Presedintele Traian Basescu a afirmat luni in discursul de la primirea sa de catre omologul israelian, Shimon Peres, ca in Romania mai exista, "sporadic", cate un politician care are "tentatia" de a nu recunoaste Holocaustul, transmite Agerpres.

"Simt nevoia sa mai spun, ca urmare a ceea ce am vazut in presa israeliana. Asa este, inca mai avem, sporadic, cate un politician, cate un om care are tentatia de a nu recunoaste Holocaustul," a spus Traian Basescu.

El a dat asigurari ca in Romania nu exista un sentiment antisemit.

"Am vazut preluarile in presa israeliana ale declaratiilor unui politician care si-a cerut scuze si vreau sa va asigur ca in Romania nu exista un sentiment antisemit, ca inca avem oameni care nu stiu si nu au apucat sa invete la scoala istoria adevarata a tarii lor", a declarat seful statului.

Traian Basescu a indicat faptul ca prin decizia predecesorului sau, Ion Iliescu, a fost instituita o comisie pentru cercetarea Holocaustului.

"Romania a recunoscut Holocaustul si Romania incearca sa transfere generatiilor de astazi ceea ce nu ni s-a spus in timpul comunismului, realitatea inceputului anilor '40", a spus el, amintind si de Monumentul Holocaustului de la Bucuresti, de faptul ca in Romania exista o lege care pedepseste drastic discriminarea si subliniind ca nu exista institutii care sa tolereze discriminarea sau nerecunoasterea realitatilor istorice ale anilor '40.

Presedintele a afirmat ca cei 65 de ani de relatii neintrerupte cu Israelul reprezinta un element de care Romania se mandreste.

"In 1967 toate fostele tari comuniste au intrerupt relatiile diplomatice cu Israelul, Romania nu a facut-o, din credinta ca Israelul este o tara prietena, de la care avem ce invata si o tara care are ce invata de la noi, o tara pe care o consideram un pilon de stabilitate in Orientul Mijlociu si care a demonstrat ca se poate face o gradina in Orientul Mijlociu, in nisipurile desertului din regiune", a spus Basescu.