Liderul PNL Crin Antonescu a declarat intr-un interviu acordat publicatiei Timpul.md, ca unirea Romaniei cu Republica Moldova va deveni un proiect national atunci cand romanii de pe ambele maluri ale Prutului vor decide asta. Presedintele liberal a subliniat ca, in istoria Romaniei "nu s-a facut si nu s-a decis la Bucuresti in cabinetul vreunui presedinte", ci a fost decisa de romanie. Presedintele Senatului a mai aratat, cu ocazia vizitei oficiale in Republica Moldova, ca pentru el "proiectul national al Romaniei este altul, si anume, R. Moldova in Uniunea Europeana".

Intrebat daca unirea cu Republica Moldova a devenit proiectul national al Romaniei, liderul PNL a declarat ca unirea romanilor "nu s-a facut si nu s-a decis la Bucuresti in cabinetul vreunui presedinte, ea a fost decisa de romanii din Transilvania si Banat, care au urmat exemplul dat inaintea lor de cei din Muntenia si Moldova. Si asa se va intampla si acum, nu se poate intampla altfel".

Potrivit presedintelui Senatului, "Unirea va deveni un proiect national cand romanii de pe ambele maluri ale Prutului vor decide asta - este o decizie care are nevoie de doi - nu de unul. Pentru mine, Crin Antonescu, Presedintele Senatului Romaniei, proiectul national al Romaniei este altul, si anume, R. Moldova in Uniunea Europeana. Eu nu pot vinde iluzii. Mi-as dori insa, si nu o voi ascunde niciodata, ca toti romanii de pe ambele maluri ale Prutului sa isi doreasca Unirea".

Crin Antonescu a aratat ca "integrarea R. Moldova in Uniunea Europeana este esentiala pentru orice proiect unionist". Potrivit liderului PNL, unirea in ca cadrul Uniunii Europene nu este "acel fel de unire pe care il asteapta romanii de pe ambele maluri ale Prutului. Aceea este o altfel de unire - despre care v-am spus ca are nevoie de decizia romanilor din R. Moldova, in primul rand. Dar trebuie sa fim cu toti constienti de un singur lucru - un lucru pe care trebuie sa ni-l asumam ca realitate prima si ultima - Unirea asa cum ne-o dorim toti nu poate fi posibila decat daca R. Moldova devine si ea o parte a Uniunii Europene, asa cum este Romania in acest moment. Ambele tari in care locuieste natiunea romana trebuie sa fie parte a aceluiasi spatiu inainte de a se realiza unirea. Altfel nu este posibil. Acesta este lucrul care trebuie inteles de catre toti oamenii responsabili, de catre toti unionistii autentici".

"Aaceasta integrare europeana va fi cea care va da greutate si sens, va umple de continut social si mai ales economic, unirea dintre cele doua tari. Aici trebuie sa includem investitiile realizate de romani in R. Moldova - si, de ce nu? - si de investitori din R. Moldova in Romania - un interes crescut exista in ambele sensuri, iar dupa Vilnius, si in perspectiva integrarii europene, apar conditiile realizarii unor proiecte de mai mare amploare, ca cele de pana acum. In cadrul european vom putea dezvolta proiecte de infrastructura ¬ de transport si energie, si asa mai departe - finantate si gandite atat la nivel bilateral, cat si european. Prin integrarea europeana intre Romania si R. Moldova se vor accentua legaturile economice - piata din cele doua tari se va redefini ca piata unei singure natiuni, cu interese economice comune romanilor de pe ambele maluri ale Prutului care vor trebui aparate - economiile din cele doua tari se vor integra intre ele se vor crea lanturi de productie. Fluxurile de marfuri si de bani se vor reorienta legand Romania si R. Moldova in Europa. Toate acestea sunt lucruri care dau sens unirii ele vor produce Unirea. Asa se naste un stat, asa se naste o natiune - de la nivelul economiei si al socieatii, nu este nevoie sa vina un politician care sa trambiteze ca are un <>. Vom avea Unirea cand vom avea o piata care prin logica sa sa fie una", a declarat Crin Antonescu pentru Timpul.md.