului Cazanciuc, nu era nevoie si de semnatura lui. Au semnat ministrii Daniel Chitoiu, Gabriel Oprea, Titus Corlatean, Andrei Gerea si cu mine, ministrul Apararii, Mircea Dusa. (...) Noi am cerut un singur lucru: in CSAT, pe ordinea de zi, sa fie un raport al STS, care nu se afla sub niciun fel sub autoritatea Guvernului, privind modul in care au actionat in cazul accidentului (aviatic - n.r.) de luni si, mai direct, un lucru pe care acum il stim cu siguranta, faptul ca identificarea locului telefonului de la care vorbeau supravietuitorii s-a facut in mod gresit. Informatiile STS au trimis echipele ISU de salvatori la o distanta destul de mare", a afirmat premierul, potrivit Agerpres.

Victor Ponta a apreciat ca solicitarea sa privind discutarea raportului STS in CSAT este "legitima", in conditiile in care conducerile institutiilor aflate in subordinea Guvernului care nu au functionat bine in cazul accidentului aviatic si-au asumat deja raspunderea.

"Este o cerere legitima, pentru ca in ceea ce priveste institutiile care se afla in puterea mea - si anume MAI, si acolo s-a schimbat ministrul, si nu doar secretarul de stat, IGSU, Romatsa - s-au luat masurile si de functionare interna, si de functionare a responsabilitatii conducerii. STS, care este de asemenea o institutie care nu a functionat bine, acea situatie nu este sub autoritatea mea si eu nu pot sa iau masuri acolo, poate doar CSAT", a mai afirmat Ponta.

Seful Guvernului a precizat, totodata, ca nu a discutat pe acest subiect cu presedintele Traian Basescu, cu care a vorbit ultima data, "probabil 30 de secunde sau un minut", atunci cand l-a informat despre demisia liberalului Radu Stroe si despre interimatul vicepremierului Gabriel Oprea.

***

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior in cursul zilei ca a transmis solicitarea de convocare a CSAT, mentionand ca data in care va fi programata aceasta reuniune urmeaza sa fie stabilita de catre presedintele Traian Basescu.

Ponta a confirmat, vineri, ca va solicita o reuniune a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in baza atributiilor sale de vicepresedinte al Consiliului, precizand ca aduna semnaturile necesare din partea a o treime dintre membrii CSAT.

Surse oficiale au declarat anterior ca premierul Victor Ponta va solicita convocarea CSAT, intr-o sedinta care sa aiba loc la inceputul saptamanii viitoare, pentru a discuta modul in care a actionat conducerea Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni si demiterea directorului general al STS, Marcel Opris.

Sursele citate au precizat ca premierul va solicita convocarea CSAT in calitatea sa de vicepresedinte al Consiliului, cu intentia ca reuniunea sa aiba loc cat mai rapid, eventual chiar luni.

Conform Legii de organizare, presedintele Romaniei indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, iar primul-ministru indeplineste functia de vicepresedinte.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se convoaca de presedintele acestuia, trimestrial sau ori de cate ori este necesar, dar poate fi convocat si la initiativa a cel putin o treime din numarul membrilor sai.

Consiliul lucreaza in prezenta a cel putin doua treimi din numarul membrilor sai si adopta hotarari prin consens.